Greška

Došlo je do greške.

AMD Zen 5 arhitektura mogla bi biti odložena

02.05.2022 11:10 | 0 Hardver
AMD Zen 5 arhitektura mogla bi biti odložena

 

Prema navodima portala DigiTimes, čini se kako bi Zen 5 procesorska arhitektura kompanije AMD mogla da da bude odložena ukoliko ovaj proizvođač odluči da upotrebi proizvodni proces od 3 nanometra kompanije TSMC. U čemu je tačno problem?

U ovom trenutku, izgleda da je većina kapaciteta kompanije TSMC za proizvodni proces od 3 nanometra rezervisana za dve velike kompanije – Apple i Intel. U ovom trenutku, ovo su dve VIP kompanije koje su uložile mnogo novca u ovaj proces i koje imaju prioritet u odnosu na konkurenciju. Upravo to je ono što može predstavljati problem za kompaniju AMD.

Pored toga, tu su i giganti poput kompanija MediaTek i Nvidia koje takođe žele da otpočnu sa proizvodnjom novih procesorskih rešenja koja bi iskoristila sav potencijal proizvodnog procesa od 3 nanometra. Dakle, nije AMD jedini koji čeka na oslobađanje dela kapaciteta kompanije TSMC kako bi mogli da obezbede proiozvodnju čipova u ovom proizvodnom procesu. A svi oni žele da otpočnu svoj posao do kraja 2023. godine. Znači, gužva u TSMC-u.

Naravno, u ovom trenutku su ovo još uvek glasine, jer nema zvanične potvrde kompanija AMD da li će koristiti proizvodni proces od 3 nanometra za svoje procesore Zen 5 arhitekture. Znamo da će dolazeća Zen 4 arhitektura koristiti proizvodni proces od 5 nanometara, isti onaj koji će kompanija Nvidia koristiti za sledeću generaciju svojih grafičkih karti.

 

Ne propustite test: AMD Ryzen 7 5800X3DAli, prema dostupnom izveštaju, ukoliko se kompanija AMD odluči za 3 nanometra, postoji nekoliko opcija koje bi im pomogle da prevaziđu ove probleme.

Za početak tu je odlaganje predstavljanje svojih novih procesora za 2024. ili 2025. godinu. U ovom trenutku, ovo se čini kao najverovatniji scenario. Pored toga, kompanija AMD može odlučiti da ostane na starijem proizvodnom procesu, ali ovo nije veoma verovatno jer bi Zen 5 trebalo da bude ogroman korak napred za kompaniju AMD. Na kraju, kompanija AMD mogla bi da pregovara sa kompanijom TSMC kako bi dobila pristup većem broju silikonskih podloga izrađenim u tehnologiji od 3 nanometra, ali kako su u sve to uključeni i Apple i Intel, čini nam se da ni ovo nije baš mogući scenario, piše WCCFTech.

Dakle, na kraju ostaje odlaganje. Prema trenutnom stanju na tržištu, čini se da kompanija AMD može, iako najverovatnije ne želi, to sebi da priušti. Videćemo šta će korisnici imati da kažu na to kada i ako bude ikakvog zvaničnog saopštenja.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Poznate specifikacije za Honor Play 30

Pojavilo se još detalja o Google Pixel Watch pametnom satu

10203
10205
10206
10207
10208
10209