Greška

Došlo je do greške.

AMD EPYC procesori pokreću sve više superkompjutera

24.06.2020 18:16 | 0 Hardver
AMD EPYC procesori pokreću sve više superkompjutera


Kompanija AMD je objavila da na najnovijoj TOP 500 listi najmoćnijih superkompjutera na planeti, četiri instalacije u TOP 50 pokreću EPYC procesori druge generacije. U pitanju su:

  • Mesto br. 7: "Selene" AMD EPYC 7742-zasnovani superkompjuter u DGX A100 SuperPOD Nvidia platformi;
  • Mesto br. 30: Belenos, jedan od dva BullSequana XH2000 supe-kompjutera u Météo-France - nacionalnom meteo servisu Francuske koji pokreće druga generacija AMD EPYC procesora;
  • Mesto br. 34: Joliot-Curie, napredak na listi baziran na novim podacima za BullSequana XH2000 sistem koji koristi drugu generaciju AMD EPYC procesora;
  • Mesto br. 48: Mahti, BullSequana XH2000 superkompjuter koji pokreće druga generacija AMD EPYC processora pri finskom centru za nauku i tehnologiju.

Vrhunac uspeha 2-ge generacije AMD EPYC procesora jeste odluka CERN-a da odabere Gigabyteove servere, zasnovane na najmoćnijim AMD EPYC 7742 procesorima, kako bi se LHC (Large Hadron Collider) mogao unaprediti za učestvovanje u eksperimentu koji bi trebalo da otkrije tajnu kreiranja materije, a samim tim i poznatog univerzuma, neposredno nakon Velikog Praska. Prilikom procesa sudaranja dva neutrona, nastaje ogromnih 40 terabajta podataka u samo jednoj sekundi, a jedino AMD EPYC procesori druge generacije mogu da "sažvaću" tu količinu podataka dovoljno brzo.

Zašto se CERN odlučio baš za AMD EPYC procesore objašnjava Niko Neufeld:

"Nemamo računarsku moć Google-a ili Facebooka, ali AMD EPYC CPU omogućava procesiranje u relativno malom i kompaktnom sistemu. To nije bilo moguće pre 10-15 godina. Sada ima prostora za rast. Sa istom EPYC tehnologijom moguće je udvostručiti kapacitet u istom prostoru. Naši planovi za naredne godine su da povećamo detektore i senzore, a EPYC nam omogućava da učinimo mnogo više".

amd2_169.jpg


Ovo su samo prve institucije koje će koristiti EPYC treće generacije, a kako se dan objave ovih procesora bude približavao, biće poznati još mnogi partneri, kako iz javnog, tako i iz komercijalnog sektora.

Svakako najmoćniji sistem koji će koristi ove procesore je "Frontier" superkompjuter, namenjen američkom ministarstvu energetike, a čije će projektovane performanse biti 1,5 ExaFLOPS-a, što će ovaj AMD pokretani superkompjuter učiniti najbržim na planeti, kada bude pušten u rad naredne godine.

Izvor: AMD

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Samsung je zvanično predstavio najbrži zakrivljeni gejming monitor: Odyssey G9

Motorola One Fusion+ recenzija (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209