Greška

Došlo je do greške.

AMD je objavio Threadripper PRO – najmoćniji procesor za radne stanice

16.07.2020 09:20 | 0 Hardver
AMD je objavio Threadripper PRO – najmoćniji procesor za radne stanice


Notebook, desktop, HEDT računari – to su tri od ukupno četiri tržišna segmenta personalnih kompjutera, na kojima je je AMD uspostavio lidersku poziciju sa svojim "Zen2" baziranim procesorima. Preostali, četvrti segment, jeste tržište profesionalnih radnih stanica, poznatije kao "Workstation" tržište.

Kako bi potvrdio svoju dominaciju, AMD je lansirao "Threadripper PRO" familiju procesora, koja je svojim specifikacijama i performansama idealno "skrojena" za potrebe profesionalaca, dizajnera, digitalnih umetnika, arhitekti, projektnih menadžera, proizvodnih inženjera…

Novu, Threadripper PRO familiju čine četiri člana sa sledećim specifikacijama:

amd2_170.jpg


Premda dosta slični svojim Threadripper "rođacima", koji nemaju "PRO" prefiks i "WX" sufiks, novi procesori se razlikuju u odnosu na modele namenjene HEDT tržištu u nekoliko veoma bitnih stavki, koje čine značajnu razliku na tržištima kojma su namenjeni. Threadripper PRO podržava dramatično veću količinu RAM-a i duplo više PCIe 4.0 linija. Takođe Threadripper PRO dolazi u ponudi sa modelima koji raspolažu sa 12 i 16 "Zen2" jezgara, za sve one korisnike, koji koriste softverske pakete koji su licencirani po broju jezgara u radnoj stanici. Prisustvo 8-kanalnog memorijskog kontrolera znači mnogo veći memorijski protok za Threadripper PRO, što je od ključne važnosti za pojedine, visoko intenzivne zadatke.

Svakako se ne sme preskočiti činjenica da Threadripper PRO, baš kao i "PRO" modeli Ryzen procesora za poslovne notebookove i desktopove, raspolaže AMD-ovim elitnim sigurnosnim tehnologijama, poput potpune enkripcije RAM-a, jednostavan menadžment na daljinu i ostalo.

Takođe slično "PRO" modelima za poslovne desktop računare, Threadripper PRO će biti dostupni samo velikim OEM-ima i odabranim SI-ovima (Sistem Integratori), koji se bave proizvodnjom radnih stanica i raspolažu mogućnostima rigorozne sertifikacije i kontrole kvaliteta, kojima se maksimizuje potencijal Threadripper PRO procesora, kako po pitanju performansi, tako i po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Ne treba izgubiti iz vida da je "Workstation" PC takva vrsta računara koja po definiciji mora biti u stanju da radi 24/7 stabilno i brzo, jer služi kao alat koji svom korisniku zarađuje novac, štedeći mu vreme svojim performansama i pouzdanošću. Sjajna ilustracija takve primene je u inženjerskim vodama, prilikom dizajniranja mašinskih delova za izradu na CNC mašinama ili u slučaju velikih produkcijskih studija koji kreiraju skupocene i vremenski zahtevne specijalne efekte za filmsku industriju.

amd3_45.jpg

Prvi i ekskluzivni OEM koji je lansirao svoju radnu stanicu baziranu na Threadripper PRO procesoru jeste kompanija Lenovo, a workstation u pitanju je ThinkStation P620. Rob Herman, generalni menadžer workstion divizije u Lenovu, je ovim povodom istakao: "Naši kupci trebaju liderska i inovativna rešenja u radu sa najzahtevnijim aplikacijama. Koristeći AMD Threadripper PRO procesore u našoj najnovijoj radnoj stanici – ThinkStation P620, u mogućnosti smo da ponudimo krajnjem korisniku rešenje za najkompleksnije modele primene, renderovanje fotorealističnih kreacija, ili analizu geo-seizmičkih podataka, istovrmeno obezbeđujući bitnu sigurnost i mogućnosti nadogradnje i proširenja, garantujući bezbedno i efikasno korisničko iskustvo i dugoročnu isplativost."

AMD očekuje da će se u budućem periodu i mnogi drugi OEM-i i SI-evi pridružiti kompaniji Lenovo u ponudi sopstvenih rešenja na workstation tržištu, baziranih na Threadripper PRO procesorima.

Kompanija svakako ima razloga za ovakav optimizam i poverenje u svoje nove procesore iz jednostavnog i sasvim merljivog razloga, a to je da je AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX čak 27% brži u multithread zadacima u odnosu na najjače konkurencijsko Dual-CPU rešenje za radne stanice uz liderske performanse u 25 aplikacija iz profesionalnog segmenta, kao i u mnogobrojnim benchmark testovima.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Samsungova Galaxy A serija će naredne godine dobiti OIS podršku

Xiaomi je predstavio 34-inčni Mi Curved Gaming Monitor

10203
10205
10206
10207
10208
10209