Greška

Došlo je do greške.

Logitech G410 Atlas Spectrum

Interesantna "Tenkeyless" tastatura (bez numeričkog dela) kompanije Logitech, prevashodno namenjena gejmerima. Poseduje Logitechove Romer-G mehaničke tastere, koje je kompanija kreirala specijalno za svoje potrebe. Nama se čini da predstavlja idealnu ulaznicu u svet mehaničkih tastatura za sve koji ne žele da se odreknu u potpunosti osećaja u kucanju na tradicionalnim tastaturama.

Ocena redakcije

Ocena: 9
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Iako se promoviše kao gejming tastatura, na ovoj tastaturi - kao i na drugim mehaničkim tastaturama - možete raditi mnogo više od toga
 • Veoma dobro rešenje za one koji se “lome” da li da pređu na mehaničku tastaturu
 • Dobar balans mehaničkih tastera
 • Kompaktnost, prenosivost
 • Veoma dobre karakteristike i kvalitet

protiv

 • (Uslovno) Ukoliko već imate mehaničku tastaturu, nema razloga da prelazite na ovu, već se držite Cherry MX sveta
 • Visoka očekivana cena
Detaljna procena
Izrada
Ocena: 10
Multimedijalne sposobnosti
Ocena: 7
Gejming sposobnosti
Ocena: 10
Izdržljivost (procena)
Ocena: 9
Programabilnost
Ocena: 9
Lični utisak
Ocena: 9
Odnos uloženo - dobijeno
Ocena: 8
Specifikacije
 • Proizvođač Logitech
 • Model G410 Atlas Spectrum
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Game Mode, Backlight on/off
 • Masa 794 g (830 g sa kablom)
 • Dimenzije 185,2 x 390,5 x 35,5 mm
 • Dodatno Ekskluzivni Romer-G Mechanical Switch tasteri
  Logitech Arx Control aplikacija
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi

Ergonomija

Najvažnija karakteristika koja određuje upotrebljivost ove tastature jesu male dimenzije. Tasteri su klasičnog rasporeda, sa tom razlikom da levi Shift nije veliki, pošto se moralo naći mesta da se “udome” određeni taster. Razumemo zašto levi Shift nije veliki i voleli bismo da jeste, premda razumemo zašto nije. Sami tasteri su standardnog oblika i na njih nemamo nikakve primedbe. Udobnost u kucanju je sasvim korektna, a period privikavanja je veoma kratak, čak i ukoliko ste navikli da koristite neku veliku, masivnu tastaturu.

logitech_g410_atlas_spectrum_024_s.jpg

Na svim stranama je prisutno piramidalno zakošenje ivica. Levo imamo i neku vrstu drške, za koju tastaturu možete uhvatiti i poneti, ili pak kroz koju možete provući kabl i vezati je, tako je dodatno obezbedivši. Naslon za dlanove je hrapav, prijatan za oslanjanje ruke, ali isto tako i veoma kratak i asimetričan. Ne znamo ni sami da li će vam se to dopasti ili ne, i pretpostavljamo da će zavisiti od individualnih ukusa samih korisnika. Ne opterećuje tastaturu u smislu povećanja dimenzija, to je sigurno.

logitech_g410_atlas_spectrum_018_s.jpg

Na gornjem desnom delu se nalaze dva specijalna tastera, tik pored USB kabla. Jedan služi za isključivanje pozadinskog osvetljenja tastera, što nam se dopada. Ukoliko ne želite da tastatura šljašti, jednostavnim pritiskom na taj taster isključujete pozadinsko osvetljenje. Tik pored je taster kojim isključujete Windows taster, kako isti ne biste slučajno pritisnuli tokom igranja i “izleteli” u Windows desktop okruženje.

Zanimljivo je da tastatura nema USB hub, odnosno ne nudi dodatne USB portove. Sa jedne strane, to ide uz minimalizam koji je prisutan. Sa druge strane, tastatura nije baš jeftina, i voleli bismo da imamo i mogućnost da priključimo barem jedan USB uređaj na lak i jednostavan način. Ta funkcija, ukoliko je dostupna, jeste nešto na šta se brzo navikavate čak i ako inicijalno ne želite specijalno da je koristite.

logitech_g410_atlas_spectrum_011_s.jpg

Sa donje strane zatičemo velike, gumirane površine koje odlično pomažu prijanjanju tastature. Da je Logitech mislio i na detalje, vidimo i kada aktiviramo podizače, koji uzdižu zadnji deo tastature. Dno ovih oslonaca je takođe gumirano, što se vidi kada se aktiviraju, tako da i u toj varijanti ne treba imati bojazan da će tastatura “šetati”. G410 na stolu stoji veoma čvrsto i u tom smislu lako izdržava i nešto oštrije kucanje, baš kao što je slučaj sa masivnijim tastaturama.

logitech_g410_atlas_spectrum_014_s.jpg

Najzad, dolazimo do Arx slota. Reč je o dodatku koji se može izvući iz zadnjeg dela tastature, što nije novitet samo po sebi, ali sada taj Arx slot može da se u potpunosti izvuče iz tastature i postavi sa strane. O čemu je reč? Naizgled, stvar je vrlo prosta. To je dodatak u koji možete staviti smartfon ili manji tablet, koji će onda stajati ispred vas ili sa strane i vršiti funkciju pomoćnog ekrana. Stvari se malo komplikuju kada imamo u vidu da možete instalirati Logitech Arx softver na vaš smartfon i dobijati informacije o računaru, zauzeću procesora i slično. Međutim, prava stvar potiče otuda što danas mnoge igre imaju svoje mobilne aplikacije, pa tako možete preuzeti aplikaciju za Battlefield ili Assassin’s Creed i slično, i pretvoriti smartfon u interaktivnu minimapu koja vam prikazuje šta se dešava, a da sve to deluje veoma prirodno. U krajnjoj liniji, možete jednostavno držati Arx dok negde sa strane i svoj tablet ili smartfon u njemu, kao mesto u kome će stajati. I sam dok ima gumirane nožice, tako da nema bojazni po pitanju njegove stabilnosti.


Blještavilo i šljokice

Najzad, stižemo i do udarnog aduta tastature, a to je širok dijapazon podešavanja kada su boje u pitanju. Već smo govorili o specifičnoj osobini Romer-G svičeva koja omogućava visok nivo kvaliteta osvetljenja. G410 je u stanju da prikaže paletu od 16.8 miliona boja. Logitech softver, koji inače nije naročito koristan za druge stvar jer je tastatura izuzetno jednostavna i bazična, bez makro tastera ili drugih programabilnih stvari, zapravo ponajviše služi prilagođenju po pitanju boja.

logitechgamingsoftware.jpg

Možete se igrati i podešavati tastere na najrazličitije načine. Cela tastatura može svetleti jednom bojom ili biti raznobojna, možete individualnim tasterima ili grupama dodeljivati različita osvetljenja i slično. Faktički, možete tastaturu da pretvorite u skup duginih boja. Takođe su na raspolaganju i različiti efekti, poput isijavanja, zatamnjivanja i slično. Zanimljiva može biti i opcija “kodiranja” boja u skladu sa igrom, pošto na taj način možete dobiti vizuelno pojačanu reprezentaciju dešavanja u igri. Recimo, tastatura može svetleti sve snažnijom crvenom bojom dok ste sve bliže smrti u nekoj pucačini, ili da blješti crveno-plavo kako bi signalizirala da vas policija juri.

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi