Greška

Došlo je do greške.

Logitech G700s

Logitech G700s je bežični igrački miš više srednje klase, sa laserskim senzorom rezolucije 8200 dpi. Ergonomski je prilagođen dešnjacima, ima 10 programabilnih tastera, Hyperscroll sa dva režima rada. Visokog je kvaliteta izrade i namenjen je kako igračima, tako i onima koji imaju natprosečne potrebe kada su miš i interakcija sa računarom u pitanju.

Ocena redakcije

Ocena: 10

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Korišćenje u žičnom i bežičnom modu podjednakog kvaliteta
 • Performanse, vrhunski senzor
 • Dizajn
 • Kvalitet

protiv

 • (Uslovno) Visoki profil nije za svakoga
 • Težak
 • Skup
Specifikacije
 • Model G700s
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Laserski
 • Osetljivost 8200 dpi
 • Broj tastera 13
 • Dodatno Hyperscroll točkić sa dva režima rada, miša je moguće koristiti i u žičnom i u bežičnom modu
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Podržana promena u letu
 • Dimenzije 80 x 120 x 45 mm
 • Masa 152 grama
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Pakovanje, specifikacija

G700s dolazi u tradicionalnom pakovanju za Logitech, što se tiče kvaliteta paketa, odnosno opremljenosti. Novom serijom igračkih miševa dominiraju plava i crna boja, tj. plavi detalji na crnoj podlozi, pa je tako i sa pakovanjem. Napominjemo čisto zbog toga da vas ne zbuni izostanak tradicionalne zelene. U paketu nema softvera, već se Logitech Gaming Software preuzima sa interneta, što je sasvim logičan potez, u skladu sa trendovima.
 


U paketu ćete pronaći samog miša, koji je relativno masivan. Zatim, tu su i uputstva sa prospektima, kao i dva kabla. Jedan služi da se ubode u miša ako želite da ga pretvorite u USB miša umesto bežičnog. Drugi izgleda kao produžni USB kabl, ali to u suštini nije. Kao što stoji na nalepnici, to je kabl namenjen isključivo tome da se u njega stavi bežični adapter. Time možete Nano risiver postaviti na povoljniji položaj i izbeći neku prepreku ili zaobići neke smetnje koje bi rezultovale lagom. Baterija se isporučuje u samom mišu, tj. već je ubačena.
 


Zanimljivo je da nije bilo nikakvih posebnih eksperimenata, već se radi o klasičnoj punjivoj AA bateriji, koju po potrebi možete zameniti u bilo kom trenutku. Iskreno, ni ne vidimo potrebu za nekim specijalno prilagođenim baterijama, a korisnici mogu uvek biti mirni jer mogu da zamene bateriju bilo kojom AA baterijom u slučaju otkaza.

Dizajn, ergonomija, karakteristike

Kao što smo rekli, G700s je relativno masivan miš. Veoma je visokog profila, i odgovaraće korisnicima sa većim šakama i generalno onima koji vole da "odmaraju ruku" na mišu. Takođe, miš je potpuno namenjen dešnjacima kada je ergonomija u pitanju. Veliko udubljenje za palac, krive linije i zaseci miša, kao i prisutni tasteri na to nedvosmisleno ukazuju.
 


Miš je tamno sive i crne boje, sa crnim delovima i detaljima. Crne rese po naslonu za dlan i po velikim tasterima (levi i desni taster miša) daju iluziju hrapavosti, iako su te površine sasvim glatke. Ono što međutim uopšte nije glatko jesu bokovi miša. Zapravo, u ovom delu, miš je izuzetno hrapav. To naravno pomaže pri držanju miša i ležanju u ruci, odnosno pri situacijama kada su korisniku dlanovi oznojeni.  Pohvalili bismo i što ovaj miš "ne blješti". Jedina stvar koja će svetlucati jesu mali indikatori u vidu tri kružića na levom boku miša.

Logitech G700s raspolaže sa 13 programabilnih tastera, od čega je 11 realno upotrebljivo a preostala dva su skrolovi kojima verovatno nećete menjati funkciju. Svi tasteri se pritiskaju vrlo lako, izuzev onih na boku, o čemu ćemo detaljnije na narednoj stranici. Na donjoj strani se nalazi Avago ADNS-9808 laserski senzor, maksimalne osetljivosti 8200 DPI. Osetljivost možete menjati i potpuno prilagođavati svojim potrebama kroz softver, odnosno putem tastera za promenu osetljivosti, naravno.
 


