Greška

Došlo je do greške.

Logitech G602

Izuzetno dobar i kvalitetan bežični miš namenjen prevashodno igračima koji preferiraju optičke senzore. Odlikuje se vrhunskim kvalitetom izrade, kao i odličnom ergonomijom koja ga čini podjednako upotrebljivim i u okršajima u igrama i u normalnom, običnom korišćenju.

Ocena redakcije

Ocena: 9

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Kvalitet i izrada
 • Treking
 • Odličan za MOBA i RTS igranje
 • Bežični miš bez laga
 • Trajanje baterije

protiv

 • Nizak DPI
 • AA baterije, bez sistema punjenja
Specifikacije
 • Model G602
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 2500 dpi
 • Broj tastera 11
 • Dodatno Maksimalno ubrzanje 20G
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Podržana promena u letu
 • Dimenzije 83 x 139 x 44 mm
 • Masa 153 grama sa dve baterije
 • Garancija 3 godine
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici

Iskreno, svesni smo da je ovaj miš predmet brojnih kontroverzi, ne samo kod nas. Letimičan pogled na utiske naših kolega i "kolega" sa interneta je dovoljan ne da čuđenja odagna, već da nas natera na još drastičniju sumnju. Sa jedne strane, test koji o mišu govori prilično loše, ali sa pozitivnim ukupnim utiskom, sa druge test koji o mišu govori u superlativima ali kroz ceo tekst autor objašnjava "da preferira miševe u odnosu na tačped..." I tako, od teksta do teksta, od mesta do mesta, svašta bi se moglo zaključiti. U trenutku kada smo došli do teksta u kome autor tvrdi da "nije uočio nikakve razlike između G600 i G602 u realnom korišćenju," a imajući u vidu da je jedan miš laserski a drugi optički, i da je jednom osetljivost 8200 dpi a drugom 2500 dpi, odlučili smo da prestanemo da se zbunjujemo i iskažemo prezir (ili samozaljubljenost) gašenjem svih tabova.
 


Iskreno, Logitech G602 nam deluje kao miks svega što postoji u svetu miševa. Svega tu pomalo ima. Plasiran je kao deo gejming serije, bežičan je, masivan, relativno skup, sa optičkim senzorom niskih osetljivosti, slabijim report rate-om, težak je, pa još radi na AA baterije. Zaista, svega tu ima. Uspeva li da se iskristališe iz svega ovoga nešto što bi nam pomoglo u razrešenju misterije i otpetljavanju čvora zvanog Logitech G602?

Matična kompanija naglašava da je G602 miš namenjen igračima - uostalom, deo je G serije. Međutim, moramo da u samom startu kažemo da nam nije sasvim jasno kojoj je ciljnoj grupi ovaj miš namenjen. Pretpostavljamo da je izašao kao zamena/dopuna za G600, ali mu je cena veoma visoka, stavljen je optički senzor, da treba da posluži kao pristupačnija alternativa G700(s) mišu u bežičnom svetu. No, stičemo utisak da je miš povukao neke osobine koje ga jednostavno ne svrstavaju u premium segment, u kome po ceni od preko 9 hiljada dinara svakako pripada, hteo ili ne hteo. Pogledajmo kako stoje stvari sa G602 u praksi.


Pakovanje

G602 dolazi u pakovanju veoma slično ostalim modelima G serije. Novom serijom igračkih miševa dominiraju plava i crna boja, tj. plavi detalji na crnoj podlozi, pa je tako i sa pakovanjem. U paketu nema softvera, već se Logitech Gaming Software preuzima sa interneta, što je sasvim logičan potez, u skladu sa trendovima.


U paketu ćete pronaći samog miša, koji je relativno masivan. Tu su i osnovna uputstva sa garancijom, Logitechov Nano risiver, kao i produžni USB kabl. Obzirom da je domet bežične 2,4 GHz konekcije deklarisana na svega 3 metra, ima logike isporučiti produžni kabl za Nano risiver. Kao što stoji na nalepnici, to je kabl namenjen isključivo tome da se u njega stavi bežični adapter. Time možete Nano risiver postaviti na povoljniji položaj i izbeći neku prepreku ili zaobići neke smetnje koje bi rezultovale lagom.
 


Baterije se isporučuju u samom mišu, tj. već su ubačene. Koriste se AA baterije. Nema nikakvog punjača niti interne baterije, koja bi se na bilo kakav način punila. Dakle, ili ćete koristiti klasične AA baterije, ili punjive baterije, ali ćete sami morati da se postarate da obezbedite punjive baterije, kao i punjač. Osim toga, AA baterije prilično povećavaju masu miša. Moguće je koristiti miša i sa jednom baterijom, ali se tada ta baterija neuporedivo više troši, pa nećete dostići abnormalnu autonomiju, koju Logitech posebno naglašava. O svemu tome više u utiscima...

 

Dizajn, karakteristike

G602 je miš relativno većih dimenzija, i pogodovaće korisnicima koji koriste tzv. palm grip. Solidno je visokog profila, i ergonomski potpuno usmeren ka dešnjacima.  Zanimljivo je da sam miš zapravo nije toliko širok koliko se može steći utisak sa fotografija, tj. da deo na koji naslanjate dlan nije naročito širok. To se nadoknađuje ležištem za palac. Osnovni tasteri (tzv. levi i desni) su nešto uži nego što bismo to voleli, a to se jasno vidi kada se G602 postavi pored, recimo, G500s modela.
 


Miš je tamno sive i crne boje, sa brojnim detaljima koje treba istaći. Za razliku od drugih miševa G serije, veliki tasteri nisu ukrašeni. Isto kao kod njih, bokove odlikuje hrapava površina, koja pomaže pri držanju miša i tokom dugotrajnih igračkih sesija, a naročito osobama kojima se dlanovi i prsti više znoje. Hrapava površina se proteže i pri zadnjem delu, koja sa bočnim hrapavim površinama daje kontinualnu celinu. U centralnom delu se nalaze nabori, ali ovi nabori uopšte nisu toliko hrapavi koliko možda odaju vizuelni utisak.

G602 ima 11 programabilnih tastera. Osnovni tasteri koriste Omron mikrosvičeve, sa garantovanih 20 miliona klikova. Impresivna brojka, a imajući u vidu Logitech reputaciju i kvalitet, treba se pouzdati u njihov kvalitet izrade. Na boku se nalazi 6 tastera umesto klasičnih back i forward. Svi su programabilni. Ovim putem se G602 kandiduje pre svega za RTS i MOBA miša, mnogo više nego za FPS miša, što takođe treba imati na umu. To će posebno doći do izražaja uskoro, kada pređemo na pitanje senzora...

Senzor je smešten na donjoj strani. Pripremite se za šok: Logitech G602, miš koji košta oko 9400 dinara, koristi optički senzor, maksimalne osetljivosti 2500 DPI. Osetljivost možete menjati i prilagođavati svojim potrebama kroz softver u koracima od 50 DPI, odnosno putem tastera za promenu osetljivosti, naravno. Logitech uz ovaj optički senzor stavlja oznaku Delta Zero. Delta Zero se zapravo ne odnosi na sam senzor. Ta fraza opisuje više tehnologija vezanih za senzore generalno, a ne specijalan senzor. Te tehnologije se mogu implementirati na različite optičke ili laserske senzore. I sadrže optimizacije koje je razvio Logitech. Tu ima dosta priče, ali da ne bismo mi prenosili sve to, preporučujemo vam da pogledate video gde Logitech inženjer objašnjava o čemu se zapravo radi kada mislimo na pojam "tracking".
 


To u praksi znači da G602 koristi navodno optimizovaniju varijantu senzora koji možemo naći, recimo, u G100s ili G400 miševima. Koliko optimizovaniju, razmotrićemo kasnije. Za sada primetimo da se na donjem delu miša nalaze prostrani glajderi, raspoređeni "na sve četiri strane" podnožja. Tu je i otvor za baterije. Kao i drugi glajderi u novoj G seriji, oni su i ovde deklarisani na distancu od 250 kilometara. Ponovo ćemo verovati Logitechu i na reč i na praksi u prethodnim generacijama i pouzdati se u njihovu informaciju. Obzirom da je miš optički i male osetljivosti, sasvim će mu lepo ležati i mekane podloge od tkanine.

