Alibaba pustio u prodaju prvi pametni automobil

Nakon više od godinu dana razvoja, prvi "internet automobil" kompanije Alibaba koji nosi naziv Car'OS RX5, dostupan je u pretprodaji u Kini

Nakon više od godinu dana razvoja, prvi “internet automobil” kompanije Alibaba koji nosi naziv Car’OS RX5, dostupan je u pretprodaji u Kini. Automobil košta 22.230 dolara, a očekuje se da prve isporuke kupcima budu tokom avgusta.
Alibaba je kreirao automobil zajedno sa najvećim kineskim proizvođačem, kompanijom u državnom vlasništvu SAIC Motor Corp. RX5 korsti YunOS, operativni sistem koji Alibaba koristi da pokreće svoju liniju kućnih aparata uključujući tu frižidere, usisivače i klima uređaje. Alibabin novi sajt na kome prenose vesti Alizila, poručuje da je cilj da se povežu svi automobili u Internet Of Things ekosistem, gde mogu da dele podatke za stvaranje boljeg iskustva za korisnike od kuće ili u pokretu.
RX5 podržava glasovne komande i alatke za navigaciju, a omogućava vozačima da rezervišu i plate parking prostor, usluge na benzinskim stanicama kao i brojne druge stvari preko Alibabinog servisa za mobilno plaćanje, Alipay. Kompanija poručuje da automobil ima inteligentnu mapu koja ne zahteva WiFi ili GPS za praćenje lokacije, a automobil sadrži i tri LED ekrana kao i prostor za četiri odvojive kamere od 360 stepeni savršene za snimanje vožnje.
Erik Šmit: samovozeći automobili će biti realnost za nekoliko godina

alibabab.jpg
Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi