AGP ide u penziju...

Nakon iznošenja podataka o novom PCI Express standardu, očigledno je da će se prvi na udaru ovog standarda naći postojeći AGP 3.0. Kako čelnici Intela i ATi-ja smatraju, AGP-u je odzvonilo vreme i tokom 2004. i 2005. godine, PCI Express bi trebao u potpunosti da ga zameni. PCI Express će ponuditi novi X16 link koji omogućava (za početak) 4

Nakon iznošenja podataka o novom PCI Express standardu, očigledno je da će se prvi na udaru ovog standarda naći postojeći AGP 3.0. Kako čelnici Intela i ATi-ja smatraju, AGP-u je odzvonilo vreme i tokom 2004. i 2005. godine, PCI Express bi trebao u potpunosti da ga zameni. PCI Express će ponuditi novi X16 link koji omogućava (za početak) 4 GB/sec protoka u oba pravca, dok bi sledeća revizija trebala da ima duplo veći protok. Da podsetimo, AGP 8X omogućava samo 2.1 GB/sec bandwidtha između grafičke karte i North bridgea na matičnoj ploči. Cena novog porta bi trebala biti ista (mada 99% će biti malo skuplja) kao i cena AGP porta. X16 će podržavati i desktop i notebook računare, kao i radne stanice. Ova konektor ima 164 pina, i dugačak je 89mm.
Dok AGP 8X nudi protok od 18 MB po sekundi po jednom pinu, PCI Express bi trebao da ponudi 100 MB/sec/pin, što je ogromna razlika. Naravno, ovakakav protok će zahtevati i mnogo veću potrošnju – X16 isporučuje 60W grafičkoj karti, dok AGP 3.0 daje samo 25W. Ovo će verovatno značiti da je napajanje od 300W minimum za stabilan rad (ako ne i nekih 350W).
Napajanje je posebna priča na X16 konektoru. Naime, tehničko rešenje je u potpunosti izbacilo voltažu od +5 V, tako da se X16 u potpunosti oslanja na voltažu od +12 V. Ovo će zahtevati vrlo sofisticiranu filtraciju napona na ploči, jer se ta struja mora sprovesti od konektora za napajanje do X16 konektora sa što manje interferencija i otpora. Ovo će sigurno dodatno poskupeti matične ploče, samo je pitanje za koju sumu.
Hlađenje kartica koje troše 60W je veliki problem. Naime dispacija je zaista fantastična, tako da treba očekivati obavezne fanove u kućištu koji bi hladili grafičku i područije oko X16 kontektora. Ne zaboravite tu i obavezni ventilator na GPU-u, što će dodatno povećati buku u kućištu (slobodno zaboravite na prepirku oko buke koju prave kuleri za Intel i AMD procesore 😉 ).
Fizički gledano, karte se neće mnogo menjati, tj. ostaće vrlo sličan layout. Jedino što se može smanjiti je sistem za hlađenje, koji na AGP portu zauzima makar jedan PCI slot. Kako taj PCI slot deli IRQ sa AGP slotom, postavlja se pitanje da li će na novim matičnim pločama X16 deliti IRQ sa nekim od drugih PCI?? slotova.
Izvor : The Inquirer

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi