Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Storm Scout 2 White

Cooler Master Storm Scout II White je praktično identičan kao i originalna verzija, a jedina razlika se ogleda u perla beloj farbi na spoljnim stranicama. Unutrašnjost je ista kao kod "običnog" modela, tako da je samo stvar ličnih preferencija koje vam se izdanje više dopada.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Provetrenost
 • Relativno mala masa
 • Prostranost

protiv

 • Zahteva redovno čišćenje od prašine i ostalih nečistoća
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Storm Scout 2 White
 • Format Midi Tower
 • Dimenzije (mm) 230 x 513 x 517.5
 • Masa (Kg) 8.3
 • USB 2.0 2
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Ostalo Taster za gašenje LED osvetljenja na ventilatorima
 • Dodatne mogućnosti Ručka za nošenje
 • Broj ventilatora (u paketu) 3
Opis proizvoda

Samo kućište je potpuno identično crnoj verziji Storm Scout 2 modela, ali nam deluje dosta "svežije" nakon masivnog broja modela koji su mahom ofarbani u crnu ili neku drugu tamnu boju, uz tek poneki svetliji detalj. Sa druge strane, ovaj model ima tek po koji crni deo, dok je velika većina površina ove verzije sjajne bele boje. Iako preferiramo mat farbu, u kada su bela kućišta u pitanju, sjajna izvedba je ipak bolja.
 


 

Na prednjoj strani se ne nalazi mnogo toga, jer je cela prednja maska izvedena u vidu filtera. Jedini detalj je Storm logo koji je izrađen od metala i koji označava seriju kojoj ovo kućište pripada. Iza ovih filtera se mogu naći maksimalno dva ventilatora od 120 milimetara ili jedan od 140, a sve zavisi od vaših potreba koji ćete ugraditi. Treba napomenuti da se prednji ventilator ne dobija uz kućište.
 


 

Bočne stranice su suštinski identičnog oblika, a jako nam se dopada to što nisu u potpunosti ravne već su proširene i zbog toga Storm Scout 2 deluje šire nego što to zaista jeste, ali ova optička varka utiče i na to da izgleda kao da ima i više prostora. Zapravo u pogledu zapremine, zbog malih proširenja, Scout 2 jeste malo veći, ali taj dodatni prostor prakitčno možete iskoristiti samo za kabliranje, što je takođe prednost. Osim toga, ventilatori neće smetati kada se montiraju na desnu bočnu stranu upravo zbog toga. Pored toga, desni bok ima i transparentni pleksiglas koji prekriva oko trećine površine, pa ćete, u slučaju da imate atraktivan hardver i unutrašnje osvetljenje kućišta, moći da se pohvalite vašom mašinom.
 


 

Prednji panel se za razliku od prethodnika skriva ispod vratanca, a njihovo otvaranje je otkrilo dva USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, kao i uobičajene audio konektore za slušalice i mikrofon. Nažalost, eSATA izostaje kao i kod standardnog Scouta 2 i to je jedino što nedostaje. Ipak, dva USB 3.0 porta će to nadoknaditi u određenoj meri, međutim za korisnike koji koriste eSATA interfejs, zavlačenje iza računara će biti neminovno.
 


 

Poviše ovog panela su smešteni tasteri za paljenje i reset računara. Pored toga je implementiran i prekidač za paljenje, odnosno gašenje osvetljenih ventilatora u kućištu kako biste mogli noću da koristite PC bez uznemiravanja prisutnih ili jednostavno kako biste mogli da spavate ukoliko ostavljate kompjuter upaljen. Kontrast crnih tastera sa ostatkom kućišta stvara prijatan kontrast, ali i činjenica da se tasteri lako prljaju čini ovaj izbor i veoma funkcionalnim. Jednostavno, crni tasteri će svakako manje otkrivati nečistoću nego beli.
 


 

Na gornjem delu se nalazi još jedan filter iza koga su smeštena predviđena mesta za još dva 120-milimetarska ventilatora. Cooler Master je odlično rešio sistem demontaže filtera koji se uklanja izuzetno jednostavno, a to će vam biti od velikog značaja kada bude došlo vreme za njegovo čišćenje. S obzirom na veliku "provetrenost" Scouta 2, treba znati da će redovno održavanje biti neophodno posebno kada je beli model u pitanju. Ipak, zbog toga će temperature komponenata biti minimalne što je pozitivan aspekt ovog kućišta. Na gornjoj stranici je smeštena i ručka za lakše prenošenje. Gumirana je i dovoljno čvrsta da izdrži čak i konfiguracije sa velikim brojem hard diskova.
 


 

Zadnja strana krije ventilator, prečnika 120mm, kao i dva otvora za creva u slučaju da koristite vodeno hlađenje. Ovo će biti neophodno u slučaju da koristite kompleksnije vodeno hlađenje od minimalne kombinacije "pumpa/blok/manji radijator", jer čete  u slučaju korišćenja većeg radijatora morati da ga smestite van kućišta. Na kraju, ne treba zaboraviti ni dodatak koji služi za osiguravanje periferija putem kablova.
 

Unutrašnjost je ofarbana u crno, a to nismo očekivali od ovog modela. Iako volimo crni enterijer, generalno smatramo da kod belih modela on treba da bude iste boje kao i spoljašnjost. Proizvođač je kod belog Strykera upravo to učinio i jako nam se dopalo, pa ne shvatamo zašto je pristup u ovom slučaju izmenjen. Osim ove zamerke, nemamo mnogo razloga da zanovetamo.
 Prostranost je na visokom nivou vidi se da je Cooler Master posvetio dosta pažnje planiranju. To se ogleda u velikom otvoru koji se nalazi u predelu procesora, a služi za zamenu kulera koji imaju "backplate" tako da ne morate da vadite matičnu ploču. Tu su i otvori za "sakrivanje" kablova, koji su gumirani kako se isti ne bi oštetili. Za montažu hard diskova su predviđena dva kaveza, a svaki od njih je moguće jednostavno demontirati kako bi se napravilo mesta za grafičku kartu velikih dimenzija (GTX 690, HD 6990 i sl.).
  

Ukoliko ste ikad videli neko od malo kvalitetnijih kućišta iz Cooler Mastera, onda ste upoznati sa njihovim mehanizmom za montažu optičkih 5.25" uređaja. Provereni sistem je jednostavan i efektivan, pa iako ga već dugo ne menjaju, realno gledano za to i nema nekog konkretnog razloga.
 


 

Na dnu se nalazi predviđeno mesto za napajanje koje poseduje sopstveni filter za prašinu koji se vadi sa spoljašnje strane. Pored njega je obezbeđen još jedan slot za ventilator prečnika 120 milimetara.
  

Stopice na koje se kućište oslanja su izrađene od gume sa metalnim prstenom. Trenje koje ostvaruju je odlično i puno kućište će čvrsto stajati na svom mestu.
  

Plastični mehanizmi koji služe za osiguravanje optičkih drajvova su provereni i koriste se za veliki broj CM kućišta. Za hard diskove i SSD-ove je predviđena ugradnja bez potrebe za ikakvim alatom, a izvodi se preko "šina". Dok za montažu hard diskova koristite dve odvojene šine, Cooler Master je za SSD isporučio dva dodatna adaptera koji 3,5" slot pretvaraju u odgovarajućih 2,5".
  

Zaključak

Suštinski nema mnogo smisla izmišljati toplu vodu, jer mišljenje koje smo imali za Storm Scout 2 u crnoj boji, je praktično isto kao ono koje imamo za belu varijantu. Sam Scout 2 je jako dobar izbor za korisnike koji preferiraju odlično provetrena kućišta, čiji je dizajn prilagođen čestom premeštanju zbog kvalitetne i udobne ručke. Uz to, proizvođač je sa obezbedio veliki broj ventilatora uz još dodatnih ostavljenih prostora ostavljajući entuzijastima mogućnost da sami povećaju provetrenost kućišta.
 


 

Uz to, beli Scout 2 je osveženje za sve koji su se umorili od "dosadnih" crnih i "gumetal" sivih kućišta. U pogledu funkcionalnosti, ovaj model je odličan proizvod, jer ima niz praktičnih rešenja, ali i implementaciju velikog broja lokacija za kulere, dva USB 3.0 porta, prilagođenost za jednostavno kabliranje i još mnogo toga. Da li će vam se dopasti je potpuno druga priča. Sve zavisi od vašeg ukusa, a za one kojima je uobičajeno postalo sinonim za dosadno, Scout 2 u beloj varijanti će definitivno biti odličan izbor. Posebno sada, kada je sa inicijalnih 105 evra, cena pala na nekih 90-ak.