Greška

Došlo je do greške.

AMD je na CES 2019 uživo demonstrirao performanse prvih x86 procesora proizvedenih u 7nm

12.01.2019 09:15 | 0 Hardver
AMD je na CES 2019 uživo demonstrirao performanse prvih x86 procesora proizvedenih u 7nm


Saopštenje za javnost

Na specijalnoj konferenciji (keynote), na ovogodišnjem CES-u, AMD-ova predsednica i CEO, dr Lisa Su je uživo demonstrirala performanse najmoćnijih procesora koje je AMD ikada napravio. Oba procesora su zasnovana na AMD-ovoj novoj mikroarhitekturi, nazvanoj kratko i jednostavno „Zen 2“.

Prvi procesor je namenjen hiper-rastućem tržištu centara velikih podataka („datacenter“). U pitanju je AMD EPYC procesor druge generacije, sada već poznat pod godim imenom „Rome“. Druga generacija EPYC procesora, dolazi u konfiguracijama do čak 64 jezgra po procesoru! Ova do sada nezamisliva količina x86 jezgara u okviru jednog procesora je omogućena zahvaljujući izuzetnom dostignuću AMD-ovih inženjera – tzv. „čiplet“ tehnologiji spajanja više manjih, fizičkih, procesorskih čipova u jedan masivni unificirani procesor. „Tajni sastojak“ ove tehnologije je AMD-ova „Infinity Fabric“ veza koja ih spaja… ili što bi čuvena pesma rekla „Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas“…

Jedan AMD EPYC procesor druge generacije je upoređen sa dva povezana Intel Xeon Platinum 8180 procesora. Ovo su najjači Intelovi procesori ikada i svaki košta 12.200 USD na Amazonu.

Procesori su testirani u identično konfigurisanim serverima pomoću standardnog industrijskog benchmarka – NAMD, koji simulira ogromni bio-molekularni sistem. Rezultat javnog testiranja je pokazao da je jedan AMD EPYC „Rome“ procesor druge generacije približno 15% brži naspram dva Intel Xeon 8180 Platinum procesora, ukupne cene 24.400 USD.

amd2_116.jpg


Novi AMD-ov EPYC procesor druge generacije će biti lansiran u prodaju sredinom godine, kada će se znati i njegova cena. Ono što se već sada zna, jeste da će EPYC procesor druge generacije biti u potpunosti kompatibilan sa kompletnom postojećom infrastrukturom, tako da će se bez problema moći ugrađivati u postojeće ploče i koristiti postojeće memorije i coolere.

Drugi, i za svakodnevne korisnike mnogo zanimljiviji procesor koji je AMD uživo testirao na pozornici CES-a, jeste nadolazeća treća generacija AMD Ryzen desktop procesora. I novi Ryzen je baziran na čudesnoj „Zen 2“ arhitekturi i proizvodi se u TSMC-ovim fabrikama u vodećoj 7-nanometarskoj tehnologiji.

Pored toga što donosi drastično povećanje performansi naspram prve generacije AMD Ryzen procesora, treća generacija donosi i nove mogućnosti za čitavu AM4 platformu – prvu podršku za PCI Express 4.0 standard. Pri tome, Ryzen procesor treće generacije je u potpunosti kompatibilan sa kompletnom postojećom infrastrukturom, tako da će se bez problema moći ugrađivati u postojeće ploče i koristiti postojeće memorije i coolere.

Demonstracija uživo je bila upriličena kroz poređenje sa najjačim Intelovim desktop procesorom – Core i9 9900K. Ovaj uzbudljivi dvoboj dva procesora sa 8 jezgara i 16 računarskih niti je odrađen u industrijski standardizovanom benchmarku – Cinebench 15. Oba procesora su pokazala praktično iste performanse, s tim da je za postizanje nivoa performansi Intelovog procesora od 530 USD na Amazonu (dana 11.1.2019), osmojezgarnom Ryzenu treće generacije trebalo čak 30% manje energije! Pri tome, oba procesora su koristila istu memoriju – DDR4-2667 i isti Noctua Cooler, uz fabričke UEFI postavke platformi.

amd3_37.jpg


Inače, sa postignutih 2057 CB15 poena, Ryzen treće generacije je 45% brži u odnosu na Ryzen 7 1700, model iz prve generacije!

Najveće iznenađenje za ogromni auditorijum prisutan na samoj konferenciji, a i širom planete, putem YouTube protoka uživo, predstavljalo je samo pokazivanje fizičkog izgleda procesora. Novi Ryzen treće generacije  koristi „čiplet“ tehnologiju baš kao i serverski EPYC. Sam procesor je tako dizajniran da pored demonstrirane verzije sa 8 jezgara, bez problema može doći i u verziji sa čak 16 jezgara!

Ostaje da vidimo na leto kakva je AMD-ova finalna odluka kako treba da bude konfigurisan maloprodajni model, kao i koliko će da košta. No, ova demonstracija i prikazani potencijal novog procesora, kao i ostalih proizvoda koje je AMD predstavio su su uticali da renomirani Tom’s Hardware Guide dodeli „The Best in show“ nagradu AMD-u.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

WSJ: iPhone 11 će imati tri kamere a XR naslednik dve kamere na poleđini

Novi presek glasina o Samsung Galaxy S10 liniji telefona

10203
10205
10206
10207
10208
10209