Greška

Došlo je do greške.

Toshiba Smart LED TV 48L3433DG Full HD

Toshiba 48L3433DG je 48-inčni Smart televizor sa LCD tipom ekrana FullHD rezolucije 1920 x 1080 tačaka. Poseduje EdgeLED tip pozadinskog osvetljenja, dolazi bez 3D tehnologije i ima 200Hz AMR+ osvežavanje. Podržava DVB-T/C standarde digitalnih prijemnika, ima WiFi bežičnu vezu, a između ostalog od konekcija poseduje 3 x HDMI i 1 x USB priključaka.

Ocena redakcije

Ocena:

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Visok statični kontrast
 • Dobra dubina crne boje
 • Pregršt podešavanja
 • USB reprodukcija
 • 5 godina garancije

protiv

 • Spor odziv kod Smart TV sekcije
 • Običan dizajn
Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Smart LED TV 48L3433DG Full HD
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 48 "
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Open Browser: Da
  Media Server Function (DLNA): Da
 • Osvetljenje 300 cd/m2
 • Dinamički kontrast 27.000:1
 • Osvežavanje 200Hz AMR+
 • Digitalni tjuner DVB-T/C
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Digitalno potiskivanje šuma: Da
  Smanjivanje MPEG šuma: Da
  3D digitalni postepeni filter: Da
  Aktivna kontrola pozadinskog osvetljenja: Da
  Izbor temperature boje: Da
  Izbor veličine slike: Da
 • Zvuk NICAM stereo: Da
  Virtuelni okružujući zvuk: Da
  Dolby Digital Plus: Da
  Izlazna snaga (RMS): 2x 8W
 • Formati reprodukcije Slike (USB): JPEG Base / JPEG Progressive, PNG non interlace / PNG interlace, BMP
  Audio (USB): MPEG1 layer 2 MP3, MPEG1 layer 3 MP3, AC3, ASF, LPCM (video files only), IMA-ADPCM/MS-ADPCM (video files only), LBR (video files only), WAV
  Video (USB): dat / mpg / mpeg, vob, mp4, mkv, Xvid, asf, 3gp, flv
 • Bežična veza Wi-Fi (ugradjen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 1
 • Ostali priključci Komponentni video: Da (3mm)
  Komponentni adapter (3.5mm): Da
  Kompozitni video: Da (3mm)
  Kompozitni adapter (3.5mm): Da
  SCART x1
  Ulaz za računar: Da
  Digitalni audio izlaz: Da (koaksijalni)
  Slušalice: Da
 • Dodatne funkcije Digitalni tekst: Da
  Memorisanje tekstualnih stranica: 1000 strana
  Elektronski programski vodič za 8 dana: Da
  Zamrzavanje ekrana: Da
  Tajmer: Da
  Zaključavanje ekrana: Da
  Automatski format: Da
  4:3 razvlačenje: Da
  Isključivanje kada nema signala: Da
 • Dimenzije sa postoljem 1092 x 698 x 250 mm
 • Dimenzije bez postolja 1092 x 644 x 70 mm
 • Težina sa postoljem 18 kg
 • Težina bez postolja 15.5 kg
 • Energetska efikasnost A
 • Garancija proizvođača 24 Meseca
 • Opis Link proizvodjača
Opis proizvoda

Što se tiče dizajna ovog modela, može se reći da je on donekle jednostavan i takoreći običan. Izgled verovatno neće izmamiti oduševljenje osoba koje dođu u kontakt sa njim, ali svojom neutralnošću svakako će se uklopiti u bilo kakav tip enterijera. Ono što se nama lično dopada su tanki okviri oko ekrana koji omogućavaju da se što više fokusirate na ono što gledate. Takođe, dopada nam se uključivanje mat plastike, koja je ukombinovana sa sjajnom (glossy) plastikom na donjoj ivici i bokovima. Mi bismo više voleli da je na kućištu televizora isključivo korišćena mat plastika, čisto zbog izbegavanja sitnih ogrebotina i otisaka koji su gotovo neizbežni kod glossy delova.Sa debljinom od sedam santimetara u svojoj najširoj tački, bok nije od najtanjih koje smo videli, mada se pri vrhu sužava i na tom mestu je nekoliko santimetara tanji. Postolje ima veliku površinu, sa televizorom je povezano cilindričnim metalnim elementom, tako da je stabilnost dobra i nema klackanja. Leđa televizora su matirana, tako da ih nećete zamašćivati otiscima prstiju pri pomeranju televizora kako bi prišli potrebnim portovima.

