Greška

Došlo je do greške.

AMD EPYC pokreće najmoćniji meteorološki superkompjuter u Evropi

11.03.2020 12:06 | 0 Hardver
AMD EPYC pokreće najmoćniji meteorološki superkompjuter u Evropi


Evropski centar za kreiranje kratkoročnih meteoroloških prognoza (ECMWF) je odabrao AMD EPYC superkompjuter kompanije Atos, za novu instalaciju koja će, kada postane operativna, iduće godine, biti u stanju da predviđa vremenske prilike u radijusu od 10 kilometara uz izuzetnu preciznost i pouzdanost koja do sada nije bila moguća.

"Podaci u realnom vremenu, o meteorološkim prilikama, koje će obezbeđivati AMD EPYC pokretani superkompjuter, instaliran u ECMWF-ovom datacentru, ima potencijal da dramatično smanji opasnosti ekstremnih vremenskih prilika, sa kojima smo suočeni sve više i više, svake godine", istakao je Forest Norrod, AMD-ov potpredsednik i generalni menadžer serverske divizije.

Atosov BullSequana XH2000 superkompjuter pokreću AMD-ovi EPYC 7742 procesori, koji sa svoja 64 brza "Zen2" jezgra omogućavaju performanse bez presedana u svetu superkompjutera i energetsku efikasnost neuporedivu sa bilo kojim drugim rešenjem na tržištu.

amd2_157.jpg


Dr. Florens Rabier, direktorka ECMWF-a je istakla da je predviđanje vremenskih prognoza izuzetno proračunski zahtevan proces, dodavši: "Zahvaljujući ovoj investiciji, bićemo u mogućnosti da razvijemo mnogo precizniju prognozu više rezolucije za manje od sat vremena, što znači kvalitetnije i upotrebljivije informacije za naše zemlje članice."

Novi superkompjuter će biti instaliran tokom ove godine u ECMWF-ovom datacentru u Bolonji, a vrednost kompletne investicije iznosi 80 miliona EUR!

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Microsoft je blokirao botnet koji je inficirao devet miliona računara

Google Pixel 4a se pojavio u video testu

10203
10205
10206
10207
10208
10209