Točkić? Običan 2-way skrol, da ne kažemo "gore-dole" skrol. Ništa od hyper-scroll točkića koji prilikom skrolovanja kroz dugačka dokumenta može, koristeći motor, preuzeti skrolovanje za vas. No, i u običnoj upotrebi, ovaj skrol je inferioran u odnosu na dual-mod točkić koji koriste drugi skuplji modeli G serije. Zapravo, prilično smo iznenađeni njegovim izostavljanjem na G602 mišu, jer je on cenovno u rangu miševa koji bi, prema našem mišljenju, svi morali da imaju ovakav skrol. Iako su ovo prevashodno gejmerski orijentisani miševi, takav skrol je zaista pravo uživanje koristiti u svakodnevnom radu u Windowsu, tokom browsinga, baratanja dokumentima i tome slično.


Softver

Softver omogućava kreiranje različitih profila, do šest ukupno. Obim podešavanja je izuzetno veliki. Softver se ne dobija u pakovanju, već je potrebno skinuti ga sa interneta (www.logitech.com).  Softver je jedinstven za kompletnu G seriju, i raspoznaće miša (ili miševe) koji su priključeni na računar. Ukoliko budete imali dva Logitech miša, kao što se to dogodilo na našem testu, možete odabrati odgovarajućeg miša klikom na njegovu sliku na donjem delu.
 


Logitech Gaming Software aplikacija nudi raznovrsne opcije podešavanja, koje su mnogima već izuzetno dobro poznate. Međutim, kod G602 se neke stvari na koje smo navikli da su podesive, čak i kada ih ne diramo nimalo, neće moći menjati. Jedna od njih je report rate, zakucan na 2 milisekunde, tj. 500 Hz umesto da maksimalna vrednost iznosi 1000 Hz tj. 1 ms, kako smo to navikli kod gejming miševa. Sama osetljivost miša se može menjati od 500 do 2500 DPI, u koracima od 50 DPI. Svaki profil podržava do pet nivoa DPI osetljivosti, tako da po tom pitanju mogućnosti prilagođavanja neće manjkati.
 


Takođe, možete menjati funkcije tastera, osetljivost, učitavati online profile, te dodeljivati funkcije pojedinim tasterima miša, čak i po drag and drop sistemu. Takođe je moguće apdejtovati firmver. Za sada nema novijeg, ali uvek preporučujemo stavljanje novog firmvera. Naše iskustvo je pokazalo da je G500s neupotrebljiv sa firmverom sa kojim dolazi "iz kutije", usled problema sa lagovanjem i bežanjem kursora. Srećom, sa G602 je situacija daleko bolja.
 


Još jedna korisna opcija u softveru jeste mogućnost uključenja upozorenja korisnika na skoro isticanje baterije. Bez softvera, ovo upozorenje nećete dobijati. Obzirom da miš raspolaže sa 11 programabilnih tastera, minus nekoliko esencijalnih za koje pretpostavljamo da im nećete menjati funkcije, dolazimo do toga da svakako trebate da koristite softver da biste iskoristili potencijale ovog miša na pravi način.
 

