Greška

Došlo je do greške.

ASUS nVidia GeForce GTX 970 4GB DDR5 - STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5

Asus GeForce GTX 970 STRIX je veoma dobra grafička karta koja se oslanja na GM204 grafički procesor. U oslabljenoj verziji on poseduje 1644 SP-a, 104 teksturne i 64 ROP jedinice. Uparen je sa 4 GB GDDR5 memorije putem 256-bitnog interfejsa, a za hlađenje je zadužen DirectCU II kuler sa tipičnim STRIX dizajnom koji prikazuje lice sove. Kvalitet je izuzetan i ima dosta toga što mu ide u prilog. Ipak, nije najtiši, sada i konkurencija nudi 0 dB rešenje, overklok je dobar, pa iako možda nije najbolji model na tržištu nudi jako puno toga.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!
Specifikacije
 • Proizvođač ASUS
 • Tip Nvidia GeForce GTX 970
 • Model STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
 • GPU GM204
 • Proizvodni proces 28nm
 • Tehnologije nVidia SLI (3-Way)
  nVidia 3D Vision
  nVidia PhysX
  nVidia Project SHIELD Ready
  Dynamic Super Resolution
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1114 (Boost clock 1253)
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 1664
 • Broj Teksturnih jedinica 104
 • Broj ROP jedinica 64
 • Texture fillrate [MTex/s] 130310
 • Pixel fillrate [MPix/s] 80190
 • Kapacitet memorije 4 GB
 • Magistrala 256 bit
 • Tip memorije GDDR5
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 1752.5 / 7010
 • Memorijski protok [GB/s] 224.32
 • Napajanje 2 x 6pin
 • Video izlazi Dual Link DVI-D x1, Dual Link DVI-I x1, HDMI x1, DisplayPort x1
 • MultiGPU podrška Da
 • Maksimalna potrošnja energije [W] 145
 • Garancija 36 meseci
Opis proizvoda
Test: Asus GeForce GTX 970 Strix OC Edition

Asus nastavlja agresivno da se priprema za novogodišnju sezonu i kompanija ne propušta ni jednu priliku da prikaže novi proizvod. Poslednji novitet je GeForce GTX 970 Strix u overklokovanom izdanju, koji ima realnih osnova da postane najbolji GTX 970 na tržištu

Asus GeForce GTX 970 Strix OC Edition

Nebojša Todorović

Kartica stiže u pakovanju koje je specifično za Strix modele, jer ima crtež koji sugeriše lice sove po kojoj je cela Strix serija i dobila ime. Poleđina izdvaja standardne tehnologije kod Asusovih modela, a to su SAP komponente i redizajnirani DirectCU II kuler.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_001_s.jpg

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_002_s.jpg

Prednja strana se fokusira na 4 GB brze GDDR5 memorije, kuler koji radi pasivno pri manjem opterećenju i mirovanju, kao i Digi+ naponsku jedinicu koja se po pravilu upotrebljava kod "high-end" modela.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_004_s.jpg

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_003_s.jpg

Propratno pakovanje je kranje siromašno i u odvojenoj kutiji za dodatnu opremu nalazi se samo disk sa drajverima i štura dokumentacija. Nažalost, ništa drugo nećete pronaći.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_005_s.jpg

Sama karta deluje jako dobro i Asus definitivno nastavlja svoju tradiciju gde su karte gotovo potpuno standardizovane. Zaista je teško primetiti razliku između Strix kartica slične kategorije, jer se uvek koriste isti detalji.

