Greška

Došlo je do greške.

AMD sada ima i Metu kao kupca čipova za data centar, pretekli Nvidiju

09.11.2021 15:40 | 0 Biznis IT
AMD sada ima i Metu kao kupca čipova za data centar, pretekli Nvidiju

 

Kompanija AMD je u ponedeljak saopštila da je osvojila Metu kao kupca čipa za data centar, što je povećalo akcije AMD-a za više od 11 procenata dok je učvrstio neke od svojih dobitaka u odnosu na Intel.

Takođe je najavio niz novih čipova koji imaju za cilj da se izbore sa većim rivalima kao što je Nvidia na tržištima superkompjutera, kao i sa manjim konkurentima, uključujući Ampere Computing na tržištu računarstva u oblaku.

Nakon godina zaostajanja za mnogo većim Intelom na tržištu za k86 procesorske čipove, AMD je stalno sticao tržišni udeo od 2017. godine, kada je plan povratka koji je predvodila izvršna direktorka Lisa Su stavio kompaniju na kurs ka sadašnjoj poziciji da ima brže čipove od Intelove.

Nakon što je obezbedio Metu, kompaniju ranije poznatu kao Facebook, kao kupca, AMD je sklopio poslove sa mnogim najvećim Intelovim kupcima. Takođe ima poslove sa Alphabetovim Google Cloud-om, Amazonovim Amazon Veb Services-om i Microsoft-ovim Azureom, prenosi Gadgets 360.

Kristofer Roland, analitičar za poluprovodnike u Suskuehanna International Group, rekao je u napomeni za investitore da se čini da AMD osvaja deo Meta-e povećane potrošnje jer pojačava planove za izgradnju virtuelnih onlajn svetova.

Investitori sada pokušavaju da identifikuju velike korisnike hardvera ovog kapitalnog ulaganja, a današnja najava bi mogla da sugeriše da AMD osvaja zdrav deo“, napisao je Rolland.

 

Ako ste propustili: Prvi AMD-ovi Zen 4 CPU-i uključuju 128-jezgarni čip napravljen za cloud

AMD je u ponedeljak takođe najavio planove za borbu protiv rivala izvan Intela. Kompanija je najavila čip pod nazivom MI200, koji je "akcelerator" dizajniran da ubrza određene zadatke poput mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Novi AMD čip je dizajniran da preuzme Nvidijin A100 čip, koji je, zajedno sa drugim čipovima dizajniranim da ubrzaju veštačku inteligenciju, pomogao da Nvidia postane najvrednija kompanija za proizvodnju poluprovodnika na američkoj listi.

AMD je saopštio i da će Nacionalna laboratorija Oak Ridž u Tenesiju koristiti novi čip u svom "Frontier" superkompjuterskom sistemu.

AMD je takođe ciljao na manje rivale. Kompanija je najavila novi centralni procesor pod nazivom "Bergamo" koji će biti isporučen u prvoj polovini 2023. Čip će imati 128 računarskih jezgara, što je korisno za kompanije koje se bave računarstvom u oblaku koje iznajmljuju svoje čipove na bazi jezgro po jezgro. spoljnih kupaca.


Ampere Computing, startup koji su osnovali bivši rukovodioci Intela, sprovodi sličnu strategiju sa velikim brojem jezgara i ove godine je prijavio Oracle-ovu uslugu u oblaku kao klijenta.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Poco M4 Pro 5G predstavljen sa Dimensity 810, poboljšanim kamerama, brzim punjenjem od 33W

Mozilla Firefox je sada dostupan u Microsoft Store-u za Windows 11 i 10

10604
10605
10606
10607
10608
10609