Greška

Došlo je do greške.

Amazonova tehnologija prepoznavanja lica izaziva sve veću zabrinutost

23.05.2018 17:09 | 0 Multimedija
Amazonova tehnologija prepoznavanja lica izaziva sve veću zabrinutost


Tokom 2016. godine, Amazon je predstavio novi AI sistem za prepoznavanje slike i video snimaka, nazvan Amazon Rekognition.

Tehnološki gigant je tehnologiju ponudio svima koji su želeli da je integrišu u sopstvene aplikacije, po niskoj ceni i preko eksterne divizije - Amazon Web Services. Amazon je promovisao sposobnost Rekognitiona da pretražuje u realnom vremenu, prepoznaje poznate ličnosti, prepoznaje tekst u slikama i sprovodi analizu stvari kao što je kretanja unutar video okvira kako bi se otkrilo da li neko ulazi ili izlazi iz zgrade.

Amazon se takođe hvalio da tehnologija može brzo da skenira informacije koje prikuplja od baza podataka sa desetinama miliona lica. tehnologiju je nedavno koristio i Sky News da identifikuje goste koji stižu na kraljevsko venčanje održano proteklog vikenda.

Tokom ove nedelje, Američka unija za građanske slobode je izjavila da Amazon podstiče upotrebu Rekognitiona u vladinim i nevladinim agencijama kako bi se nadgledali građani. Prema navodima ACLU-a, tehnologija je navodno u upotrebi u nekoliko okruga još od 2017. godine.

Ranije je Chris Adzima, sistemski analitičar u kancelariji šerifa okruga u Vašingtonu, izjavio sajtu SiliconAngle da je ova stanica uspešno uspela da uhvati najmanje jednog zločinca pomoću Amazon Rekognitiona.

ACLU je istakao da Amazon Rekognition ima potencijal da krši građanske slobode i građanska prava.

amazon2.jpg

U izjavi za BuzzFeed News, portparol Amazon Web Services je istakao: "Kvalitet života bi bio mnogo lošiji danas ukoliko bismo zabranili novu tehnologiju, jer neki ljudi mogu da odluče da zloupotrebljavaju tehnologije".

Izvor je takođe potvrdio za BuzzFeed News da Amazon, koji je najveći maloprodajni lanac u SAD, nije koristio Rekognition ili bilo kakvu vrstu prepoznavanja lica za svoju Amazon Go prodavnicu, gdje kupci mogu da šetaju i kupuju predmete bez prolaska kroz kasu.

Izvor: BuzzFeed

Komentari

0 Dodaj komentar

Kako je izgledala tehnika '90ih odnosu na danas?

DxOMark: HTC U12+ kamera nudi dobar balans između fotografije i videa

10304
10305
10306
10307
10308
10309