Kao i uvek, upozoravamo vas da imate samo na umu da podloge dobijaju novu dimenziju sa senzorima ovolike osetljivosti. Može se lako desiti da nešto u šta ste se koliko do juče kleli, sa ovim mišem zapravo postane neadekvatno i neprecizno. No, najbitnije je kako se miš ponaša na osetljivosti koju vi odredite, u kombinaciji sa podešavanjima akceleracije, sistemskim podešavanjima i slično. U prevodu, bitno je da je korisniku na raspolaganju izuzetno kvalitetan senzor, a kako ćete ga vi koristiti i da li ćete biti u prilici da koristite sve što on nudi, to je već na vama i vašem shvatanju igranja, te spremnosti da „čačkate“ podešavanja i eksperimentišete dok ne pronađete odgovarajuća setovanja. Tu je i garantovani LOD (Lift-Off Distance), visina do koje možete podići miša a da pri tome on i dalje normalno funkcioniše, od 1-5 milimetara.

Osnovni tasteri su veliki baš kao i kod prethodnih miševa G serije. Osnovni tasteri su "obogaćeni" Omron mikrosvičevima, koji garantuju čak 20 miliona klikova. Da li ćete napraviti baš toliko, ne znamo, ali je svakako podatak koji uliva poverenje. Zanimljivo je da je Avago senzor + Omron mikrosvičevi kombinacija koju sve više proizvođača primenjuje.  Samim tim, performanse miševa su u iole višoj klasi sve ujednačenije, i zapravo više zavise od kombinacije ergonomije i dizajna i prilagođenosti istih vašem načinu korišćenja miša i obliku vaše šake, nego od nekih drugih stavki.|
 


Na levom boku je, stiče se utisak, pomalo "nabijeno" četiri tastera. Imate Back i Forward tastere, zajedno sa još jednim parom tastera. Naravno, to se čini kako bi se omogućio veći broj lako dostupnih tastera. Međutim, zavisno od vašeg programiranja, ovo može postati veoma frustrirajuće, makar dok se ne naviknete. Ovi tasteri su pride zakošenog vrha, tj. oštri po palcem, i lako je pobrkati ih i pritisnuti pogrešne - makar je tako bilo u našoj praksi. Skrol je dual mod, i omogućava vam da se po potrebi ili želji orijentišete na precizno skrolovanje, ili pak na brzo prolaženje kroz ogromna dokumenta, standardno za Logitech u višoj klasi već nekoliko godina. Može se pomerati u četiri pravca.
 


Donja strana miša je po tradiciji nešto što određuje njegovu sudbinu, posebno kada se radi o glajderima. G700s ima teflonske glajdere, koji međutim nisu naročito velikih dimenzija. No, pokrivaju sve krajeve - nalaze se i pri dnu i pri vrhu, kao i sa obe strane. U poslednje vreme je kod konkurencije trend u višoj klasi miševa da se glajderima pokriva daleko veća površina, mada ne možemo ni sami da kažemo da to rezultuje nekom jasnom prednošću ili manom u odnosu na ovakav pristup. Sa druge strane, svakako impresivno deluje podatak koji Logitech ističe, a to je da su ove nožice sposobne da izdrže pomeranje u ukupnoj daljini od preko 250 kilometara!
 


Laser je izbačen više prema napred, tako da se nalazi otprilike u ravni sa tasterom za promenu osetljivosti, koji je ispod skrola. Očekivano, imamo li u vidu da ovaj bežični miš koristi AA bateriju i da je punjiva AA baterija smeštena u donjem delu. Takođe, tu ispod poklopca je smešteno i ležište za bežični risiver, ukoliko želite da miša ponesete sa sobom.
 


U principu, ako ste ikada koristili Logitech miša srednje ili više klase, a verujemo da malo ko nije, dobro znate šta možete da očekujete. Klik je prijatan i prijatnog zvuka, kvalitet izrade je na nivou, nema nikakvih posebnih zamerki sa te strane. Uostalom, Logitech standardno G seriji periferija posvećuje posebnu pažnju, jer zna da se tu izgrađuje autoritet u zajednici koja je najglasnija i najsklonija brzim promenama - igračima...
 


Skrenuli bismo pažnju da ovo nije claw grip miš. Masivniji miš se uglavnom drži tako što se osloni kompletna šaka na njega. Stoga je podjednako namenjen i onima koji bi da "odmaraju ruke" dok rade na njemu. Izuzetno je precizan, i kao takav pogodan za razne aplikacije u kojima je bitna "pikselna preciznost", kao što je Photoshop i slično. No, imamo utisak da je pre svega namenjen korisnicima koji puno koriste miš u "opuštenoj" varijanti, a ne samo za intenzivno igranje, ali kojima je igranje takođe bitno.


