Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master MasterCase 5 modular (Black) - MCX-0005-KKN00

Ocena redakcije

Ocena:
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model MasterCase 5 modular - MCX-0005-KKN00
 • Format Midi Tower
 • Podržani formati ploča ATX, m-ATX, M-ITX
 • Dimenzije (mm) 235 x 512 x 548
 • Masa (Kg) 10.6
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Dodatne mogućnosti Podrška za vodeno hlađenje:
  Napred: 240/280mm radiator, do 40mm debljine bez ventilatora
  Pozadi: 120/140mm
 • Broj ventilatora (u paketu) 3
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi

U osnovnoj varijanti MasterCase 5 izgleda lepo. Ne ističe se previše za razliku od nekih modela kao što su pripadnici Cosmos serije. Ipak, mat boja ga čini veoma elegantnim, a oštre linije ukombinovane sa kompaktnim dimenzijama čine da MasterCase 5 izgleda veoma čvrsto i kvalitetno. Ukoliko malo bolje razmislimo to je velika pohvala, jer je reč o modularnom kućištu za koje smo očekivali da u određenoj meri spojevi ne budu idealni. Ipak, suprotno tome MasterCase 5 izgleda vrlo "utegnuto".

cm_master_case_5_pro_04_s.jpg

cm_master_case_5_pro_05_s.jpg

Prednja stranica je izvedena kao mrežica iza koje se nalazi plastična zaštita u obliku "saća" i nema mnogo detalja osim dva očigledna otvore za optičke uređaje. Više od toga nije potrebno tako da smo zadovoljni ovim izborom. Na prednjost strani se nalazi i jedan ventilator čija pozicija može da se podešava po visini zahvaljujući činjenici da se ne fiksira preko rupa, već putem "šina". Neverovatno je kako jedan mali i jednostavni detalj može da promeni kompletnu funkcionalnost. Pritom, i dalje ostaje mogućnost montaže dva ventilatora od 140 mm ili čak radijatora za vodeno hlađenje od 280mm ili manji.

cm_master_case_5_pro_09_s.jpg

cm_master_case_5_pro_11_s.jpg

Kada smo već kod prednje strane, tu je i panel sa konekcijama. Dopada nam se izostanak boje kod konektora tako da su svi iste "stealth" sive boje kao i ostatak kućišta. Tu su po dva USB 3.0 i 3.5mm audio konektora, kao i tasteri za paljenje i reset PC-a. "Power" prekidač ima belo LED osvetljenje što potpuno odgovara imidžu MasterCase-a.

cm_master_case_5_pro_08_s.jpg

Dolazimo i do pomenute prednosti koju nosi puna modularnost. To je lagana zamena prednjeg panela koji je osiguran putem dva šrafa. Nakon što ih uklonite, potrebno je samo da izvučete ceo panel koji je postavljen na kvazi-šine. Treba pomenuti i da će u budućnosti biti dostupan i panel sa dodatnim USB konektorima i čitačem kartica koji stiže fabrički uz MasterCase Maker 5. Takođe, ovakav pristup čini praćenje tehnoloških trendova izuzetno lakim. Recimo da USB 3.1 postane standard na novim kućištima, Cooler Master može samo da izbaci novi panel koji ima pomenute konektore i, puf, "staro" kućište postaje novo.

cm_master_case_5_pro_52_s.jpg

cm_master_case_5_pro_51_s.jpg

Na gornjoj stranici pronalazimo dve ručice pomoću kojih je olakšano prenošenej kućišta. Ove "ručice" su zapravo čelični nosači koji imaju plastične panele na sebi. Oni postaju nosači ukoliko prebacite poklopac koji stiže uz MasterCase 5 Pro.

cm_master_case_5_pro_06_s.jpg

Između njih je smešten poklopac sa otvorima i predviđenim pozicijama za dva ventilatora od 120 ili 140 milimetara. Pritom, ispod njega je smešten i filter koji često izostaje kod kućišta svih proizvođača. Na zadnjoj stranici se pronalazi ventilator od 140mm koji je takođe postavljen na šine, tako da je fleksibilan za pozicioniranje po vertikalnoj osi što je sjajno, posebno kada vam zatreba više prostora u vrhu kućišta. Na dnu možemo da vidimo i sjajan sistem montaže napajanja sa spoljne strane.

cm_master_case_5_pro_12_s.jpg

Kod MasterCase 5 modela, bočne stranice su potpuno ravne, bez ikakvih otvora ili providnih stranica. Providnu stranicu možete da dokupite naknadno, a ona ujedno dolazi fabrički u MasterCase Pro 5 paketu. Novost je mogućnost otvaranja bočne strane i čak i ukoliko je ispustite ona neće pasti, jer ima povećano ležište tako da ne može da ispadne dok ga svesno ne izvučete.

cm_master_case_5_pro_10_s.jpg

Ukoliko zavirimo na donju stranu kućišta otkrivamo spoljni filter koji štiti napajanje od usisavanja prašine. Lako se vadi iz svog ležišta radi čišćenja što neki proizvođači i u 2015. godini uspevaju da naprave pogrešno. Noge na kojima MasterCase 5 stoji su izrađene od čelika sa gumenim stopicama koje prave odličan kontakt sa podlogom. Noge mogu da se skinu, ali ćete imati problem sa prednjom maskom koja će onemogućiti da kućište stoji ravno. Ovo ostavlja prostora moderima da prerade po svojim potrebama.

cm_master_case_5_pro_31_s.jpg

cm_master_case_5_pro_32_s.jpg

To je spoljni aspekt MasterCase 5 modela, a sada ćemo da napravimo Pro verziju uz dodatke koje nam je Cooler Master isporučio i ovaj proces ćemo proći korak po korak na narednoj strani.

cm_master_case_5_pro_13_s.jpg

Nakon što smo skinuli bočne stranice, dobili smo pogled u unutrašnjost kućišta. Prvo što smo primetili je velika količina prostora koju ima osnovni MasterCase 5. Svega po dve pozicije za 3.5-inčne i optičke uređaje što je po našem mišljenju pun pogodak. Većina korisnika daje prednost SSD-ovima i verujemo da relativno mali broj korisnika ima više od dva hard diska. Takođe, na prvi pogled u oči upada ogroman otvor iza ploče što olakšava pristup backplate-u kulera.

cm_master_case_5_pro_20_s.jpg

Ipak, ukoliko imate više od dva hard diska, nemojte očajavati. Tu su dodatni kavezi koje je lako pozicionirati zahvaljujući Slip and Clip sistemu. Na ovaj način se omogućava poprilično velika sloboda za montažu kaveza po vertikalnoj osi.

cm_master_case_5_pro_20_s.jpg

cm_master_case_5_pro_25_s.jpg

Kao što možete da vidite na slici iznad, dodali smo još tri slota sa dodatnim kavezom. Pored njega moguća je montaža još jednog kaveza za dva hard diska u donjoj pregradi u kojoj se nalazi napajanje. Na taj način, ukupno možete da imate osam, ali i više hard diskova. Ukoliko recimo uklonite kavez za optičke uređaje, ukupno teoretski možete da naslažete čak 11 hard diskova, ako ste baš zapeli da smestite sve podatke ovog sveta u vaš PC.

cm_master_case_5_pro_29_s.jpg

Kada smo već kod donje pregrade, pored toga što metalna ploča ne može da se ukloni, treba da kažemo da napajanje ulazi u kućište sa spoljne strane preko šina i odličnog sistema fiksiranja. Ipak, donja pregrada je sjajna stvar, jer ostavlja puno prostora za pametno kabliranje.

cm_master_case_5_pro_30_s.jpg

Na suprotnoj strani iza bočne stranice se krije niz korisnih rešenja. Pre svega tu su kanali provlačenje kablova sa sve vezicama koje se oslanjaju na "čičak traku" što je praktičnije i bolje rešenje od klasičnih plastičnih vezica. Tu su gumene zaštite za kablove, kao i dve pozicije za nosač SSD-ova koji ćemo pokazati kako funkcioniše kasnije. Takođe, Cooler Master je povećao prostor iza ove bočne stranice, kako bi bilo više mesta za kablove što je svakako dobra vest.

cm_master_case_5_pro_27_s.jpg

cm_master_case_5_pro_28_s.jpg

Vratimo se na glavu pregradu na kratko. Pohvalili bismo plastični mehanizam koji fiksira optički uređaj. On funkcioniše po principu prekidača, tako da je jednostavan i ne zahteva nikakav napor prilikom ugradnje ODD-a.

cm_master_case_5_pro_24_s.jpg

Takođe, na pregradi koja odvaja gornju od donje komore se nalaze dva nosača za SSD-ove. Oni su dizajnirani tako da SSD možete da monitrate sa spoljne ili unutrašnje strane. Razlog za ovakav pristup je što je Cooler Master želeo da udovoji i onima koji žele da pokažu svoj SSD ili jednostavno preferiraju da ga sakriju.

