Greška

Došlo je do greške.

AI osvojio likovno takmičenje: Da li je i to umetnost?

04.09.2022 14:08 | 0 Multimedija
AI osvojio likovno takmičenje: Da li je i to umetnost?

Šta je umetnost? Da li je umetnost umetnost samo ako potiče od ljudske ruke, ili je umetnost samo finalni produkt dobijen bilo kojim sredstvima? Na ovo pitanje navela nas je informacija sa portala TheVerge prema kojoj je umetničko delo generisano od strane veštačke inteligencije osvojilo prvu nagradu na likovnom takmičenju.

Zaslužena pobeda

Da se odmah razumemo, umetničko delo koje je stvorila veštačka inteligencija izgleda odlično. Mistični prikaz maltene vanzemaljske scene nekog nadrealnog dvora za koji se ne zna da li je u našoj ili tuđoj prošlosti, budućnosti, ili sadašnjosti i nostalgično zlatasto osvetljenje koje celokupnoj sceni daje blago nadrealni karakter izgleda sjajno. A tek kada se stavi u perspektivu da je napravljeno od strane veštačke inteligencije...

Naime, Džejson Alen nazvao je ovo “svoje” delo “Theatre d’Opera Spatial” i poslao ga na takmičenje u okviru kategorije “Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography”, tj. Digitalna Umetnost/Digitalno-Stvorena Fotografija u okviru Sajma finih veština u saveznoj državi Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sa mnogih strana stigle su osude, a mnogi od vas će se sa njima složiti, pogotovo imajući u vidu da nisu sve sudije bile svesne da je umetnik u stvari veštačka inteligencija. Sa druge strane osoba koja je ovo umetničko delo, ako se tako može nazvati, prijavila na takmičenje (ne možemo ga zvati tvorcem jer on to nije) izjavio je kako “Neću da se izvinjavam jer smatram da je ovo moje dostignuće”. Pored toga, ističe svoj udeo u celoj priči jer “Ja sam uneo odgovarajući tekst, ja sam proveo nedelje podešavajući tekst koji sam unosio u AI generator, i ja sam odabrao koja umetnička dela ću poslati na konkurs”.

Što se tiče same uprave ovog takmičenja, Olga Robak, direktorka komunikacija ovog događaja naglasila je kako Džejson Alen jeste pomenuo kako je upotrebio Midjourney, ali kako isto tako nije objasnio po kojim principima ovaj “program” funkcioniše. Ako ćemo iskreno, mogli su da istraže o čemu se radi.

Da li je AI umetnost prava umetnost?

Pre pokušaja davanja odgovora na ovo pitanje, moramo da kažemo da se veštačka inteligencija koja je stvorila pobedničku sliku zove Midjourney i da funkcioniše na Discord serveru gde otkucate vaš željeni tekst i Midjourney vam predstavi svoju kreaciju na vašu tekstualni unos. Jedna od zanimljivijih primena prikazana je u ilustracijama pesme “Space Oddity” legenradnog Dejvida Bouvija, ali u kojoj je svaki deo teksta ilustrovan upravo od strane ove veštačke inteligencije. Ukoliko nas pitate, rezultati su impresivni, a i sam “Major Tom” liči na pokojnog Bouvija.

A što se tiče pitanja sa početka teksta... Sa jedne strane, svaka umetnost ima cilj, svrhu, i jasnu želju iza stvaranja, pa bi tako i ovakav vid stvaranja mogao da se podvede pod umetnost. Međutim, sam princip funkcionisanja ovakvih “stvaralačkih” veštačkih inteligencija jeste iskorišćavanje ogromnog broja aktuelnih “pravih” umetničkih dela i stvaranje novih kreacija nakon mašinskog učenja. Neko bi ovo nazvao krađom, neko inspiracijom. Mi nekako naginjemo ka klasičnoj definiciji umetnosti, ma koliko nam se ovakva dela vizuelno dopadala. Koje je vaše mišljenje, da li je AI umetnost prava umetnost?

10. rođendan Apple Lightning porta, vreme je da mu kažemo zbogom

ACTIVE optički disk skladišti 1 TB podataka tokom 100 godina

10304
10305
10306
10307
10308
10309