Greška

Došlo je do greške.

Alge napajaju računar

17.05.2022 13:31 | 0 Hardver
Alge napajaju računar

 

Jedna neverovatna vest stiže sa Univerziteta u Kembridžu, a to je da su naučnici upotrebili koloniju algi kako bi napajali jedan računarski čip tokom čitavih šest meseci. Kakvi solarni paneli kakva klasična napajanja, stižu alge I to stižu u velikom stilu. Šalu na stranu, neće alge skoro preuzeti napajanje računara, ali neverovatan iskorak je napravljen, a veoma će biti zanimljivo videti šta donosi budućnost.

Dakle, naučnici sa Kembridža su uspeli da stvore koloniju cijanobakterija u vidu plavo-zelenih algi unutar metalnog kućišta veličine AA baterije. Dakle, malo kućište sa kolonijom pogodnih algi ostavljeno je, ni manje ni više nego na prozorskom simsu kako bi procesom fotosinteze počele da razvijaju električnu energiju koja bi napajala ARM Cortex-M0 čip.

Najneverovatnije od svega jeste činjenica da je eksperiment uspeo i da su cijanobakterije uspešno napajale ovaj nezahtevni mobilni čip čitavih šest meseci. Iako je ovo samo koncept, čipovi napajani od strane pogodnih vrsta algi mogli bi da budu budućnost za uređaje namenjenih kao deo Internet of Things. Ko zna, možda će baš sledeći procesor unutar vašeg pametnog frižidera napajati alge.

Prema navodima portala New Scientist, najveća prednost upotrebljavanja jednog ovakvog neobičnog naponskog rešenja jeste umanjeni negativni uticaj na životnu sredinu, kao i potencijal za beskonačno napajanje.

Prema rečima Kristofera Houa (Christopher Howe), “Internet stvari raste i zahteva sve više električne energije. Mi smatramo kako ta energija treba da dođe od sistema koji takvu energiju generišu, a ne samo skladište ili usmeravaju. Naš uređaj koji radi na principu fotosinteze kontinuirano koristi energiju svetlosti kao svoj izvor napajanja”.

Sam čip koji je radio tokom šest meseci korišćen je za najosnovnije kalkulacije tokom kojih je upotrebljavao 0.3 mikrovata na sat. Iako značajno otkriće, ovo je daleko od energije neophodne za napajanje jednog punokrvnog računara kome bi bilo potrebno 330 miliona ovakvih baterija kako bi radio.

Sve ovo je deo trenutnog istraživanja na svetskom nivou koje se fokusira na upotrebu bioorganizama za stvaranje električne energije. Za sada, ovakve tehnologije su u povoju, ali nada postoji. Kada i da li će se stvoriti prve snažne biobaterije, pa to već ne znamo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ceđenje Resident Evil drenovine

Samsung planira novi čipset samo za svoje telefone

10203
10205
10206
10207
10208
10209