Stižemo i do najkontroverznijeg dela našeg izlaganja. Savetujemo vam da naredne redove pažljivo čitate, i shvatićete zašto tako kažemo. Pođimo od manje kontroverznih stavki. Za početak, miš ima dva režima rada, Performance i Endurance. U njima autonomija iznosi 250, odnosno čak 1440 sati!!! Odmah da razjasnimo - ne, nismo imali miša ni 10 dana, koliko traje baterija u Performance modu, a kamoli duže. Modove prebacujete prekidačem ispod točkića. Kada je u gornjem položaju, a okolna boja je plava, aktivan je Performance mod. U donjem položaju, sa okolnom zelenom bojom, aktivan je Endurance mod. Logitech preporučuje Endurance u uslovima "kada se ne igrate". Iskreno, ne znamo šta tačno radi ovaj mod kada uspeva da konzervira energiju do te mere da bateriju baš toliko produži. U redu, senzor se gasi, ali baš toliko...Inače, treba neko vreme da se senzor ugasi, i buđenje je veoma kratkotrajno i skoro neprimetno, tako da vas ta stavka neće iritirati. Isto tako, tokom samog igranja, nismo primetili razlike između modova.
 


Miš se ne može koristiti i kao žični, nema opcije da se poveže kablom. Isto tako, nema internu bateriju, niti bilo kakav vid punjenja. Za svoj eventualni eksterni punjač AA baterija se sami morate pobrinuti. Logitech ne isporučuje punjive AA baterije, već obične u samom pakovanju. Izostanak točkića sa motorom na prilično skupom mišu smo već konstatovali, a ovde da dodamo da skrol jedva da registruje "pregrade", odnosno prelazak po podeocima. Verovatno se radi o jednom od slabijih Logitech skrolova u tom smislu.
 


Tasteri G602 miša imaju plići hod u odnosu na G500s ili G700s. Isto tako, zvuk koji daju je dosta prigušeniji. Može biti da će onima koji brinu o akustici ta stavka zapravo prijati, ali mi smo ipak naviknuti na pouzdani, čujni i razgovetni klik Logitech miševa još od starih MX500 varijanti. Ne kažemo da je ovo gore ili manje funkcionalno, samo konstatujemo kako jeste. U realnom radu se tasteri ponašaju sasvim korektno, i više od toga.

Polako dolazimo do problematičnijih stavki. Za početak - zakucan report rate na 500 Hz, odnosno 2 milisekunde! Zbog čega, nije nam jasno. Iako u teoriji tako mali lag ljudsko oko ne bi trebalo da registruje, u praksi ima osoba, posebno među igračima, koji kod kompleksnijih pokreta - a za interpretaciju kretanja na 2D pikselnoj površini to su uglavnom kružni pokreti - registruju glađe, tečnije kretanje u situacijama kada je odziv 1 ms, odnosno 1000 Hz. U svakom slučaju, ne razumemo zašto je ovo odbačeno, kada je opcija prisutna u miševima iole više klase već toliko dugo.


Najzad, dolazimo do stavke koja je do sada lebdela nad glavom poput Damoklovog mača. Osetljivost! Maksimalna osetljivost samo 2500 DPI. Da li je moguće? Jeste. Ruku na srce, nije da ovakav miš radi loše, niti da zagovaramo obavezno da svako mora da se navikava na visoke osetljivosti, ali moramo održati malo predavanje kako biste shvatili naše gledište.

Poenta visokog DPIja nije u iživljavanju i nadmetanju ko će pre da stigne do ćoškova ekrana - naprotiv, to je upravo kontra same poente. Cilj je obezbediti da miš mimikuje vaše pokrete 1:1, dakle što vernije, i nakon toga razviti svojevrsnu memoriju u prstima i mišićima. Da bi se to ostvarilo, eliminišu se sve softverske intervencije, akceleracije, angle snapping opcije (teoretski, jer ona ovde ne postoji, ovo nije laserski miš), sve što se meša i skalira pokrete. Isključujete svaku Enhance pointer precision i analognu opciju. Smanjite softversku brzinu miša koliko god možete. Potom nasvirate DPI koliko želite, i tako postižete maksimalan efekat. To je najbolja preciznost, to je maksimalno uživanje u korišćenju. I ono je uvek najbolje oko nativne rezolucije vašeg senzora, koja je uvek veća što je miš veće osetljivosti.
 


Ne, ne želimo da vas ubeđujemo da morate da koristite miš na ovakav način, ali to je jednostavno tako. Problem sa niskim DPIjem je i u pojavi koja se zove pixel walk, kada senzor nije siguran da li treba da se pomeri ili ne, kao i u prelasku preko piksela, koji se dešava jer vi u praksi prelazite fizički svojom rukom veću distancu da biste napravili pokret, pa ste skloniji da pogrešite. I sada kada to sve imamo u vidu - zašto samo 2500 DPI? Sa ovakvim konceptom korišćenja, vašem autoru je miš jednostavno neupotrebljiv. Mora da se povećava brzina kursora, što je opet nešto što ga odvikava od dotadašnje prakse i remeti, ma koliko se neko smejao, mišićnu memoriju.

Nije teško navići se na G602 u tom smislu. Ali zašto biste se navikavali, to je drugo pitanje. Zašto biste se vraćali korak unazad, ukoliko ste navikli na više osetljivosti. Ukoliko se igrate na malim osetljivostima, to je druga stvar i u tom slučaju nećete imati nikakvih problema. No, opet ne razumemo, zašto se jednostavno ne ubaci senzor više osetljivosti, pa kome treba niža, neka smanjuje. Ovako, imamo situaciju da se u skupom bežičnom mišu nalazi senzor koji zatičemo i u G100s. Obogaćen, istina, Delta Zero tehnologijama, ali i dalje male osetljivosti. Čak ne možemo ni da objasnimo čemu to sa marketinške tačke gledišta. Zapravo, čak će i manje iskusne kolege doći u paradoksalnu situaciju - objašnjavali su zašto miš visoke osetljivosti, a sada moraju da objašnjavaju zašto vam takav miš ne treba, već vam treba miš manje osetljivosti...

P.S. ne, zaista nismo primetili lag. Kapa dole Logitechu! Obećanje o bežičnom mišu koji radi bez laga su ispunili. Samo da se performanse ne degradiraju tokom vremena, kao kod, recimo, starog G7 miša...Zaista smo bili skeptični, ali i radoznali, i veoma smo prijatno iznenađeni krajnjim ishodom. Tim pre što je i jedan G500s, dakle žičani miš, sa firmverom sa kojim se isporučivao imao ozbiljnih problema, dok nije izašao apdejt firmvera. G602 tih problema nema, a takođe podržava mogućnost apdejta firmvera, kao i drugi bolji modeli G serije.

Dobre stvari

Na prethodnoj strani smo se više fokusirali na mane, a sada želimo da ipak naglasimo prednosti miša. Treking je odličan i tu nema spora! Bočni tasteri ostavljaju dvojaki utisak. Sa jedne strane, nemate klasičan back i forward, nego čak 6 tastera (neke od njih možete da programirate kao bočne tastere, naravno). Sa druge strane, ovo je mnogo bolja i prirodnija brojka u odnosu na 12 tastera Naga ili G600 miševa. Sa druge strane, 6 dugmića ovde je idealno za - MOBA naslove. Svakom slotu inventara dodelite odgovarajući taster i - gotovo, spremni ste za ultra-brzu akciju.


Uopšte gledano, Logitech G602 je više namenjen igranju RTS i MOBA igara, nego pucačinama. To signalizira šuma tastera na boku, to signalizira i njegova mala maksimalna osetljivost. Mi u opštem smislu više preferiramo situaciju na G500s, gde na boku imate back i forward tastere, i između njih uglavljen jedan programabilni taster, koji je stoga izuzetno upotrebljiv. No, za npr. MOBA igru kao što je Dota 2 ili Heroes of Newerth, upotreba šest bočnih tastera za predmete inventara deluje izuzetno čim se naviknete posle par partija.
 


Autonomija baterije je odlična, ili makar veoma obećavajuća. Već smo rekli da miša nismo imali dug vremenski period, ali nekih četiri dana su bili dovoljni da steknemo dobar utisak, a upozorenje za bateriju se nije upalilo, iako smo držali miša uglavnom u Performance modu. Takođe, miš odiše nečim što bismo nazvali "Logitech kvalitetom". Neće se svi složiti, ali Logitech zaista zna kako da upakuje miša. G602 je dobar primer u prilog te konstatacije.

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici