Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master HAF XB

Cooler Master HAF XB je dizajniran tako da bude prikladan za napredne HTPC računare, koji zbog snažnih komponenata zahtevaju veliku provetrenost. Ovo odlično kućište ima zapreminu kao i klasično ATX kućište, tako da je u stanju da prihvati klasične komponente.

Ocena redakcije

Ocena: 9
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Kvalitet izrade
 • Provetrenost
 • Nema mnogo alternativa
 • Specifičan dizajn

protiv

 • Samo dva slota za 3.5" hard diskove
 • 200mm ventilator kao opcija
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model HAF XB
 • Format HTPC
 • Podržani formati ploča Mini-ITX, microATX, ATX
 • Dimenzije (mm) 442 x 330 x 423
 • Masa (Kg) 8.2
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Broj ventilatora (u paketu) 2
Opis proizvoda

Cooler Master HAF XB je veći od gotovo svih HTPC kućišta sa kojima smo se do sada susretali. Zapravo, deluje kao da mu zapremina nije manja u odnosu na bilo koji midi-tower model, s tim što je drugačije raspoređena. Pripadnost HAF seriji, čija skraćenica znači "High Air Flow", je očigledna. Veliki deo površina ovog modela su prekrivena rupicama ili metalnom mrežicom kako bi vazduh nesmetano strujao. Kvalitet izrade je na jako visokom nivou. Korišćena je crna mat farba kako za spoljašnjost, tako i unutrašnjost, a plastični detalji su veoma dobro izvedeni. Završna obrada je takođe odlična i vidi se da je proizvođač posvetio dužnu pažnju ovom specifičnom proizvodu.
 


 

Gornja površina je posebno dizajnirana kako bi se mogao montirati ventilator prečnika čitavih 200mm. Zaista ne znamo koliko drugih HTPC modela ima tu mogućnost, ali smo prilično sigurni da je reč o jednocifrenom broju. Takođe, Cooler Master je ugradio fabričke gumene odbojnike kako bi eliminisao bilo kakve neželjene vibracije. Pored ovog velikog ventilatora, ostavljena je mogućnost za još tri ventilatora prečnika 120 milimetara.
 


 

Dva se isporučuju zajedno sa kućištem i nalaze se na prednjoj strani. Zaduženi su za usisavanje vazduha, tako da vam savetujemo da uvek pri ruci imate krpicu kako biste mogli da prebrišete prednju masku. Prosto, velika provetrenost kućišta za rezultat ima potrebu za stalnim održavanjem, ali ćete zato biti u mogućnosti da unutra smestite high-end hardver bez bojazni od njegovog pregrevanja. Verujemo da će mnogima upravo to nositi najveću težinu prilikom kupovine kućišta.
 


 

Kada smo već kod unutrašnjosti, ovo kućište je izvedeno u dva nivoa. Prvi je odvojiva ploča koju vadite prilikom montaže matične ploče. Ovo rešenje uveliko olakšava proces sklapanja računara i svakako treba pohvaliti Cooler Master na snalažljivosti. Ispod ploče je predviđeno smeštanje napajanj, hard diskova i optičkih uređaja. Zahvaljujući otvorima na raznim mestima kabliranje ne bi trebalo biti problem za sve koji imaju makar malo mašte i volje.
 


 

Dobra vest je i to da velike dimenzije koje ima HAF XB čine da ugradnja standardnog hardvera bude moguća. Dakle, ovaj model nije ograničen na miniATX format matičnih ploča, kao ni na grafičke karte niskog profila. Osim toga, broj dodatnih slotova za proširenje (PCI/PCI-Express) je manje-više isti kao i kod standardnih kućišta.

Završni utisci

Kada smo već kod montaže hard diskova pored četiri predviđena mesta za hard diskove od 2.5", tu su i dodatna dva za klasične modele od 3.5 inča koja su izvedena u vidu X-Docka. Naime, njima je moguće pristupiti bez otvaranja kućišta. Dve fioke sa patent mehanizmom je jednostavno otvoriti, a hard disk se osigurava uz šine ili klasične šrafove.Na prednjoj strani HAF-a se pored slotova za hard diskove i optičke uređaje nalaze i dva USB konektora treće generacije, kao i dva audio priključka od 3.5mm. Do njih su smeštena i dva prekidača od kojih je jedan namanjen resetu, a drugi paljenj i gašenju računara. Nije izostavljen ni LED indikator rada.

 


Iako samo po sebi nije preterano teško, nakon montaže hardvera prilično smo sigurni da HAF XB neće spadati u kategoriju laganih uređaja. S tim u vidu, na bočnim strana su smeštene ručke kako biste prenošenje bilo lakše. Dopada nam se njihova poveća dubina, tako da ćete imati osećaj sigurnosti dok ga nosite.
 


 

Kao što smo već pominjali HAF XB se otvara sa gornje strane, ali i sa bokova. Kada kompletno otvorite, možete dobiti praktičnu test platformu nalik na originalni Cooler Master Test Bench kakav mi koristimo za našu test platformu. Naravno, HAF XB je daleko složeniji, jer je u osnovi klasično kućište, tako da ima veliki broj prednosti po pitanju dostupnog prostora i predviđenih mesta za razne komponente, gde je Test Bench prilično ograničen. O atraktivnosti ne treba trošiti reči, jer je HAF XB očigleno bolji proizvod...
 

 

Zaključak

Cooler Master HAF XB predstavlja odličan proizvod specifične namene. To znači da onima kojima na prvi pogled ne zapadne za oko i ne vide namenu u njemu zaista nije potreban. Sa druge strane, oni koji žele praktično kućište i kojima njegov specifičan oblik odgovara, bolji izbor od HAF XB teško da će naći. Bilo da vam je potreban za napredni HTPC sa ozbiljnim hardverom ili jednostavno zato što vam njegov "kockasti" oblik odgovara, jer nemate mesta za klasično tower kućište, HAF XB je sjajan i dopadljiv. Uz ugradnju ventilatora na predviđenim mestima komponentama ćete obezbediti maksimalnu provetrenost, što će značiti i onima koji vole da se bave overklokom. 

 

 

Sve u svemu, HAF XB je sjajan proizvod koji će zahvaljujući svojoj unikatnosti i velikoj fleksibilnosti koju malo koji drugi model može da ponudi imati svoju ciljnu grupu. Najbolje od svega je to što će njeni pripadnici definitivno uživati u svakom momentu korišćenja ovog kućišta.