Greška

Došlo je do greške.

Logitech G502 Proteus Core

Logitech G502 Proteus Core je vrhunski miš nove generacije, vrhunske izrade i izuzetno prepoznatljivog i nesvakidašnjeg dizajna. To ga čini odličnim izborom ne samo za igrače, već i za sve one koji na svom stolu žele nešto posebno. 11 programabilnih tastera, mogućnost regulacije mase tegićima i sposobnost primarnih tastera da izdrže čak do 20 miliona klikova samo su neki od aduta ovog miša.

Ocena redakcije

Ocena: 9

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • 12000 DPI
 • 32 bit procesor
 • Prilagođavanje podlozi
 • Tegići od 3.6 g
 • Hyper Scroll

protiv

 • Pomalo zbijeni tasteri na desnoj strani
 • Male dimenzije za one sa većom šakom
Detaljna procena
Izrada
Ocena: 8
Glajderi
Ocena: 9
Gejming upotrebljivost
Ocena: 9
Programabilnost
Ocena: 8
Lični utisak
Ocena: 9
Odnos uloženo - dobijeno
Ocena: 9
Specifikacije
 • Model G502 Proteus Core
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 12.000 dpi
 • Broj tastera 11
 • Dodatno Maksimalno ubrzanje do 40G, Maksimalna brzina do 300 ips, Dual-Mode scroll (Hyper-Fast i click-to-click), Podešavanje težine i balansa uz pomoć tegova od 3.6 g
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Podržana promena u letu
 • Dimenzije 132 x 75 x 40 mm
 • Masa 121 g
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici

Dizajn kutije je tipičan za sve nove proizvode iz Logitecha. Pakovanju sa preklopom je postao svojevrsna tradicija, a sa unutrašnje strane se nalaze dve specifičnosti koje proizvođač smatra da su najbitnije i koje vredi isticati. Konkretno, govorimo o potpuno novom Delta Zero senzoru koji donosi mogućnost skeniranja podloge. Zvuči naučnofantastično, zar ne? Iza transparentne plastike se krije i sam G502 kojeg možete u potpunosti videti, što je dobra stvar prilikom kupovine u prodavnici, pod premisom da hardver nije izložen. Prisutan je solidan broj informacija, iako nisu posebno precizne. Moramo priznati da bi bilo lepo videti uobičajeni spisak specifikacija na nekoj od stranica kutije.
 


 

Pozadi može da se pronađe još nekoliko zanimljivosti vezane za miš, a Proteus Core raspolaže sa 11 programabilnih tastera, DPI rasponom od 200 do masivnih 12.000, ukupno pet tegića od 3.6 grama i još dosta toga. Vrlo lako se primećuje da je Logitech želeo da odstupi od uobičajenog dizajna na koji smo navikli i da opet malo osveži ponudu čime bi privukao pažnju gejmera.
 


 

Pakovanje nije posebno bogato, a podrazumeva uobičajenu dokumentaciju, sam miš i plastičnu kutiju sa tegovima. Ona ima oblik heksagona što je praktično simbol ovog miša. Unutra smo pronašli pomenute tegiće koji iako deluju vrlo zanimljivo, njihovo vađenje to nije. Dok su kod G5, G500, G9 i drugih modela bili okrugli i smešteni u sunđerastu masu odakle ih je bilo veoma lako vaditi, sada iz plastičnog ležišta ne izlaze tako lagano. Ovo nije toliko bitno, ali budite spremni da se malo potrudite.
 


Za razliku od uobičajenog dizajna koji je nekako "okruglastiji" Logitech je prešao na prilično ćoškasto kućište. Iako možda zbog toga ne deluje previše udobno, ukoliko imate šaku koja dimenzijama ne odstupa previše od proseka, vrlo brzo ćete shvatiti da je ovo jedan od najudobnijih miševa koje ste koristili. Iza oštrih uglova, vrlo brzo se otkrivaju izraženije obline od onih koje se sreću kod G500s modela što uz mekani gumeni grip zaista nudi ergonomiju koja je veoma blizu savršenog. Naravno, ovo je miš namenjen desnorukim gejmerima koji koriste "palm grip" i nemaju preveliku šaku ili "claw grip" što znači da je donekle specijalizovan za određenu grupu korisnika.
 


 

Prednja strana miša otkriva teški metalni točkić koji poseduje dva režima rada. Prvi je klasičan usporeni sa distinktivnim klikom između promene svakog stepena. Drugi je tzv. "Hyper Scroll" režim koji je odličan za prolaz kroz dokumenta i tabele. Zahvaljujući velikoj masi točkić u ovom režimu može da uhvati ozbiljnu inerciju i da preleti kroz nekoliko stotina strana PDF dokumenta bez problema. Točkić je ujedno i centralni taster sa horizontalnim skrolom, a tako da je zaista veoma praktičan. Levi i desni klik su veoma dugački i doza sile koja je potrebna da bi se aktivirala je, po našem mišljenju, odlično izbalansirana. Neće se dešavati slučajni klikovi, a u isto vremen ne može da se desi da treba previše truda. Logitech nije pominjao koji su svičevi ugrađeni, ali smo spremni da se opkladimo da je u pitanju Omron, jer verujemo da je kompanija naučila da ne eksperimentiše sa kvalitetom na ovom polju.
 

 

Desna strana miša krije najveći broj tastera, kao i još po neki detalj. Tu su Forward/Back, DPI Up/Down i DPI Shift tasteri kao i indikator DPI-a nivoa sa tri LED-a plave boje. Interesantno, ali uz relativno male dimenzije miša, nepažnja može da dovede do pritiskanja pogrešnog tastera u zlom momentu, kada je u igri život glavnog protagoniste. Prilagođavanje će zahtevati određeni period i tu će svakako biti nekih neželjenih grešaka. Ne kažemo da je G502 prenatrpan, daleko od toga, ali jednostavno tasteri deluju pomalo sabijeno.

 


 

Sam kvalitet izrade je na zaista visokom nivou, a pored izrade samog miša tu je i ojačani kabl koji deluje ojačano dovoljno da ni nakon dugog korišćenja ne podlegne habanju.
  

Desna strana je daleko manje popunjena bilo kakvim detaljima. Tu je gumeni grip koji je mekan i jako prijatan na dodir. Osim njega, zaista nema mnogo toga o čemu bi smo govorili.
 


 

Sa donje strane se nalazi poklopac koj se povezuje putem magneta na ostatak miša. Ovo rešenje je elegantno, ali i futurističko i moramo priznati da nam se jako dopada. Ispod se nalazi "jezgro" u koje možete da smestite pomenute tegiće od 3.6 grama, maksimalno uvećavajući masu za 18 g. Za razliku od dosadašnjeg "kertridž" pristupa, sada je moguće rasporediti masu tako da je prilagođavanje još finije i preciznije. Manje investirani korisnici će svakako ovo shvatiti kao marketinšku "foru", ali verujemo da će zagriženi gejmeri ceniti svaki dodatni detalj koji mogu da prilagode sebi.
 


 

U centru se nalazi novi Delta Zero senzor koji je uzdanica Logitecha. On omogućava podešavanje osetljivosti u rasponu do 200 do 12.000 DPI. Pre nego što pomislite "kome treba ovoliki DPI" imajte u vidu da dolazi vreme 4K monitora, kao i da mnogi koriste blagodeti Eyefinity i Surround tehnologije igrajući se na više od jednog monitora. Uostalom 1440p modeli nisu više toliko retki i nedostupni, a već za njih 5000 DPI može da bude premala rezolucija. Veliki novitet je i skeniranje podloge. Koncept je sledeći, miš odlično radi na novoj Logitech podlozi, ali onda rešite da je pozajmite nekom ili odnesete miš van svoje sobe i treba da radi jednako dobro na jeftinoj podlozi ili čak običnom stolu. Zahvaljujući softverskom skeniranju senzor može da se prilagodi svakoj površini. U praksi smo isprobali nekoliko scenarija i sve zaista radi kako bi i trebalo. Nismo išli u ekstereme, ali probali smo dve podloge i dva različita stola i nakon skeniranja iz Logitech Gaming Software-a, sve je prošlo kao podmazano. Kada smo već kod podmazanog, tu su i teflonske nožice koje mogu da pređu 250 kilometara pre nego što se potroše, a pritom omogućavaju veoma prijatno klizanje po podlozi.
 

 

Iza metalnog točkića se nalazi prekidač za HyperScroll kao i taster koji služi za promenu profila. Tri je moguće memorisati u sam miš bez potrebe za softverom, jer G502 raspolaže sopstvenom memorijom.
 

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici