Greška

Došlo je do greške.

AMD, Nvidia, spremite se, stižu kineske grafike

03.06.2022 12:23 | 0 Hardver
AMD, Nvidia, spremite se, stižu kineske grafike

 

Sve više kineskih kompanija želi da se uključi u tržište grafičkih karti koje poznaje samo dva imena – Nvidia i AMD. Intel je tu negde, trudi se da se pokaže na najbolji mogući način, ali problemi sa softverom i konstantna odlaganja svojih diskretnih grafičkih karti nisu nam dala pravi uvid u njihove performanse.

Ali ima onih koji stvarno i prave i testiraju grafičke karte, a čije ime nije ni Nvidia ni AMD ni Intel, već Zhaoxin? Šta? Ne krivimo vas ako ni vi niste čuli za ovu kompaniju do sada, jer je ovo veoma novo ime u svetu tehnike.

Nastanak kompanije Zhaoxin

Kompanija VIA stupila je u strateško partnerstvo sa kineskom vladom kako bi stvorila Zhaoxin. Cilj jednog ovakvog projekta jeste dizajniranje i proizvodnja računarskih komponenti kako bi se smanjilo oslanjanje Kine na komponente i uređaje koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kako navodi portal HotHardware, Zhaoxin je stvorio već nekoliko generacija x86 računarskih procesora, ali do sada nije uspeo da dizajnira niti jedan grafički procesor. Kažemo do sada jer su se juče pojavile prve informacije o jednom takvom parčetu hardvera na sajtu Geekbench.

Benchleaks.jpg

Nezvanične informacije

Prema informacijama dostupnim na Geekbench-u, Zhaoxin KX-6000 je CPU opremljen sa 8 jezgara, 8 tredova, ali i “Glenfly Arise1200” grafičkom kartom. U ovom trenutku uopšte nije poznato šta tačno ova grafička karta predstavlja, ali ime Glenfly govori da je to odsek kompanije Zhaoxin zadužen za rad na razvijanju GPU rešenja. Dakle, grafička je tu, a tu su i performanse

Kako to sve radi?

OpenCL test za Arise1020 donosi skor od samo 579 poena. Ovakav rezultat postavlja ovu grafičku kartu daleko iza najjeftinijih integrisanih GPU rešenja od pre nekoliko generacija, poput Radeon R3 grafile na Althon 5150 “Kabini” APU. U poređenju, ovo rešenje ostvarilo je rezultat od 1569. Da li je greška prilikom testiranja ili samo veoma loš rezultat, to za sada nije utvrđeno.

Dizajn, kamere i multimedija - 3 ključne stvari koje odvajaju Motorola edge 30 telefon od konkurencije

BMW sprema električni X1

10203
10205
10206
10207
10208
10209