Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master QuickFire TK

Cooler Master QuickFire TK je mehanička tastatura visoke klase, namenjena kako igračima, tako i onima koji cene osećaj starih tastatura i kvalitetno kuckanje. Izdržljiva, robusna, nju karakterišu Cherry MX Brown prekidači i podesivo pozadinsko osvetljenje crvene boje. Tu je i prateća visoka cena.

Ocena redakcije

Ocena: 9
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Kvalitet iznad svih proseka
 • Svi tasteri osvetljeni pojedinačno
 • Kabliranje
 • Svi tasteri su Cherry MX
 • Full N key rollover

protiv

 • Bez macro tastera
 • Nema odmorište za dlanove
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model QuickFire TK
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Ne
 • Profili Da
 • Masa 800 grama
 • Dimenzije 377 x 138 x 33 mm
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Pakovanje u kome je stigao naš primerak je specifično zbog toga što je namenjeno kao testni primerak. To objašnjava bezličnu belu kutiju koja se našla ispred nas, ali to ne znači da će ista biti i u prodaji. Zapravo, kao i svi ostali modeli iz Storm serije, QuickFire TK će imati lepo, veliko i šareno pakovanje koje će vam privući pažnju kada ga vidite na rafu u prodavnici.
 


 

Sadržaj pakovanja je prilično skroman, a podrazumeva kvalitetni ojačani USB kabl i alat za vađenje tastera. Ovo je standard kada su mehaničke tastature u pitanju, a naravno QuickFire TK je poslednja, ali i glavna stavka na ovom kratkom spisku. Da li je ovo konačan spisak opreme koja stiže uz QuickFire TK nismo sigurni, ali ćemo svakako proveriti.
 


 

Kao što smo rekli kabl je ojačan kako se ne bi lako oštetio, što je jako bitno s obzirom na to da se jako dobro zna kako gejmeri tretiraju svoje periferije. Zanimljivo je i to da su konektori pozlaćeni, što realno gledano nema neke praktične vrednosti, ali je zanimljiv gest koji govori dosta o pažnji koju Cooler Master ulaže u svoje proizvode.
 

Dopada nam se način na koji je kabal osiguran kako ne bi bio oštećen na konektoru u slučaju naglog trzaja ili pada sa stola. Kroz manje vođice možete podesiti stranu na kojoj vam najviše odgovara da kabl izađe i time smanjit potencijalno prelamanje. Činjenica da je kod prvih modela (Trigger) konektor bio na daleko manje zaštićenom mestu, jasno je da je Cooler Master spreman da unapređuje i uči na greškama od ranije.
  

Gumirane nožice obezbeđuju maksimalno dobro prijanjanje na podlogu, a ostvareno trenje je dovoljno da tastatura ne kliza pod pritiskom. Njena težina takođe pomaže u stabilnosti i konačan rezultat je onakav kakav treba da bude. QuickFire TK je stabilan i zaista su male šanse da čak i u najvećem žaru borbe završi na drugom kraju stola.
 


 

Već na prvi pogled jasno je da je QuickFire TK "smršao" u odnosu na masivni PRO ili još veći Trigger model. Nama se to jako dopada, jer nam sada mehanička tastatura kao koncept deluje drastično primamljivije. Generalno najveći problem sa njima upravo predstavlja velika masa i još veće dimenzije. U vreme kada su ljudi dosta orijentisani ka efikasnosti, mehanička tastatura punih dimenzija zaista deluje kao dinosaurus. Sa druge strane QuickFire TK će bez problema da se uklopi na svaki sto bez zauzimanja ogromne površine. 

Kao i svaka Cooler Masterova mehanička tastatura i ova ima mogućnost vađenja i zamene tastera za šta dolazi i odgovarajući alat u paketu. Jednostavan sistem vađenja omogućava da se ova radnja obavi brzo i bez imalo muke. Sve što je potrebno jeste da zavučete dva držača iza tastera i pomoću prstena ga izvadite. Najbolje od svega je to što se tasteri vade bez ikakvog otpora, a još lakše se i vraćaju na svoje mesto. Čak i ukoliko izgubite ovaj dodatak, relativno jednostavno je sve moguće uraditi i prstima.
 