 

Asus definitivno nastavlja svoju tradiciju gde su karte gotovo potpuno standardizovane

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_007_s.jpg

I ovog puta je tako, pa i ovim Strix modelom dominira veliki kuler sa metalnim oklopom u obliku lica sove, sa ventilatorima koji predstavljaju oči. Čak su i nalepnice u njihovom centru izvedene tako da asociraju na zenice letećeg predatora. U odnosu na ranije DirectCU II modele, ova promena je itekako osvežavajuća tako da odobravamo novi dizajn u svakom slučaju.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_008_s.jpg

Ventilatori imaju prečnik od 100 milimetara što je postala uobičajena praksa i izbor proizvođača za gornji dom grafičkih karti, osim u slučaju kada se koristi rashladni sistem sa više od dva ventilatora. Tada se i dalje uobičajeno upotrebljavaju rešenja sa prečnikom od 80 ili 90mm.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_010_s.jpg

Oblik ventilatora je relativno konzervativan, uz činjenicu da su ivice peraja potpuno ravna, što je na neki način odstupanje od standardnog. Asus ipak nije koristio svoje CoolTech ventilatore velikog protoka, verovatno zbog cene.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_011_s.jpg 

Ispod oklopa i ventilatora se krije standardna osnova DirectCU II kulera uz blage izmene. Rebra su nešto veća i gušća i kompletna karta ostavlja utisak da je vrlo teška.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_020_s.jpg

Kroz aluminijumsko telo prolaze heatpipe-ovi presvučeni niklom koji direktno naležu na GPU i odatle prenose toplotu na udaljene delove radi bržeg i ravnomernijeg transfera.

Detaljno

Naponska jedinica, kao i kod MSI modela ima sopstveni aluminijumski hladnjak koji se oslanja na vazdušnu struju pasivnim putem. U prevodu, dok se ventilatori ne zavrte na neki veći broj obrtaja, hlađenje naponske jedinice možete da posmatrate kao pasivno.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_009_s.jpg

Ispod velikog kulera se nalazi GM204 grafički čip iz Nvidie koji je baziran na Maxwell arhitekturi. Ovo je sjajan procesor koji karakteriše neverovatno dobar odnos performansi i potrošnje i koji je dokazao da uz dobre optimizacije nije potrebno pređi na novi proizvodni proces da bi se napravio bolji GPU. Sve to je urađeno sa 1664 Stream procesora, 104 teksturne i 64 ROP jedinica. Potonje su igrale možda i najveću ulogu, jer su drastično povećale piksel fillrate u odnosu na GK104 čip.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_013_s.jpg

Asus se ovog puta nije kockao sa izborom memorijskih čipova, tako da je ugrađen pouzdani Samsungov GDDR5. Deklarisan je za rad na taktu od 7000 MHz, a i pre nego što smo se bacili na overklok, bili smo sigurni da će se pokazati dobro pri overkloku.

 

Asus se ovog puta nije kockao sa izborom memorijskih čipova, tako da je ugrađen pouzdani Samsungov GDDR5

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_014_s.jpg

Samouverenosti je doprinela i fantastična naponska jedinica izvedena u pet faza. Ovo je standardna odluka za Asus koji redovno unapredi referentno rešenje. Iako ima isti broj faza, tajvanci su ugradili SAP zavojnice, kao i Digi+ VRM koji nosi oznaku ASP1212. Malim pretraživanjem smo otkrili da je reč o Internationaln Recitifier soluciji koja maksimalno kontroliše do 8 faza, a podržava promenu napona i napredni monitoring.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_021_s.jpg

Zadnja stranica karte otkriva odlični backplate koji vrši potporu i čini kartu veoma čvrstom, a predstavlja upravo jedan od detalja koji nam je nedostajao kod MSI GTX 970 Gaming modela. Ipak, ovo smo i očekivali, jer je Asusov model primetno skuplji.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_018_s.jpg

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_023_s.jpg

Asus se odlučio da prištedi na naponskom konektoru, pa je ovaj model ograničen na jedan 8-pin PCI-Express priključak. Ovo je šteta, jer bismo na ovakvoj karti najradije videli kombinaciju sa još jednim šestopinskim konektorom. Jednostavno, ova karta nije tu da bi štedela energiju, niti je minijatura adaptirana za HTPC. Ovo je ozbiljna gejming grafička karta punih dimenzija, gde će se korisnici najmanje pitati koliko troši.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_019_s.jpg 

Na polju video izlaza imamo uobičajen i verovatno najbolji scenario. To su jedan Display Port pune veličine, jedan HDMI i dva DVI izlaza. Standardno i praktično, jer nema potrebe za adapterima i konvertorima.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_016_s.jpg