cm_master_case_5_pro_26_s.jpg

Na slici ispod možete da vidite kako to izgleda. Na levom nosaču, montirali smo SSD ispod, a na desnom smo ugradili SSD na sam nosač. U oba slučaja kablove lepo možete da izvedete na zadnju stranu kako biste ih sakrili.

cm_master_case_5_pro_41_s.jpg

Pre nego što krenemo na sklapanje konfiguracije, dodaćemo još nekoliko fotografija enterijera dok je još prazan.

 cm_master_case_5_pro_22_s.jpg

 cm_master_case_5_pro_23_s.jpg

 

Kako je reč o relativno skupom kućištu već u osnovnoj verziji, a posebno u Pro varijanti rešili smo da napravimo prilično naprednu konfiguraciju sa dva SSD-a, velikom grafičkom kartom u vidu Asusove GeForce GTX 980 Matrix Platinum i novom Intel Skylake platformom. Jedan hard disk za smeštanje podataka bi bio naš izbor u ovom scenariju, a tu je i kvalitetno napajanje, kao i vodeno hlađenje za maksimizaciju prostora za overklok.

cm_master_case_5_pro_35_s.jpg

Matična ploča je Gigabyte Z170X-UD5, a treba imati u vidu da smo razmišljali o X99 ploči, ali treba imati u vidu da ona ne bi mogla da stane. Da, MasterCase 5 nije kompatibilan sa EATX pločama, tako da to treba imati u vidu. Donekle verujemo da je CM želeo da ostavi ovu mogućnost za neki budući MasterCase 7 ili 9. Uostalom, većina korisnika će midi-ATX birati za klasične ATX ili manje ploče. Dakle, Gigabyte Z170 je sjajno upao i to knap, od ivice do ivice.

cm_master_case_5_pro_37_s.jpg

Za hlađenje smo izabrali Nepton 240M koji je sjajno stao kompletno unutar kućišta. Radijator smo smestili na vrh kućišta, tako da je sve upalo savršeno. Kako smo imali opciju da na klizačima precizno odaberemo lokaciju radijatora, odabrali smo krajnju poziciju prema kraju kućišta i tu smo zategli šrafove.

cm_master_case_5_pro_36_s.jpg

Sledeći korak je bio ugradnja potpuno modularnog i fantastičnog V1200 Platinum napajanja, koje je dodatno olakšalo kabliranje. Iako je možda kompletni "overkill" za ovu konfiguraciju moramo da priznamo da je lep osećaj kada ga ugradite u PC.

cm_master_case_5_pro_40_s.jpg

Hard disk smo smestili na gornju poziciju i ostavili smo samo jedan kavez za 3.5-inčne uređaje. Tu smo napravili presek i bacili pogled na kompletan napredak naše konfiguracije, ali smo zapazili potencijalna unapređenja, koja smo kasnije i primenili, ali više o tome na narednoj stranici.

cm_master_case_5_pro_39_s.jpg

U momentu kada smo došli do SSD-a koje smo smestili na donju pregradu, shvatili smo da postoji bolja opcija. Ona je bila da se SSD-ovi smeste na zadnju stranu. Na ovaj način smo dobili daleko čistiji dizajn i više prostora za bilo kakve intervencije. S obzirom na dobru organizaciju unutar kućišta, kabliranje je olakšano u oba slučaja.

cm_master_case_5_pro_42_s.jpg

cm_master_case_5_pro_44_s.jpg

Prednost ove odluke se pokazala kasnije, kada smo ugradili i grafičku kartu. Zahvaljujući "Slip and Clip" sistemu, lako smo ostavili prostor za dugačku kartu, a bilo je dovoljno mesta čak i da smo želeli da ugradimo dve ovako dugačke karte u SLI režimu. Pritom, čak i da su nam zatrebala dodatna dva mesta za HDD mogli smo uvek da ubacimo jedan kavez u donju komoru, ali to naša konfiguracija nije zahtevala.

cm_master_case_5_pro_45_s.jpg

Na kraju, kada smo sve povezali dobili smo odličan enterijer koji je bio izuzetno dobro uređen i čist iako je imao "tonu" hardvera unutra koji pritom nije bio u kategoriji "prostorno efikasnog". Veliko napajanje, velika grafička karta, dva SSD, hard disk, vodeno hlađenje i sve je izledalo besprekorno uredno i čisto. Kablovi sakriveni i ukupan utisak sjajan.

cm_master_case_5_pro_46_s.jpg

cm_master_case_5_pro_48_s.jpg