Kada su konekcije u pitanju, neke od njih su smeštene sa leve strane, tačnije u sklopu boka, dok je ostatak pozicioniran sa zadnje strane. Pre svega, na boku imamo USB port za multimediju, Common Interface slot za otključavanje skremblovanih kanala vašeg kablovskog operatera, a tu su i priključci za kabl-adaptere komponentnih i kompozitnih ulaza i između njih 3.5mm priključak za slušalice. Ostatak konekcija je pozadi i imamo LAN port, 3 x HDMI ulaza, SPDIF Coax izlaz, staromodni VGA ulaz, antenski i Skart priključak. Daljinski televizora je srebrne boje, dosta je dugačak i poseduje kombinaciju belih i crnih gumenih dugmića, prijatnih na dodir.

Meni, opcije

Kao što je to i običaj kod svih Smart televizora, pre nego što počnete da ga koristite morate proći kroz početni vodič za podešavanje. On se sastoji od odabira jezika, zemlje, tipa pretrage kanala i njigovog skeniranja, podešavanja WiFi mreže i na kraju unošenje podataka za prijavljivanje na Toshiba Cloud TV servise. Meni L3433 televizora je nešto drugačiji u poređenju sa modelom iz L7 serije. Ovde imamo plavu traku po sredini ekrana sa šest kategorija - Picture, Sound, Settings, Intall and Retune, Channel list i Media Browser.

Na raspolaganju stoji pet režima slike - Cinema, Game, Sports, Dynamic i Natural, među kojima po našem mišljenju Cinema pruža najbolji kvalitet. Dostupno je podešavanje kontrasta, svetline, oštrine, intenziteta boja, nivoa pozadinskog osvetljenja, stepen redukcije šuma, ušteda energije, a tu su i neka detaljnija podešavanja unutar Advanced Settings sekcije. U njoj se može podešavati intenzitet ili isključivanje dinamičkog kontrasta, temperature boja, zumiranje slike, filmski režim, ton kože, pomak boja, detaljna RGB podešavanja i HDMI True black opcija.


U podešavanjima zvuka imamo više predefinisanih ekvilajzera, uključivanja opcije dinamičkog basa, surround zvuka, podešavanja digitalnog izlaza, itd. Sekcija sa glavnim podešavanjima sadrži promenu jezika, roditeljske kontrole, tajmere, datum/vreme, isključivanje/uključivanje određenih izvora, podešavanje mreže, i još dosta korisnih opcija u Other settings sekciji.

Install and Retune je deo u kojem tražite TV kanale, a dobra stvar je to što vam televizor pri nalaženju kanala tačno pokaže koji je zaključan. DVB-C tjuner je kod nas pronašao 182 TV i radio kanala, među kojima je osnovni paket digitalnih kanala koji je potpuno besplatan kod provajdera Ikom. U listi kanala možete im menjati poziciju i promeniti im naziv, tako da veoma lako možete namestiti listu baš onako kako vama odgovara. Media Browser kategorija je predviđena za reprodukciju multimedijalnog materijala sa USB izvora, ali o tome detaljnije nešto kasnije u tekstu.Praćenje TV kanala

Nakon što ste skenirali kanale putem vašeg kabla kablovskog operatera koristeći DVB-C tjuner, ili iz etra putem Loga ili drugih tipova antena koje se danas mnogo manje koriste, spremni ste za njihovo gledanje. Pri promeni kanala u dnu ekrana se pojavljuju plavi pravougaonici sa imenom kanala i trenutnim vremenom. Pritiskom na "i+" dugme na daljinskom dobijate i nešto više informacija, kao što je šta se emituje trenutno, koliko emisija ili film traje i šta je sledeće na programu.

Još više detalja za sve kanale možete dobiti pritiskom na Guide dugme na daljinskom, nakon čega će biti otvoren TV vodič sa pregledom i vremenima emitovanja sadržaja. Naša zamerka kod vodiča je što ne poseduje prozor sa slikom kanala na kojem se trenutno nalazite, kako biste mogli da ostanete u toku sa serijom/filmom/emisijom koju pratite dok tražite šta se emituje na drugim kanalima.

