2011: godina Google-ovog Androida

Kada su Lari Pejdž i Sergej Brin "pronašli" Google 1998. godine sigurno ne bi smeli da se opklade da će 2011. godine biti preuzeto skoro 8 milijardi aplikacija za mobilne telefone. Ali 2011. godina je zaista bila godina Androida, ovaj Google-ov open-source operativni sistem je bio toliko široko prihvaćen od strane pro

Kada su Lari Pejdž i Sergej Brin “pronašli” Google 1998. godine sigurno ne bi smeli da se opklade da će 2011. godine biti preuzeto skoro 8 milijardi aplikacija za mobilne telefone. Ali 2011. godina je zaista bila godina Androida, ovaj Google-ov open-source operativni sistem je bio toliko široko prihvaćen od strane proizvođača širom sveta da sada čini većinu prodaje pametnih telefona a koristi se čak i za primenu u frižiderima i televizorima. Ukupan broj preuzetih aplikacija je sada prešao 10 milijardi, a ako uzmemo ekvivalentnu fazu u razvojnom ciklusu onda je Apple-ov App Store postigao pola od toga. Sa 190 zemalja koje preuzimaju aplikacije gde su lideri Južna Koreja, Hong Kong i Tajvan, a njih slede Amerika, Singapur, Zapadna Evropa i Izrael, skeptici se onda sa pravom pitaju zašto je Apple-ova platforma i dalje najprofitabilnija.

 

 

Odgovor leži u nekoliko činjenica. Jedna od njih je da četvrtina svih preuzimanja Androida predstavljaju “igre za opuštanje”, za koje je obično niska marža za programere. Analitičari takođe smatraju da Apple korisnici preuzimaju duplo više aplikacija po uređaju i da je Apple zahvaljujući iTunes ima plaćanje od 200 miliona ljudi. Sada dve njihove prodavnice aplikacija rastu istom stopom i to je ono na šta Google mora da odgovori. Ipak, Google tvrdi da je prva milijarda aplikacija sa Android Marketa instalirana nakon 20 meseci, za drugu milijardu je trebalo pet meseci a za treću samo jedan mesec. Više od pola miliona Android uređaja se aktivira sada svaki dan i taj rast se nastavlja. Kompanija je stavila veći naglasak na prodaji aplikacija i preuzimanju, pokretanju iznajmljivanja filmova kao i redizajniranju Android Marketa kako bi bio bolji od rivalskog Apple App Storea.

 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi