Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Recon

Cooler Master Recon je igrački miš srednje klase, sa optičkim senzorom rezolucije 4000 dpi. Simetričan je, ima 9 programabilnih tastera, Omron mikrosvičeve, odličan softver. Solidnog je kvaliteta izrade i namenjen je kako igračima, tako i onima koji imaju natprosečne potrebe kada su miš i interakcija sa računarom u pitanju.

Ocena redakcije

Ocena: 9

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Senzor i Omron mikro svičevi
 • Osećaj u ruci, kvalitet izrade
 • Dizajn, podesiva LED osvetljenja
 • Dobra cena i odnos cene i mogućnosti
 • Simetričan dizajn za korisnike koji preferiraju takve miševe
 • Ponašanje u radu

protiv

 • (Uslovno) Nije za korisnike koji žele ergonomski oblik miša - tako je i osmišljen
 • (Uslovno) Neki korisnici bi hteli senzor veće rezolucije, ili dodavanje mase putem tegića
Specifikacije
 • Model Recon
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Cooler Master
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 4000 dpi
 • Broj tastera 9
 • Dodatno Crne boje
 • Ergonomija Simetričan
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Podržana promena u letu, preko tastera na gornjoj površini miša ispod skrola
 • Dimenzije 64 x 116 x 42 mm
 • Masa 139 grama
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Nakon što je izbacio Spawn i Xornet miševe, Cooler Master je pravilno procenio da je u cenovnom segmentu od 30 do 50 evra fokus gejming populacije. Ne samo zbog ekonomske krize, već i zbog toga što gejmeri po pravilu vole da probaju nešto novo, da menjaju komponente, da istražuju kako bi unapredili svoje iskustvo prilikom igranja igara, bez obzira da li se ciljaju performanse, udobnost, ili nešto treće. No, šta je nedostajalo da se gama proizvoda proširi na pravi način? CM Storm je već nudio miševe po toj ceni, pa je bilo potrebno predstaviti nešto drugačiji proizvod. Tako je nastao Recon, miš koji se od drugih uređaja u CM Storm ponudi razlikuje primarno po dizajnu - reč je o simetričnom mišu, i po tome on najviše odudara od ergonomskih miševa prilagođenih desnorukim korisnicima, kakve je Cooler Master do sada izbacivao.CM Storm Recon je potpuno simetričan, kako po pitanju linija, tako i po pitanju tastera. Svaki taster koji se nalazi na levoj strani ima identičan "duplikat" na desnoj, bez obzira da li je reč o velikim, glavnim tasterima miša, ili pomoćnim bočnim tasterima. Kada već spominjemo tastere, ne zaboravimo da su glavni tasteri "obogaćeni" Omron mikro svičevima, sa garantovanih 5 miliona klikova, koje smo već upoznali na miševima više klase. Osvetljenje i LED tasteri se mogu podešavati, isključivati, može se menjati boja.Na mišu svetle točkić, strelice preko kojih se menja osetljivost senzora, smeštene odmah ispod točkića, kao i CM Storm logo ispod korena dlana. Istovremeno, boje su vezane za profil po difoltu, te vam se na taj način može odmah ukazati koji je profil aktivan - to se može dalje podešavati po želji.

Što se senzora tiče, koristi se Avago 3090 optički senzor, koji će, cenimo, bolje sarađivati sa više varijanti različitih podloga, mekanih i čvrstih, u odnosu na laser. Maskimalan DPI je 4000, a podrazumevano su smeštena četiri podešavanja istog - 800, 1600, 3200 i 4000. Naravno, ove vrednosti možete menjati po želji, u malim koracima, zahvaljujući odličnom softveru koji se isporučuje uz miša (ili, preciznije rečeno, koga skidate sa interneta, budući da se u pakovanju ne dobija softver).

Miš nudi ukupno devet tastera. Naše mišljenje je da je klik odličan na svakom od njih, te da nudi dobru povratnu informaciju korisniku. Dva velika osnovna tastera na klasičnim mestima, točkić, dva tastera za promenu osetljivosti u letu, kao i dva puta po dva bočna tastera - na svakom boku po jedan par - se svi mogu  opciono programirati pomoću softvera. Izuzmemo li dva tastera za promenu profila, ostaje sedam tastera, što je za sve mejnstrim korisnike više nego dovoljno.

Miš je dodatno gumiran na praktično svim površinama na kojima korisnik ima dodir sa njim. Zahvaljujući tome, ne samo da odlično leži u ruci, već se i teže oštećuje, pošto je otpornost na ogrebotine izuzetno visoka. Sa oznojenim dlanovima, u svakom slučaju, neće biti nikakvih problema. Teflonski glajderi na donjoj strani su veoma efikasni, premda nisu toliko veliki po površini kakav bi nam možda bio utisak u realnom radu. Već smo spomenuli da je senzor optički, te da će CM Storm Recon biti veoma pogodan za svaku varijantu podloge.

Što se tiče načina upotrebe, rekli bismo da je Recon pravi pravcati "neutralac", što zahvaljujući simetričnom obliku miša, što zahvaljujući visokom profilu. Recon se može koristiti na više načina, i to sa podjednakom udobnošću (ili efikasnošću, ako sve posmatrate iz ugla igara). Naslonili čitav dlan na njega u palm grip stilu, ili postavili šaku u claw grip, Recon se zaista dobro ponaša. Možda ne i idealno za duže sesije, naročito kod korisnika koji preferiraju ergonomski dizajn, ali prosto takvim korisnicima miš i nije namenjen.
Softver

Kao što smo i navikli, Cooler Master podržava svoje miševe putem izuzetno kvalitetnog softvera, sa mnoštvom opcija. Miš ima ugrađenu memoriju u koju se može smestiti do 5 profila i 36 makroa. Softver je izuzetnih mogućnosti, i nama lično se najviše dopada od softvera bilo kog proizvođača igračke opreme, posebno pošto instalacija nije obavezna.Osim kreiranja profila i makroa, moguće su i sve varijante i podvarijante podešavanja bazičnijih parametara rada miša, kao i LED osvetljenja, koje može biti kontinualno, rapidno, sa postepenim pojačavanjem i smanjivanjem intenziteta...U svakom slučaju, softver je odličan, i sve što treba da bude tu je - tu.Miša smo isprobali mučeći ga u raznim igrama koje su trenutno dostupne tržištu, od Borderlands 2, preko Heroes of Newertha i Diabla 3, sve do Skyrim-a. Nemamo nikakvih ozbiljnijih primedbi. Autor ovih redova preferira ergonomskog miša, ali mu zbilja nikakav problem ne bi bio da se navikne na Recona i prilagodi se njegovoj filozofiji upotrebe, što možda najbolje ilustruje koliko je navikavanje lako i koliko je zapravo Recon kvalitetan miš - ne prihvata svaki korisnik tek tako drastičnu promenu u načinu korišćenja, naročito ako godinama koristi ergonomske miševe, kao što je to slučaj sa autorom.