Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Silencio 550

Cooler Master Silencio 550 je niže kućište srednje klase namenjeno korisnicima koje je opremljeno zvučnom izolacijom. Prati ga atraktivan dizajn i prilično kvalitetna izrada.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Otvor za backplate kulera za CPU
 • X-Dock za ubacivanje HDD-ova
 • Bogat sa izlazima na prednjoj strani
 • Odlična izolacija zvuka

protiv

 • Uslovno rečeno, nedostatak eSATA konektora
 • Mirror finiš prednje strane lepo izgleda, ali je osetljiv na ogrebotine i otiske
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Silencio 550
 • Format Midi Tower
 • Podržani formati ploča Micro-ATX, ATX
 • Dimenzije (mm) 210 x 451.5 x 505.0
 • Masa (Kg) 9.2
 • USB 2.0 1
 • USB 3.0 1
 • Audio 2
 • Ostalo SD Card Reader
 • Dodatne mogućnosti Zvučna izolacija
 • Broj ventilatora (u paketu) 2
Opis proizvoda

Silencio 550 predstavlja midiTower kućište koje je uobičajenih dimenzija za svoju kategoriju, ali je prilično teško. Sa 9.2KG u praznom stanju, bez napajanja je jedno od masivnijih midiTower kućišta. Njegov dizajn se zasniva na minimalističkom pristupu, pa već na prvi pogled će onima koji vole jednostavnost ovo kućište biti interesantno. Silencio 550 je izrađeno od čelika većim svojim delom i crne je boje u potpunosti što podrazumeva i unutrašnjost kućišta i to nam se jako dopada.
 

 

Prednja strana je izrađena od plastike, a podeljenog smo mišljenja kada je crni „glossy“ finiš u pitanju. Na slikama deluje izuzetno lepo, pa čak i kada se tek stavi u sobu, međutim verujemo da će zbog toga biti manje otporno na zub vremena, jer će svaka ogrebotina ostati memorisna na lakiranoj površini. Sve je stvar trenda, ali mi smo više na strani praktičnosti koju bi pružila matirana završna obrada. Pritom kada kažemo „glossy“ ne mislimo na prosečno sjajnu površinu, jer je CoolerMaster otišao korak dalje time što prednja stranica izgleda kao ogledalo (mirror finish). Ovo će rezultovati velikim brojem otisaka prstiju, koji će se javiti u prvih pet mintuta korišćenja, jer je površina takva da je magnet za otiske prstiju i ne dopada nam se ideja kako bi izgledala kroz mesec dana. Moraćete redovno da je glancate, a ukoliko krpica bude iole kruća postoji rizik od ostavljanja tragova.

 


Na gornjoj ivici prednje strane se nalaze konektori i moramo priznati da je izbor prilično raznovrsan. Pri ruci će vam biti čitač kartica, dva USB konektora od kojih jedan odgovara 2.0, a drugi 3.0 standardu. Pored toga, tu su i dva audio 3.5mm porta, što je i očekivano, a moramo priznati da nam „fali“ eSATA port koji bi upotpunio potrebe svakog korisnika. Na ovoj ivici su prisutni „Power“ i „Reset“ taster kao i dva LED-a koji služe kao indikatori rada.

 


Po otvaranju prednjih vratanca koja prekrivaju celu prednju stranu i poseduju sunđer sa unutrašnje strane za potrebe izolacije zvuka, a služe kao maska nailazimo na tri 5.25“ slota za optičke uređaje. Treći po redu je modifikovan u tzv. X-Dock koji služi za ubacivanje 3.5“ SATA hard diskova . Ispod se nalazi jedan tihi ventilator dijagonale 12cm, ali je korisnicima ostavljen prostor za još jedan isti takav ventilator. Da biste došli do njega, morate skinuti poklopac, koji služi kao filter prašine koji sprečava njeno prodiranje u unutrašnjost kućišta. Kada smo već kod ventilatora, postoji samo mesta za još jedan koji se nalazi na zadnjoj strani i koji je prisutan. Predviđeno mesto za bočne ventilatore ili montaža na gornjoj stranici kućišta je izbegnuta kako bi isto bilo što bolje zvučno izolovano i ne bi imalo previše aktivnih elemenata hlađenja čime bi se stvaralo više šuma. Čak su i oba preinstalirana ventilatora sporiji modeli koji se okređu na 800 obrtaja u minuti, kako bi bili što tiši.

 


Na zadnjoj strani kućišta, pored venitlatora koji ima svrhu „izduva“ prisutno je sedam otvora za slotove na matičnoj ploči, kao i prostor za napajanje. Osim ovoga se nalaze i dva otvora za creva vodenog hlađenja ukoliko se odlučite na isto. Sa donje strane prisutne su četiri gumene nožice koje se nalaze unutar metalnog prstena i još jedan detalj, a u pitanju je filter za prašinu koji služi da blokira ulaz iste u napajanje. Vadi se vrlo jednostavno za potrebe čišćenja i jednako lako se vraća nazad.

Unutrašnjost

Kada skinete bočne stranica kućište tek onda se vidi ideja koja stoji iza Silencio 550 kućišta. Ovde mislimo da zvučnu izolaciju koja se nalazi na celoj površini bočnih stranica i koja ih čini težim. Očekivali smo da i gornja stranica sa unutrašnje strane bude prekrivena izolatorom, ali to nije slučaj i zbog toga na nije jasno zašto je izostavljen prostor za montažu ventilatora. Kao što smo već pomenuli ranije unutrašnjost kućišta je potpuno crna što daje odličan vizuelni doživljaj koji se može jako dobro iskoristiti u kreativne svrhe (beli kablovi npr.). Osim toga prostor je jako dobro organizovan. Napajanje se smešta na dnu kućišta čime se dobija na prostoru u gornjem uglu i dobija prilika za bolje „kabliranje“ i bolje strujanje vazduha kroz kućište.


Ostavljen je prostor, odnosno rupa, za montiranje backplate-a kulera za procesor što drastično olakšava posao, jer nema potrebe za vađenjem cele matične ploče. Sistem za postavljanje optičkih drajvova je baziran na jednostavnom plastičnom mehanizmu i moramo priznati da nam se to rešenje dopada. Isto se koristi i za neke od Elite modela, pa je proizvođač išao jednostavnom logikom, ne menjaj ono što radi kako treba. Ostavljeni su i dodatni otvori na limu koji je predviđen za postavljanje matične ploče, kako bi se kablovi lakše sprovodili sa zadnje strane. Ovim dobijate bolju provetrenost kućišta, bolju estetiku unutrašnjosti, ali će vam i zamena komponenti biti osetno olakšana zbog boljeg pristupa.

 


Za hard diskove su predviđena dva odvojena „kaveza“ od kojih je jedan moguće izvaditi što bi bilo vrlo praktično, da isti nije prethodno neophodno odšrafiti sa suprotne bočne strane. Smatramo da bi bilo osetno lakše da se CoolerMaster odlučio na neki od mehanizama bez potrebe za dodatnim učvršćivanjem putem šrafova. Prostor za hard diskove je zarotiran pod uglom od 90 stepeni po horizontalnoj osi i to uveliko olakšava stvari kada je mašina već sklopljena. Takođe, ovim se ostavlja dovoljno prostora čak i za najveće grafičke kartice današnjice, kao što su Radeon HD6990 i GeForce GTX590. Njihova montaža bi, prema tvrdnjama CoolerMastera, trebala da prođe bez problema u svakoj situaciji. Kako biste izbegli šrafove pri montaži HDD-ova u kutiji dobijate plastične šine.

 


Takođe, ukoliko želite da u računar stavite SSD uređaj, a niste pazarili „upgrade kit“, nemojte brinuti, jer je uključen jedan plastični adapter za 2,5“ uređaje unutar samog kućišta. Ventilatori koji su uključeni dolaze sa 3pin konektorima za matičnu ploču, ali nam se dopada odluka CoolerMastera, da uključi i adaptere na 4pin molex konetkore kao fabričko rešenje. Unutar kućišta se nalazi mala kutija u kojoj ćete pronaći šrafove neophodne za sklapanje računara, mali zvučnik (beeper iliti PC speaker), šine za optičke uređaje i hard diskove, kao i plastične vezice za kablove. Dopada nam se to što su vezice crne boje kako bi se uklopile sa ostatkom unutrašnjosti ovog kućišta.

 


Zaključak

Ovo kućište je veoma kvalitetno uz nekoliko zamerki koje se vrlo lako zanemare, ali ono što treba da radi – radi odlično! Zaista smo se jako prijatno iznenadili niskim nivoom buke koju ovo kućište „propušta“. Jednostavno, ukoliko se ne nalazite sa glavom prislonjenom na Silencio 550 ne morate brinuti o tome da nećete moći da spavate pored upaljenog računara. Pritom, ukoliko imate komponente koje pripadaju nekoj od „silent“ serija, onda možete slobodno računati da će vam kompjuter biti apsolutno nečujan. Ova činjenica je dovoljna da sve, uslovno rečeno, mane nemaju apsolutno nikakav značaj. Nedostatak eSATA uređaja je donekle kompenzovan X-Dock portom, pa jednostavno može ubaciti HDD u njega.

 


Glossy plastika je druga priča, ili će vam se dopasti ili ne u zavisnosti od toga kakve su vam preferencije. Ukoliko vam je samo to „trn u oku“ uvek možete ostaviti zaštitnu foliju kako se ne bi brinuli oko ogrebotina. Uostalom, treba ostaviti prostora za napredak za neke naredne modele i nadamo se da će Silencio dobiti svoju seriju kućišta i da neće ostati „solo“ u ponudi Cooler Mastera. Do tada, onima koji žele da imaju maksimalno tih računar, Silencio 550 će biti pravo osveženje. Sa cenom od 79 evra, ono će predstavljati odličan izbor za sve korisnike kojima je tišina rada na prvom mestu, a do sada su morali da izdvajaju trocifrene svote (izraženo u evrima, naravno) za kućišta koja bi im to omogućavala.