Kao što smo i očekivali i GeForce GTX 970 poseduje podršku za Tri-Way SLI što znači da ima dva SLI konektora duž gornje ivice štampane ploče.

 asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_017_s.jpg

Što se specifikacija tiče, Asus je overklokovao svoj model kako bi opravdao sufiks koji glasi "OC Edition". Takt GPU-a iznosi nominalnih 1114 MHz, što implicira Boost frekvenciju od oko 1250 MHz. Istini za volju, očekivali smo veću hrabrost Asusa na ovom polju, posebno kada uzmemo u obzir da memorija nije overklokovana uopšte.

gpuz_default_asus_gtx970_strix.gif

asic_quality_asus_gtx970_strix.png

Utisci u radu, zaključak

GeForce GTX 970 je karta koja briljira u testovima i nudi fantastičnu količinu snage u odnosu na cenu i potrošnju. Pored svega, tokom rada je besprekorno tiha i hladna. Veći deo vremena ventilatori će mirovati, pa čak i u slučaju da igrate neku manje zahtevnu igru kao što je Diablo 3 u našem slučaju. Tek u nekim momentima gde je akcija mnogo uzela maha i ventilatori su tu i tamo odreagovali, ali ništa više od toga.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_015_s.jpg

Ovo ima jednu veliku prednost pored rada sa 0 decibela, a to je činjenica da za dve nedelje koliko smo koristili ovu kartu našem sistemu, količina skupljene prašine je bila smešno mala. Otvorena platforma je posebno osetljiva na ovu temu, pa tokom dve nedelje neke grafičke karte budu već solidno popunjene i "zasivljene" slojem prašine.

 temps_default_asus_gtx970_strix.png

Temperatura tokom testiranja i igranja igara je vrlo niska i ne prelazi 69 stepeni Celzijusove skale što je zaista sjajan rezultat. Pritom, čak i kada su se ventilatori aktivirali, njihov broj obrtaja nikad nije bio agresivan niti je karta postala bučna. TwinFrozr V jeste par nijansi tiši, ali su zaista male razlike u pitanju.

 afterburner_default_asus_gtx970_strix.png

U overkloku se Asusov model pokazao na nivou očekivanog i tek je za dlaku skinuo krunu MSI modelu. GPU smo podigli za 176 MHz, što je rezultovalo taktom od nominalnih 1295 MHz, ali je u praksi to oko 1460 MHz kada se u priču uključi mehanizam za automatski overklok. Memorija se pokazala jako dobro i lako je dostigla odličnih 1940, donsono efektivnih 7760 MHz povećavajući protok na 248.3 GB/s.

 gpuz_oc_asus_gtx970_strix.gif

Sa svim ovim u vidu, da li je Asus GeForce GTX 970 Strix OC Edition najbolji GTX 970 na tržištu? Pokazao je jako puno, kvalitet je izuzetan i ima dosta toga što mu ide u prilog. Ipak, nije najtiši, sada i konkurencija nudi 0 dB rešenje, overklok je dobar, ali ne i značajno bolji. Fali nam i dodatni naponski konektor.

 

Sa svim ovim u vidu, da li je Asus GeForce GTX 970 Strix OC Edition najbolji GTX 970 na tržištu?

 

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_008_s.jpg

Kada uzmemo u obzir i to da je i do 4500 RSD skuplji od drugih modela, ipak smatramo da ne može da uzme titulu najbolje kupovine. I pored toga reč je o fantastičnom proizvodu koji vredi kupiti ukoliko imate volje da zavučete ruku u džep dovoljno duboko.

asus_geforce_gtx750ti_strix_oc_001.jpg
 

 

Prednosti:
- Performanse
- Kvalitetne SAP komponente
- Backplate
- Niske temperature
- Pasivan kuler u idle ili pri malom opterećenju

Nedostaci:
- Nizak fabrički overklok
- Najskuplji GTX 970 na tržištu

10604
10605
10606
10607
10608
10609