Cooler Master QuickFire TK - Nastavak

Tasteri su laserski obeleženi i neće se javiti standardan problem koji muči svakog korisnika koji puno eksploatišu tastaturu, a to je brisanje oznaka. Ovo je odlična vest za sve koji preferiraju da im uređaj koji kupe nov ne izgleda izlizano već posle nekoliko meseci.
 


 

Dopada nam se to što se iza svakog tastera nalazi po jedna LE dioda koja je u našem slučaju crvene boje i uklapa se sa bojom mehanizma. U pitanju su crveni Cherry MX mehanizmi koji od četiri dostupna važe za najmekše. Ovo je verovatno istinito, jer otpor koji pružaju je minimalan. Ipak, u praksi ovo je po našem mišljenju najbolji Cherry MX. Prosto kucanje se odvija bez ikakvog napora, osetljivost prilikom igranja je sjajna, a zvuk se teško može prepričati. Ukoliko pripadate "starijoj gardi" ovaj zvuk će vas vratiti kroz vreme, kada smo koristili tastature sa "telefonskim kablom". Moramo priznati da svaki put kada uzmemo neku od QuickFire tastatura na test, podsetimo se, za nas, najlepših dana računarstva.
 


 

Vratimo se u sadašnjost i pogledajmo šta sve još ovaj model iz CM Storm serije ima da ponudi. Tu je N key roll over iliti mogućnost tastature da omogući da sve tastere možete pritisnuti odjednom i da ih računar registruje. Većina standardnih tastatura je ograničena na tri ili četiri pritisnuta tastera odjednom. Ukoliko vam iz bilo kog razloga ovo ne odgovara, postoji mogućnost da se NKRO promeni na šest. U praksi mi nismo našli razlog za ograničenje, jer zaista nema nekih realnih razloga za to.
 


 

Kao što smo već rekli tastatura je osvetljena crvenom bojom, a poseduje i nekoliko modova rada. Pre svega tu je puna osvetljenost, ali ukoliko su vam potrebni samo "gejming" tasteri odnosno WASD sekcija, možete je izolovati. Takođe, tu je opcija "pulsirajućeg" i konstantnog osvetljenja, kao i pet različitih nivoa intenziteta. Sve u svemu, veliki nivo prilagodljivosti je za svaku pohvalu.
 

 

Utisci u radu i zaključak

Na kraju, možda zvuči smešno, ali mi ne možemo da smislimo konkretnu zamerku na QuickFire TK. Eventualno nedostatak macro tastera koji će nedostajati samo određenim igračima, ali osim njih malo ko će žaliti za njima. Za one koji traže dlaku u jajetu verovatno će faliti odmorište za dlanove, koji je mogao da se isporuči kao opcioni dodatak, pa da ga koristite ukoliko baš imate puno prostora na raspolaganju.
 


 

Proizvođač svoj novi QuickFire TK orijentiše više prema mejnstrim tržištu nego prema pro gejmingu. Iskreno, mi mislimo da je čak i sam Cooler Master pomalo "potcenio" svoj proizvod. Mi bismo QuickFire TK opisali kao najsvestraniji od svih modela koji je gotovo bez nedostataka. Full NKRO radi besprekorno, svi tasteri su u potpunosti osvetljeni, a iza svakog tastera krije se Cherry MX što je beskompromisno rešenje. Kvalitet izrade je besprekoran i ova tastatura deluje neuništivo, čelično ojačanje doprinosi da kažemo da je ovo najuverljivija tastatura koju smo do sada imali prilike da koristimo.

 


Pored toga, dimenzije su prilično uobičajene što je još jedan ogroman plus, jer nećete morati da imate konferencijski sto kako biste mogli da se normalno igrate ili radite. Sve u svemu, QuickFire TK dobija nagradu za fantastičnu izradu, dizajn i kvalitet, kao i našu beskompromisnu preporuku.