Greška

Došlo je do greške.

8 najglupljih stvari koje je Kongres SAD pitao vlasnika Facebooka

13.04.2018 18:15 | 0 Software/Web
8 najglupljih stvari koje je Kongres SAD pitao vlasnika Facebooka

Nedavno je završeno saslušanje Marka Zakerberga (osnivač i CEO Facebooka) pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država, koje je trebalo da objasni detalje koji stoje iza jednog od najvećih skandala sa privatnošću, otkrivenog ranije ove godine. Iako je kompletna situacija sa kompanijom Cambridge Analytica i njenim manipulisanjem korisničkim podacima, veoma ozbiljna i velika, ovo saslušanje je otkrilo i neka druga lica i popriličnu neozbiljnost. Ono što se definitivno videlo tokom Zakerbergovog ispitivanja, jeste neinformisanost, neobaveštenost i neobrazovanost američkih kongresmena, kada su u pitanju nove tehnologije i društvene mreže. Evo najvećih "bisera" sa saslušanja:

1. Američki senatori smatraju da je neko probio sigurnost Facebooka i da su podaci tako procureli. Naravno, situacija sa Cambridge Analytica-om se nije desila na ovaj način. Problem je nastao zbog Facebookovih ekstremno fleksibilnih metoda koje kompanije koriste za prikupljanje i deljenje korisničkih podataka. Dakle, ovo nije bio hakerski napad i krađa podataka, već jednostavno način na koji Facebook funkcioniše - nuđenje ciljanih reklama, prodaja korisničkih podataka i slično.

2. Twitter nije isto što i Facebook. Jedan od senatora je postavio pitanje da li je Twitter isto što radi i Facebook...

3. Senatori ne znaju kako Facebook zarađuje. Jedan od senatora je upitao Zakerberga: "Kako održavate poslovni model kada korisnici ne plaćaju za vaše usluge?", na šta je Zakerberg samo zakolutao očima i odgovorio: "Kongresmene, mi koristimo reklame". Sada već svi znaju da iako je Facebook besplatan kao proizvod, u ovom slučaju korisnici su proizvod koji se prodaje i na kojem se zarađuje.

4. Roj Nelson je istakao da je on prvi senator koji je stavio svoju Facebook adresu na poslovnu karticu. Pa dobro...

5. Senator Brajan Šac nije baš siguran čemu služi WhatsApp, pa je upitao Zakerberga: "Ukoliko šaljem e-mail poruke u okviru WhatsAppa, da li to obaveštava vaše oglašivače?".

6. Neki senatori i dalje žive u dalekoj prošlosti, jer još uvek razmišljaju o Facemashu. Među njima je Bili Long, koji je Zakerberga upitao šta je Facemash i da li još uvek funkcioniše. Facemash je inače jedan od Zakerbergovih najranijih projekata, koji je na kraju pomogao u kreiranju vizije za Facebook. Facemash je ugašen nakon nekoliko dana.

7. Senatorka Šeli Mor je od Zakerberga zatražila da obezbedi internet konekciju u oblastima gde je nema. Naravno Facebook nije internet provajder, već samo servis koji funkcioniše na internetu.

8. Jedan od senatora je Facebook povezao sa piraterijom, a takođe je pomenuo da je prodaja opijata na Facebooku veoma česta pojava...

Ono što je interesantno bilo videti tokom saslušanja, jeste da je sam Mark Zakerberg pokazao izuzetnu uzdržanost tokom dva dana odgovaranja na često ekstremno glupa pitanja neinformisanih kongresmena.

Izvor: Geek.com

Komentari

0 Dodaj komentar

Policija koristi hacking alate za za pristup iPhone uređajima

Chuwi debituje sa HiGame mini PC uređajima

10504
10505
10506
10507
10508
10509