Greška

Došlo je do greške.

Ako ti ponude za “džabe”, ti kaži da je skupo

22.06.2022 18:53 | 0 Biznis IT
Ako ti ponude za “džabe”, ti kaži da je skupo

Tradicionalni pad tražnje zbog letnje sezone, zatim rat u Ukrajini i praktično drastično usporenje tražnje za ovom vrstom robe na tržištu od 200 miliona ljudi i na kraju pad vrednosti kripto valuta, uslovio je pojavu viška grafičkih karti u magacinima proizvođača koje sada nema ko da kupi. U toj situaciji proizvođači nakon određenog perioda nade da će se sve vratiti na staro, ostaju bez strpljenja i kreću da oštro spuštaju cene, ali najčešće ni to ne pomaže jer su distributeri i prodavci prepuni stare robe nabavljene po visokoj ceni.

Tako se sada dešava da GeForce RTX 3080 koji je pre samo neko vreme beležio 300% veću prodajnu cenu, došao na nivo ispod preporučene prodajne cene, tačnije rečeno, nudi se po 523 USD za veće porudžbine, ali nema ko da ga kupi ni po toj ceni.

Pošto su Bitcoin i Ethereum zabeležili dramatičan pad vrednosti na tržištu kriptovaluta, a što je automatski normalizovalo cenu grafičkih karti u redovnoj prodaji, kineski majneri su počeli da rasprodaju opremu za rudarenje, ne bi li ikako učinili da preduprede katastrofalne gubitke. Zbog toga je tržište preplavljeno polovnom opremom iz “majning rigova”.

RTX_3070_Ti.jpg

Najveća on-line prodavnica polovne robe u Kini, slična eBay-u, preplavljena je ovih dana ponudom korišćenih grafičkih karti iz serije RTX GeForce 30 modela. Ipak, treba biti oprezan jer nije mali broj onih koji žele da vas prevare.

Neki majneri organizuju “Live stream” aukcije kako bi se rešili grafičkih karti. U isto vreme na Baidu servisu GeForce RTX 3060 Ti, nekada najpopularnija “majnerska” karta se nudi “na tone” po ceni od 300-350 USD. Nisu samo mali individualni “rudari” u problemima, čak su i neke velike farme poput onih u Severnoj Americi počele sa prodajom Bitcoin-a kako bi povećale likvidnost i raspoloživost gotovog novca.

Na kraju, veliko je pitanje da li je pametan potez kupovati grafičku kartu koja je rudarila 24/7 uprkos veoma atraktivnim cenama. Proverili smo i sa domaćim distributerima koji su nam potvrdili da najveći proizvođači hardvera takođe, oštro obaraju cene svojih modela, tako da pratite situaciju i vrebajte povoljan trenutak za nabavku nove – isplati se. Ako pitate kada će i kod nas početi trend pojeftinjenja -uskoro će, čak mnogo pre nego što se nadate. Sigurno znate onu dobro poznatu situaciju, trpimo, trpimo, ali kada jednom krene - ne staje! 

 

Izvor: Tomshardware

Šta sve znamo o Motorola Razr 3

iOS 16 donosi “Automatic CAPTCHA” verifikaciju

10604
10605
10606
10607
10608
10609