Greška

Došlo je do greške.

AMD EPYC procesori sledeće generacije pokreću najmoćniji evropski i australijski superkompjuter

23.10.2020 12:30 | 0 Hardver
AMD EPYC procesori sledeće generacije pokreću najmoćniji evropski i australijski superkompjuter


Saopštenje za javnost

Jedan od najmoćnijih superkompjutera na planeti - “LUMI”, biće pušten u rad početkom sledeće godine u Finskoj, gradiću Kajaana. Maksimalne performanse LUMI-a su fascinantnih 550 PFLOPS-a! Poređenja radi, trenutno najbrži superkompjuter na planeti, japanski “Fugaku”, postiže 513 PFLOS-a.

Kada bi se slikovito trebale predstaviti performanse LUMI-a, trebalo bi zamisliti 1.500.000 notebukova spojenih tako da istovremeno obavljaju jedan zadatak. Ako je prosečan notebuk debljine 2cm, dolazimo do mentalne slike o kuli prenosnih računara visokoj 30 kilometara!

LUMI je jedinstven po tome što predstavlja kolektivni angažman 10 evropskih zemalja: Finska, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija Island, Norveška, Poljska, Švedska i Švajcarska. Imajući u vidu masivnost kompletnog projekta, pored deset zemalja članica LUMI konzorcijuma, udeo u finansiranju ima i EuroHPC združena inicijativa koju čini ostatak EU zemalja.

amd2_180.jpg

Pošto je raspisana tenderska procedura uspešno završena, LUMI konzorcijum je objavio pobednika i specifikacije kompletnog sistema. Za dobavljača je odabran HPE, odnosno njihova nedavno kupljena Cray divizija.

CrayEX superkompjuter koji će HPE da isporuči, biće zasnovan na AMD EPYC procesorima druge generacije, poznatim pod kodnim imenom “Rome”, u kombinaciji sa AMD Instinct GPU akceleratorima sledeće generacije.

LUMI će biti jedan od najefikasnijih superkompjutera ne samo u Evropi, već i na svetu. LUMI će biti vodeno hlađen superkopjuter, a topla voda iz njegovog sistema će obezbediti grejanje za 20 procenata stanovnika u Kainuu regiji u kojoj se nalazi njen glavni grad Kajaana.

Ukupna investicija kompletnog projekta tokom njegovog predviđenog upotrebnog ciklusa će biti preko 200 miliona EUR! Ovo masivno ulaganje je dodatna potvrda evropske posvećenosti ekonomiji novog doba - ekonomiji podataka i svemu onome što ona omogućava i donosi.

amd3_48.jpg


Vodeći australijski superkompjuterski centar - PSC (“Pawsey Supercomputing Centre) je takođe odabrao HPE-ovu Cray EX superkompjutersku platformu koja se oslanja na AMD-ove EPYC procesore sledeće generacije i Instinct GPU akceleratore sledeće generacije. Performanse vodećeg australijskog superkompjutera će biti respektabilnih 50 PFLOPS-a. To je 11 puta slabije od LUMI-a, ali je i dalje 30 puta brže od trenutnih australijskih lidera - “Magnus” i “Galaxy”! Kako bi ove brojke stavili u okvire ljudske percepcije, najlakše je zamisliti zadatke iz, primera radi, kosmologije ili kvantne fizike, čije bi rešavanje na postojećoj infrastrukturi trajalo godinama, sa novim AMD EPYC i Radeon Instinct akceleratorima će biti gotovi u okviru nekoliko dana.

Vrednost novog australijskog nacionalnog superkompjutera je 48 miliona AUD što predstavlja najveći deo državnog granta od 80 miliona AUD koji je namenjen strateškom cilju uvođenja Australije u red superkompjuterskih nacija koje poseduju PetaFLOPS mašine.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Huawei predstavio Petal Maps, Docs i poboljšao Petal Search funkcionalnost

Huawei Mate 40 Pro je vodeći na DxOMark testu kamera

10203
10205
10206
10207
10208
10209