Greška

Došlo je do greške.

7 cm velika kiborg bubašvaba koji se puni kao mobilni telefon

16.09.2022 15:28 | 0 Biznis IT
7 cm velika kiborg bubašvaba koji se puni kao mobilni telefon

Cyborg bubašvabe su u stvari Madagaskarske šištave bube koje bi jednog dana mogle da se koriste u urbanim misijama traganja i spasavanja nakon prirodnih katastrofa. U novoj studiji, objavljenoj  u časopisu Flexible Electronics, međunarodni tim istraživača objasnio je kako je konstruisao sistem za daljinsko upravljanje nogama malih stvorenja.

Koristeći uređaje za prikupljanje energije montirane na telo, naučnici su mogli da kontrolišu opseg aktivnosti i funkcionalnost insekata kiborga. Sistem se sastoji od “ranca” za bubašvabe koji je povezan sa nervnim sistemom stvorenja, sa izlaznom snagom oko 50 puta većom od sličnih, do sada korišćenih uređaja.

Izrađen je pomoću ultratanke i fleksibilne solarne ćelije koja ne ometa kretanje bube. Pritisak na dugme šokira ruksak i navede bubašvabu da se kreće u određenom pravcu. Prethodne studije su pokazale da električni impulsi mogu stimulisati bubu da se kreće u određenom pravcu, omogućavajući istraživačima da ih u suštini „kontrolišu“.

Kako se napaja?

Problem je bio u pronalaženju načina za napajanje ranca jer bi se baterije na kraju istrošile i više niste mogli da kontrolišete bubašvabu. Tim u Rikenu uspeo je da napravi solarnu i punjivu bateriju koja se može pričvrstiti na telo bubašvabe. U tu svrhu su morali da koriste elektronski film oko 17 puta tanji od ljudske dlake kako bi se zalepio za stomak bube bez uticaja na ograničenje kretanja.

U seriji eksperimenata, tim je pokazao kako sistem može bežično da upravlja bubom.

„Trenutni sistem ima samo bežični način kontrole kretanja, tako da nije dovoljno samo napraviti aplikaciju kao što je urbano spasavanje“, rekao je Kenjiro Fukuda, stručnjak za fleksibilnu elektroniku u japanskom Rikenu.


 Cyborg_bubavaba.gif

„Integracijom drugih potrebnih uređaja kao što su senzori i kamere, mogli bi da koristimo naše kiborg insekte u te svrhe“

Dizajn ultratanke solarne ćelije mogao bi se primeniti na druge insekte, potencijalno stvarajući leteću vojsku buba koje kontrolišu ljudi. Deluje pomalo jezivo, zar ne?

Da li ga boli?

Konačno, postavlja se pitanje da li kontrola insekata izazva bol ovim malim stvorenjima? Fukuda je pojasnio da, prema istraživanjima vezanim za insekte, bubašvabe ne osećaju bol“.

Inače, ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da stvore kiborg bubašvabe. Još 2012. godine, istraživači sa državnog univerziteta Severne Karoline su bili u mogućnosti da daljinski kontrolišu bubašvabe  pomoću bežičnih ruksaka za kontrolu, kako bi ih naterali da hodaju duž staze.

Ako vas zanima više tehničkih detalja na ovom projektu, posetite nature.com

Veštačka inteligencija napravila film na osnovu teksta, a onda on pobedio na festivalu u Kanu

EU traži stroža pravila za sajber-bezbednost za pametne uređaje

10604
10605
10606
10607
10608
10609