Greška

Došlo je do greške.

Alder Lake-N procesor se prvi put pojavljuje, ima samo Gracemont jezgra

14.02.2022 10:31 | 0 Hardver
Alder Lake-N procesor se prvi put pojavljuje, ima samo Gracemont jezgra

 

Intelova porodica Alder Lake očigledno još uvek raste i najnovije glasine sugerišu da je novi dodatak na putu u obliku Alder Lake-N. Ovo bi trebalo da bude bazični SKU Alder Lake CPU-a, jer će imati samo „mala“ Gracemont jezgra i uopšte neće imati Golden Cove jezgra, za razliku od svih ostalih, jačih braće i sestara. Neobičnosti se ovde ne zaustavljaju, pošto ovi novi CPU-ovi neće imati ni PCIe trake od samog CPU-a, izvan interkonekcije čipseta.

Moguće je da će to biti neka vrsta ugrađenih delova, jer se kaže da Alder Lake-N dolazi sa do osam jezgara. Ograničenje PCIe linija, od kojih će izgleda biti ponuđeno samo devet, je nešto što bi ga moglo učiniti manje privlačnim za integrisane sisteme, posebno ako zahteva poseban čipset.

 

alderlaken.jpgMoguće je da je Intel dizajnirao ove nove SKU-ove za Chromebook-ove ili druge jeftine prenosive računare, ali bi morali da imaju izuzetno pristupačnu cenu da bi bili privlačni, s obzirom na to koliko su Chromebook-ovi već jeftini.

Za čipove se takođe kaže da imaju pun GT1 Gen 12.2 GPU sa do 32 EU-a, tako da bi grafičke performanse trebalo da budu uporedive sa delovima računara Alder Lake-S. Ipak, rizikujemo da pretpostavimo da će taktovi GPU-a biti mnogo niži, javlja Techtosee.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Zvanično predstavljena Nokia G21, dolazi sa velikom baterijom, LCD ekranom od 90 Hz

Galaxy A23 mnogo liči na Galaxy A53 na ovim novim renderima

10203
10205
10206
10207
10208
10209