Softver

Softver omogućava kreiranje različitih profila i njihovo smeštanje u ugrađenu memoriju. Tu je i mogućnost podešavanja makroa za tastaturu i miša. Na ovaj način možete ugraditi profile i koristiti svoj miš sa tim podešavanjima bilo gde i bilo kada, što će posebno ceniti oni koji često posećuju igraonice. Obim podešavanja je izuzetno veliki. Ponavljamo, softver se ne dobija u pakovanju, već je potrebno skinuti ga sa interneta (www.logitech.com). 
 


Logitech Gaming Software aplikacija je unificirana aplikacija koja podržava sve Logitech igračke periferije, koja pak raspoznaje kojim uređajem korisnik raspolaže i potom omogućava opcije koje su predviđene za tu napravu. Za G700s može se puno toga menjati, zapravo sve što ste već navikli kod ovakvih proizvoda. Možete menjati funkcije tastera, osetljivost, učitavati online profile, kreirati makroe, prilagođavati razne parametre do mile volje, kako u standardnom, tako i u naprednom modu.
 


Naravno, treba voditi računa o sitnicama. Pošto je korisniku omogućeno pet profila, sa po pet različitih DPI podešavanja. Kao što smo rekli, efektivno vam je dostupno 11 tastera, 9 ako isključimo levi i desni taster kojima verovatno nećete menjati funkciju. Takođe, bez ovog softvera je praktično nemoguće iskoristiti ono što miš nudi, a posebno nije moguće programirati pojedine tastere, koji će onda biti čist višak. Stoga je njegovo korišćenje neophodno. Softver ima 55 MB, a ne možemo da se ne prisetimo da Logitech tradicionalno nije poznat po "lakom" softveru. Ipak, vidi se da je kompanija dosta učinila na tom polju, mada bismo voleli da je otišla i koji korak dalje...

Finalni utisci

Logitech G700s miš je vrlo dobar, precizan, lako upotrebljiv raznim grupama korisnika. Unapređenje u odnosu na prethodnika je jasno ispod haube. Izuzmemo li kozmetičke promene, najveće unapređenje jeste što se umesto 5700 DPI senzora u G700 sada dobija Avago ADNS-9808 senzor, odličnih performansi po svim pitanjima. Želeli da igrate CounterStrike ili Guild Wars, sigurno se nećete žaliti na miša. Što nas dovodi do lag diskusije.
 


Vrlo bitna stvar pre nego što uopšte spomenemo išta po tom pitanju jeste Power Mode. To je jedna od stavki unutar softvera, gde postoje tri izbora - Power Saver, Normal Gaming i Max Gaming. U suštini, Power Saver maksimizuje trajanje baterije (gašenje senzora se podrazumeva), dok Max Gaming sve drži permanentno upaljenim - ali, tada baterija najkraće traje, a tu je i faktor aktivacije koja ponekada ume da bude frustrirajuća. U praksi, zapravo bismo najviše voleli da je moguće dodeliti poseban taster kojim bi se ovo regulisalo on-the-fly, nešto poput tastera za menjanje DPI. To bi bio pun pogodak. Ovako, teško je očekivati da će korisnici stalno paliti softver, tražiti opciju, prisećati se da to uopšte mogu da promene.
 


U Max Gaming režimu nismo primetili baš nikakav lag, bilo da smo miša koristili "na žicu" ili bežično. U drugim režimima, budući da se senzor gasi, imaćete (barem) situacije da se laser aktivira, pa da morate da čekate. No, u samom igranju, mi lag u wireless konekciji nismo uspeli da primetimo kada smo koristili Max Gaming mod. Da li je to vezano sa još nečim u smislu da drugi modovi gase još ponešto u mišu, tek u drugim modovima ovo nije bio slučaj. Stoga, za one koji imaju/nemaju dilemu po pitanju igranja sa wirelessom, obavezno je korišćenje Max Gaming moda.
 


To će naravno imati uticaj na bateriju. Nažalost, nismo imali toliko vremena na raspolaganju da se igramo sa različitim modovima i isprobavamo koliko baterija traje u svakom od njih. Nama je u Max Gaming modu baterija trajala oko dan i po do dva. Imajte u vidu da je profil korisnika tj. vašeg autora takav da puno koristi miša tokom celog dana. Prema različitim utiscima na internetu, maksimum koji možete izvući iz jedne baterije iznosi oko nedelju dana - u Power Saver modu, naravno.