Reprodukcija i skaliranje kanala iz standardne rezolucije 720 x 576 (576i) je sasvim pristojno. Slika ostaje detaljna koliko joj to izvorna rezolucija dozvoljava, a pri skaliranju nismo primetili previše artefakta, ili ostalih neobičnih pojava - kvalitet i oštrina u ovoj rezoluciji i pri 48-inčnoj dijagonali nisu idealni, ali ulogu koju televizor treba da odigra u njihovom prikazivanju je izvršena sa velikom korektnosti. Još jedna stvar koja se nama dopada je automatsko detektovanje originalnog aspekta kanala koji se emituje, od kojih je većina u 4:3 odnosu sa crnim prostorom sa leve i desne strane, ali ima i kanala koji se originalno emituju u 16:9 aspektu.

Kvalitet slike

Kao što je to i očekivano, ovaj model najbolje pokazuje za šta je sposoban pri reprodukciji FullHD (1080p) video materijala, što je i logično pošto je to njegova standardna rezolucija. Panelima koje Toshiba koristi smo svakako bili zadovoljni, a to važi i za ovaj VA panel 48L3433DG modela. Kada su u pitanju LCD televizori, VA tehnologija nam je omiljena i stavljamo je ispred IPS tehnologije, iz razloga što je na njoj veći statični kontrast i dubina crne boje. Boje nam deluju relativno tačne i tople, možda čak pomalo i na zasićenijoj strani, mada razumemo odluku kompanije Toshiba da one budu više vibrantne, nasuprot neutralnim i manje živahnim - korisnicima se jednostavno to dopada.

Tamnije oblasti slike su prikazane jako korektno. Možda ne na nivou high end LCD ili pak Plazma televizora, ali i više nego prihvatljive za jedan cenovno pristupačniji model. Uglovi gledanja nisu toliko široki kao kod televizora sa IPS panelima, ali su itekako dovoljni za neometano gledanje. Istina je da slika blago počinje da gubi kontrast kada se pomerite izvan radijusa od oko 40 stepeni levo i desno od centralne ose, mada promena nijansi boja iz ovih oštrijih uglova je daleko od drastične. Ukratko -očekivan rezultat za VA tip panela. Sve u svemu, kvalitet slike je i više nego dobar za televizor iz ove cenovne kategorije.
USB reprodukcija

Korisna mogućnost koju HDTV-ovi današnjice poseduju je reprodukcija fotografija, muzike ili filmova direktno putem USB porta sa strane televizora. Ova opcija faktički eliminiše potrebu za dodatnim media plejerima, isključujući Blu-Ray plejere, čisto zbog prisustva čitača diskova ovog formata. Od fotografija možete otvarati PNG, JPEG i BMP, što bi trebalo biti dovoljno, ali verujemo da vas najviše interesuje reprodukcija filmova. Podržani formati uključuju MKV, MP4, 3GP, FLV, itd, što će vam biti i više nego dovoljno za reprodukciju filmskog materijala. Dobra vest je to da je prisutan i DTS dekoder, tako da neće biti potrebna konnverzija zvuka u AC3.

Toshiba Cloud

Sekcija u kojoj su zapravo smeštene sve pametne mogućnosti ovog Smart televizora na jedno mesto. Da biste ih mogli koristiti Toshiba zahteva da napravite Toshiba nalog, ali postoji i alternativa da se ulogujete putem Facebook naloga, što je olakšavajuća okolnost. U vrhu ekrana nalazi se vaše ime i prezime, a pošto smo mi odabrali Facebook metodu povezivanja, povlači se i profilna slika. U levom delu ekrana nalaze se istaknute aplikacije, u sredini prozor sa takoreći "reklamama" neke od tih aplikacija, dok su sa desne strane smešteni vodič za programe, Browser, ili u dnu desnog ugla prečice ka multimedijalnom sadržaju. Broj aplikacija nije veliki i ima ih oko 15, a među njima od poznatijih imamo YouTube, Viewster, Deezer, AccuWeather, Aupeo, itd...
Dok je ideja Smart TV sekcije sasvim pristojna, ipak imamo zamerku na performanse izvršavanja akcija. Uzmimo na primer da je potrebno čitavih deset sekundi kako bi Toshiba Cloud bio pokrenut. Ulaženje u aplikacije je takođe usporeno, tačnije uvek postoji duža zadrška pre nego što se nešto otvori, duže vreme reagovanja aplikacije i slično. Browser sporije otvara stranice, a možda i najveći problem je pomeranje kursora, koje je loše rešeno. Pomoću navigacionih dugmića kursor pomerate u smeru koji želite, ali je stopa njegovog pomeranja toliko mala da je navođenje kursora do nekog linka zaista proces, koji ume da potraje i do petnaestak sekundi, što čini surfovanje zamornim.