Greška

Došlo je do greške.

AMD je otkrio 27 bezbednosnih rizika, ažuriranja su već dostupna

15.11.2021 10:54 | 0 Hardver
AMD je otkrio 27 bezbednosnih rizika, ažuriranja su već dostupna

 

AMD je otkrio 27 bezbednosnih rizika u svojim Radeon grafičkim drajverima za Windows 10. Ove ranjivosti, prema AMD-u, „mogu dovesti do eskalacije privilegija, uskraćivanja usluge, otkrivanja informacija, zaobilaženja KASLR-a ili proizvoljnog pisanja u memoriju kernela“, pa preporučujemo ažuriranje upravljačkih programa za GPU što je pre moguće.

AMD je naveo ranjivosti u bezbednosnom biltenu, rekavši da je 18 od 27 problema „visoke“ ozbiljnosti. Jedan od problema (CVE-2020-12960) uzrokuje da amdfendr.sis pogrešno rukuje validacijom unosa, što može dovesti do odbijanja usluge. Drugi (CVE-2020-12892) ima nepouzdanu putanju za pretragu u Radeon instaleru, što može dovesti do eskalacije privilegija ili neovlašćenog izvršavanja koda.

AMD je rešio sve probleme putem ažuriranja drajvera, ali ih kompanija nije rešila sve odjednom. Prva grupa problema je rešena sa verzijom Radeon softvera 20.7.1, ali poslednji problemi nisu dobili ispravke sve do verzije 21.4.1.

Ovo sve naglašava koliko je važno da uvek proveravate i na vreme ažurirate svoje upravljačke programe. Skoro svako izdanje dolazi sa određenim brojem ranjivosti, ali često prođu nedelje ili meseci dok se te ranjivosti ne otkriju – dugo nakon što je ispravka objavljena.

 

Ako ste propustili: Rana predviđanja za Nvidia i AMD kartice sledeće generacije najavljuju veliku GPU bitku

Da ne pominjemo prednosti performansi koje GPU drajveri često donose. Pored optimizacije za nove igre, novi drajveri generalno mogu da poguraju dodatne performanse iz vašeg hardvera. Studija referentnih vrednosti GPU-a pokazala je poboljšanje od 9% sa AMD-ovim RX 6800 KST od lansiranja, do čega je uglavnom došlo zbog optimizacije drajvera.

Drajveri takođe mogu da reše probleme koje se ne tiču gaminga. U avgustu je AMD objavio ažurirani drajver za poboljšanje 4K reprodukcije na YouTube-u, a ažuriranja AMD-ovih Ryzen drajvera su rešila problem koji bi mogao da otkrije korisničke lozinke. Novi upravljački programi stalno rešavaju ovakve probleme, tako da bi trebalo da proveravate da li postoje ažuriranja što je češće moguće.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Velika nadogradnja Bitcoin koda poboljšava privatnost i sigurnost

Samsung slučajno otkrio raspored nadogradnje One UI 4.0 za svoje uređaje

10203
10205
10206
10207
10208
10209