Greška

Došlo je do greške.

AI nas uvodi u četvrtu industrijsku revoluciju?

28.05.2018 18:08 | 0 Biznis IT
AI nas uvodi u četvrtu industrijsku revoluciju?


Kako tehnologije veštačke inteligencije (artificial intelligence - AI) brzo napreduju i primenjuju se u sve većem broju industrija i sektora, ovo dovodi do novih modela ekonomskih aktivnosti i modela rada.

Istovremeno, AI tehnologija se pokazala kao veoma bitan faktor na tržištu, a proizvodi dalekosežne implikacije na tradicionalne poslovne modele, do te mere da počinje da preovladava stav da svet ulazi u "Četvrtu industrijsku revoluciju".

Ono što zaista razdvaja ovu najnoviju industrijsku revoluciju od prethodnih, jeste prevladavanje AI-ja i tehnološki prodor koji ne utiču samo na industrijske sektore koji se baziraju na radnoj snazi, već i na one koji utiču na istraživanja i razvoj.

Razlog ovoga je što što AI dozvoljava računarima i drugim automatizovanim mašinskim sistemima da nastave sa učenjem i poboljšavaju svoje veštine kao i efikasnost putem "Machine Learning" tehnologija. Kao rezultat ovoga, mnoge izvršne i profesionalne poslove, koji su se oslanjali na ljudsku procenu i donošenje odluka, sada mogu da obavljaju računari.

Za razliku od prethodnih industrijskih revolucija, koje su uglavnom imale uticaja na nisko kvalifikovane radnike preko novih tehnologija, sledeća industrijska revolucija kroz koju ćemo proći, verovatno će uticati na to da veći broj obrazovanih ljudi i profesionalaca ostane bez posla.

U međuvremenu, vlade ne bi trebalo da posmatraju AI samo kao novi metod rasta za ekonomiju, već će morati da proučavaju i posledice koje širenje AI aplikacija ima na društvene i ekonomske prilike, kao i ljudske resurse. Vlade širom sveta već počinju da se bave ovom tematikom.

Na primer, Velika Britanija je u oktobru prošle godine objavila izvještaj u kojem vlada ove zemlje predlaže niz razvojnih strategija o upotrebi AI-ja, otvaranju podataka, preusmeravanju finansiranja u istraživanja, kao i negovanje talenata, kako bi se osiguralo da će zemlja imati značajnu konkurentnost u susret novim izazovima koje donose AI tehnologije.

Tokom 2016. godine, američka vlada je najavila nacionalnu razvojnu strategiju za AI, a nedavno je osnovan poseban odbor za koordinaciju vladinih napora i omogućavanje stručnjacima da savetuju administraciju o ovom fundamentalnom pitanju.

Izvor: Ejinsight

Komentari

0 Dodaj komentar

AMD naredne godine donosi Ryzen CPU-ove sa 12-16 jezgara na AM4?

Misteriozni Apple uređaj ukazuje na mogući iOS laptop

10604
10605
10606
10607
10608
10609