Greška

Došlo je do greške.

AMD daje podršku Raytracing implementaciji kroz Vulkan API

20.03.2020 20:52 | 0 Hardver
AMD daje podršku Raytracing implementaciji kroz Vulkan API


Khronos Group, nezavisno telo koje upravlja razvojem "Vulkan" multiplatformskog grafičkog API-ja niskog nivoa, objavio je zvaničnu podršku za implementaciju Raytracing proširenja ovog multiplatformskog API-ja.

Raytracing je tehnika 3D renderinga koja realno simulira kako se zraci svetlosti odbijaju ili presecaju geometriju scene, njihovu interakciju sa materijalima i drugim svetlosnim izvorima kako bi stvorili fotorealistične slike. Široko se koristi u filmskoj industriji i drugim visoko-zahtevnim 3D produkcijama, a sa novim mogućnostima Vulkan API-a, koristi se i za aplikacije i igre u stvarnom vremenu.

Vulkan Ray Tracing (VRT) transparentno implementira koherentni Raytracing okvir u grafički API niskog nivoa, omogućavajući fleksibilno spajanje rasterizacije i ubrzavanja Raytracinga. Vulkan Ray Tracing je dizajniran da bude hardverski agnostičan i na taj način može se ubrzati na postojećim GPU računskim resursima i posvećenim Raytracing jedinicama, ukoliko postoje unutar GPU-a.

 

Pogledajte još: AMD je objavio dodatne detalje o Ryzen Mobile 4000 seriji procesora


Vulkan Ray Tracing sastoji se od niza Vulkan, SPIR-V i GLSL ekstenzija, od kojih su neke opcione. Primarno proširenje VK_KHR_ray_tracing pruža podršku za izgradnju i upravljanje strukturom ubrzanja, praćenje stanja i statusa Raytracing senčenja i globalnih Raytracing upita za ispreplitano senčenje. VK_KHR_pipeline library omogućava skup programskih procedura senčenja koje lako mogu biti povezane sa Raytracingom. VK_KHR_deferred_host_operations omogućuje intenzivne operacije upravljačkog softvera, Raytracing kompajliranje ili CPU akceleraciju gradivnih struktura.

Povodom omogućavanja Raytracinga kroz Vulkan grafički API, AMD-ov stariji podpredsednik, g-din. Andrej Zdravković, koji je zadužen za sav AMD-ov softverski razvoj, je izjavio:

"Standardizacija Raytracinga u Vulkan API-u je važan korak ka omogućavanju Raytracing dostupnosti na širokom rasponu uređaja, kao i omogućavanju programerima da u potpunosti koriste ovu tehnologiju. AMD će pružiti podršku za sve glavne mogućnosti ovog API proširenja, uključujući 'ray shading', 'ray queries' i CPU akceleraciju upravljanja strukturom. AMD će blisko raditi sa programerima kako bismo osigurali izvrsne performanse naše implementacije Vulkan RayTracinga; ovi napori će nam omogućiti da krajnjim korisnicima pružimo još vizualno impresivniju grafiku na AMD Radeon GPU-ovima".

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Galaxy Note20 i Galaxy Fold 2 će koristiti Snapdragon 865 čipset

Zvanično je potvrđeno da će Honor 30S koristiti Kirin 820 čipset

10203
10205
10206
10207
10208
10209