Greška

Došlo je do greške.

Ribe roboti koje jedu mikroplastiku

24.06.2022 17:30 | 0 Biznis IT
 Ribe roboti koje jedu mikroplastiku

Mikroplastika je jedan od velikih problema čovečanstva koji je postao prisutan u našem svakodnevnom životu. Planeta je zagađena i samo će postati zagađenija, a pojava mikroplastike samo je jedna od manifestacija te zagađenosti. Kako bi se borili protiv toga, naučnici sa Univerziteta u Sičuanu konstruisali su robotsku ribicu koja jede upravo mikroplastiku. Detalje prenosi TheGuardian


Šta je tačno mikroplastika 

Mikroplastika predstavlja milijarde sitnih plastičnih čestica koje nastaju fragmentiranjem predmeta koje koristimo tokom svakodnevnog života, od kesa i flaša do sintetičkih odevnih predmeta i automobilskih guma. Ovo je jedan od trenutno najvećih ekoloških problema jer pronalazi put do svake pore naših života, uključujući vodu koju pijemo i hranu koju jedemo. Sve ovo predstavlja ne samo problem po životnu sredinu, već i po zdravlje ljudi i životinja. 

Širenje mikroplastike mora se u potpunosti zaustaviti ili makar dovesti pod kontrolu. Kako ne vidimo način da čovečanstvo odjednom prestane da koristi plastične materijale, jedini odgovor je dizajniranje sistema za prečišćavanje ili eliminaciju ove nepoželjne materije. Naučnici su ovom prilikom razvili rešenje koje bi mikroplastiku trebalo da izvadi iz vodenih površina naše planete i to u vidu, ni manje ni više, nego malih robotskih riba. 

Kako funkcionišu robotske ribice 

Ove ribice dugačke su samo 13 milimetara i imaju sposobnost autonomnog rada posredstvom laserskog pogonskog sistema postavljenog na njihov rep. Brzina kojom se ovaj robotić kreće iznosi 30 milimetara u sekundi. 

Istraživači su ovu robo-ribu napravili od sintetičkog materijala čiji je prirodni pandan prisutan u morima i okeanima – sedefa. Upotrebom ovakvog materijala ovaj robot postao je fleksibilan, omogućavajući mu lakše kretanje kroz vodu. 

Međutim, izbor materijala od kog je ova veštačka riba napravljena, bitan je i zbog samog prikupljanja mikroplastike. Naime, sintetički materijal po uzoru na sedef elektrostatički reaguje na organske boje i teške metale prisutne u mikroplastici, pa se ona lepi za površinu ovog robota. 

Kao da to sve nije dovoljno, ovaj materijal ispoljava i određeni stepen regeneracije, pa se ova robotska ribica može samopopraviti i slučaju oštećenja i samu sebe povratiti do 89% operativne sposobnosti, nastavljajući da neprekidno prikuplja mikroplastiku. 

Treba naglasiti kako je ovo sve još uvek samo koncept i kako nije poznato kada će prototip biti spreman za upotrebu u stvarnom svetu. Jedan od najvećih problema jeste što je ovaj robot trenutno sposoban za rad samo na površini vode, pa se radi na prilagođavanju koncepta kako bi mu se pružila mogućnost funkcionisanja na većim dubinama. 

Pored toga, još uvek nije jasno razrađen plan uvođenja jednog ovakvog izuma u životnu sredinu. Ono što je bitno jeste da se aktivno radi na izumima koji bi mogli da reše neka od gorućih ekoloških problema sa kojima se čovečanstvo suočava. 

Izvor: theguardian

Twitter testira 2.500 karaktera

Benchmark u Motoroli, Peca u Čikagu! (video)

10604
10605
10606
10607
10608
10609