Greška

Došlo je do greške.

AMD EPYC pokreće superkompjuter od pola milijarde dolara

05.03.2020 11:08 | 0 Hardver
AMD EPYC pokreće superkompjuter od pola milijarde dolara


Cray, koji je u vlasništvu HP Enterprise-a, će kreirati novi superkompjuter, čije će performanse probiti granicu od dva eksaflopsa, a sve zahvaljujući korišćenju AMD-ovih procesora i grafičkih akceleratora.

Kada bude završen u roku od tri godine i pušten u pogon, "El Capitan", kako glasi naziv novog superkompjutera, imaće ukupne performanse koje prevazilaze 200 najmoćnijih superkompjutera današnjice. El Capitan će koristi AMD EPYC procesore kodnog imena "Genoa", koji su bazirani na budućoj "Zen4" arhitekturi i AMD Radeon Instinct akceleratore bazirane na budućoj GPU arhitekturi.

Novi "Genoa" EPYC procesori će koristiti narednu generaciju RAM memorija i PCIe magistrale, kao i treću generaciju Infinity Fabric tehnologije.

AMD Radeon Instinct akceleratori nove generacije će koristi sasvim novu GPU arhitekturu, optimizovanu za procesiranje najkompleksnijih HPC problema, koristeći naprednu AI i ML tehnologiju i HBM memoriju sledeće generacije.

amd2_154.jpg

Svaki "Genoa" EPYC procesor će biti direktno povezan sa četiri nova Radeon Instinct akceleratora putem široko-propusne Infinity Fabric 3.0 konekcije niske latencije, koja će omogućiti uniformni memorijski pristup i CPU-ovima i GPU-ovima, dramatično olakšavajući programiranje dva različita tipa procesorskih jedinica.

Da bi se sav taj nadmoćni hardver mogao i adekvatno iskoristiti, AMD će obezbediti sve neophodne softverske alate u okviru svoje "ROCm" softverske razvojne platforme otvorenog koda.

Glavna misija El Capitan superkompjutera jeste ona koju je američka nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost dodelila nacionalnoj laboratoriji "Lawrence Livermore" još sredinom prošlog veka - čuvanje sigurnosti i pouzdanosti masivnog američkog nuklearnog arsenala.

Sa dva najmoćnija superkompjutera na planeti - Frontier i El Capitan, AMD se pozicionirao kao lider računarstva visokih performansi.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Lenovo Legion telefon će imati revolucionarnu tehnologiju hlađenja

Huawei P40 Lite E stiže u Evropu kao najjeftiniji model iz P40 familije

10203
10205
10206
10207
10208
10209