Greška

Došlo je do greške.

5G se širi u Kini, ali da li je isplativ?

15.11.2019 17:54 | 2 Biznis IT
5G se širi u Kini, ali da li je isplativ?

5G predstavlja kapitni projekat koji će imati uticaja na čitav svet, a predstavlja kvantni skok u odnosu na trenutni 4G. Ono što zanima sve je kada će 5G najzad postati realnost, a ona se najpre očekuje upravo na najvećem svetskom tržištu - u Kini.

U potrazi za odgovorom je bila i finansijska kompanija Credit Suisse prema čijem izveštaju toko 2020. godine možemo očekivati oko 290 milion isporučenih 5G mobilnih telefona, koji će pružati značajno brži protok podataka, ali i dramatično nižu potrošnju baterije. Sve ovo pod uslovom da telekom operateri nađu način da isplate investiciju u 5G.

Prve isporuke 5G opreme su u toku, a Kina je čak i ispred projektovanog plana sa 150,000 isporučenih baznih stanica tokom 2019. (od projektovanih 136,000) i očekivanih između 600,000 do čak 1.2 miliona u 2020. zavisno od mogućnosti operatera da isprate potražnju.

Istraživanje Credit Suisse ukazuje da bi najviše 5G mobilnih telefona mogao prodati Apple sa čak tri 5G iPhone modela, dok bi Huawei mogao isporučiti između 80 i 100 miliona komada. Potražnja očigledno postoji, ali problem leži u isplativosti investicije za mobilne operatere.  Ulaganja u osnovna sredstva su oko dva puta viša za 5G opremu u odnosu na 4G, a pored toga, potrošnja energije je između dva i tri puta veća. Sa druge strane, upitno je koliko su korisnici spremni da plate više kako bi imali 5G.

 

 

5G mreža nudi dramatično veće brzine, omogućujući razne real-time primene koje nisu prethodno bile moguće, u medicini, zabavi i drugim oblastima. Takođe, značajno niže kašnjenje signala će omogućiti i razvoj autonomnih automobila sa međusobnom komunikacijom radi sprečavanja sudara i poboljšanja protoka saobraćaja. Bežična komunikacija bi mogla postati znatno priusutnija u svim segmentima, čak i tamo gde je danas nema.

No, da li će ljudi  platiti više za 5G?

Verovatno ne, makar ne za one servise koje koriste i trenutno. Korisnici su spremni da plate za više podataka ili veću brzinu, ali verovatno ne toliko da pokriju velike troškove investicije, poput npr. 100 milijardi dolara koliko je uložio Verizon. Umesto toga, verovatnije je da će biti spremni da se pretplate na nove usluge poput gore pomenutih automobilskih i medicinskih usluga. Dakle ne za brzinu ili puno podataka, već za nešto potpuno novo što do tada nije bilo dostupno.

Za sada, ostaje nam da za početak pratimo razvoj 5G u Kini i vidimo kako će se stvari odvijati tamo. Prema Credit Suisse infrastruktura će biti spremna tokom 2020. za pravi test u realnim uslovima.

Izvor: Tech Republic

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


lepi kokan Član postova: 4887
još pitaš !

Xbox Scarlett će biti konkurentan po ceni i performansama

Ryzen 9 3950X demolirao Intel konkurenciju

10604
10605
10606
10607
10608
10609