Greška

Došlo je do greške.

Logitech G303 Daedalus Apex Gaming Mouse - 910-004382

Logitech G303 Daedalus Apex koristi napredni optički senzor PMW3366 sa "Delta zero" tehnologijom koja omogućava brže reakcije i preciznije ciljanje. Istovremeno, predstavlja veoma udoban mejnstrim miš koji može odgovarati velikom broju korisnika, što ga u kombinaciji sa odnosom cene i performansi čini privlačnim izborom.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Odlični tasteri
 • Fantastičan senzor
 • Lagan miš koji se veoma lako kontroliše nakon navikavanja
 • Kvalitet izrade
 • Odličan performer

protiv

 • Udobnost van igračkih aktivnosti, usled oblika i nedostatka odmorišta za dlan i palac
 • Cena
 • Nema Hyper Scroll
Detaljna procena
Izrada
Ocena: 9
Glajderi
Ocena: 9
Gejming upotrebljivost
Ocena: 9
Programabilnost
Ocena: 8
Lični utisak
Ocena: 7
Odnos uloženo - dobijeno
Ocena: 6
Specifikacije
 • Model 910-004382
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 200 - 12000 dpi
 • Broj tastera 6
 • Dodatno Maksimalno ubrzanje do 40G, Maksimalna brzina 300ips, 32-bit Arm procesor
 • Memorija da
 • Promena osetljivosti PODRŽANA PROMENA U LETU
 • Dimenzije 115 x 65 x 37mm
 • Masa 87g (bez kabla)
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici

Dizajn će biti prepoznatljiv svakome ko je probao G302 Daedalus Prime. Miš je gotovo simetričan, sa izuzetkom bočnih tastera na levoj strani. Na gornjoj strani, pri spoju sa donjim delom je veliko slovo G, simbol G serije Logitech periferija, a po bokovima delovi koji ostavljaju utisak da su izrađeni od stakla i u obliku saća, koji su iluminirani i o čemu ćemo nešto više reći u nastavku teksta.

g303_2_s.jpg

Šest tastera je prisutno na mišu. Imamo levi i desni klik, centralni točkić između (nema Hyper Scroll-a), pomenuta dva tastera sa leve strane i taster za promenu osetljivosti tik ispod centralnog točkića. Dakle, ništa što bi vas raspametilo, ali opet, za mnoge sasvim dovoljno. Glavni tasteri i dalje podržavaju 20 miliona klikova, a Logitech ističe da su opremljeni posebnim metalnim oprugama zarad veće preciznosti i izdržljivosti. Treba reći da je centralni deo pljosnat i relativno širok, te da bi mogao da vam pruži solidnu površinu za odmaranje dlana – pod uslovom da miša držite na tačno određeni način. Na polovini bokova se ističu veoma izraženi uglovi. Ovakav ugaoni pristup vam se može dopasti ili ne – ostavljamo vama da procenite.

g303g500s_2_s.jpg

Stvar kojom se Daedalus Apex posebno diči jeste RGB osvetljenje. U želji da ponudi korisnicima visok stepen customizacije u tom domenu, implementirana je mogućnost aktiviranja ogromnog broja boja za potrebe osvetljenja ovog miša. Na primer, možete dodeliti specifičnu boju za pojedine profile, ili za ubačene profile za vaše omiljene igre. Da li baš možete da koristite 16,8 miliona boja koliko Logitech tvrdi? Nismo sigurni, ali će biti više nego dovoljno opcija na raspolaganju za sve vas koji biste eventualno želeli da eksperimentišete.

g303_8_s.jpg

Na donjem delu miša se nalaze glajderi i senzor, o kome ćemo više govoriti na narednoj strani. Glajderi nisu masivni, ali kako dodirna površina miša sa podlogom nije naročito velika, sasvim dobro vrše posao. Na samom kraju, tu je i napleteni (braided) kabl koji je veoma otporan na bilo kakvu vrstu cimanja ili oštećivanja, tako da i sa te strane Logitech isporučuje odgovarajući standard kvaliteta u svojim gejmerskim miševima više kategorije.

Za optimizovanje i kontrolu je potrebno skinuti dobro poznati Logitech Gaming softver. On se preuzima sa Logitechovog zvaničnog sajta, a u pakovanju je i listić sa direktnim linkom, za one koji nisu savladali veštinu guglanja. Procedura instalacije je brza i jednostavna. Iz aplikacije možete i apdejtovati firmver, što je posebno važno i zgodno, jer smo imali situaciju da je u nekoliko Logitech modela G serije podrška za izmenu firmvera donela dosta dobrih stvari i brzih ispravki problema kakve, srećom, sa G303 nismo uočili.

g303_6_s.jpg

Što se tiče ležanja u ruci, G303 nije podjednako udoban i „univerzalno preporučljiv“ kao neki drugi Logitech modeli, prevashodno iz G5XX serije. Zahteva i određeno navikavanje, barem od strane nas koji smo se naučili na nešto univerzalnije miševe sa više ergonomskih karakteristika. Kada se jednom naviknete i prilagodite, očekuje vas najbolja strana ovog miša kojom možete biti veoma, veoma zadovoljni. To su – pogađate – performanse.

g303_9_s.jpg

Naime, G303 Daedalus Apex koristi napredni optički senzor PMW3366 sa "Delta zero" tehnologijom. Najprostije rečeno, on omogućava brže reakcije i preciznije ciljanje. Uz odličan treking bez akceleracije, sa visokom preciznošću i odličnom podrškom za sve vrste podloga, ovi optički senzori su veoma dobar izbor za sve koji žele da se igraju, bez obzira da li to žele da čine samo povremeno, da ne kažemo amaterski, ili žele da se na ozbiljniji način upuste u gejming vode i ovladavanje najrazličitijim veštinama u raznim žanrovima PC gejminga.

Dok je rezolucija od 12000 DPI manje bitna (u smislu maksimalne rezolucije), važan aspekat ovih senzora jeste izostavljanje hardverske akceleracije, tako da je potrebno samo da isključite (ako već niste) cursor acceleration iz drajvera da bi vaši pokreti bili preslikavani 1:1. Važno je istaći gledište mnogih korisnika – i u tome G303 briljira – da je operacije poput kontrole miša prilikom raznih pokreta utoliko lakše vršiti ukoliko su oni jednostavnije izrađeni. G303 Daedalus Apex je upravo takav miš. Bez velikih delova, bez suvišnih elemenata, sve ide na krajnju jednostavnost kojoj teže korisnici simetričnih miševa. Ukoliko želite pravog naslednika za svoj G1 ili MX300, ne trebaju vam ergonomski oblikovani modeli već želite upravo takvog, bazičnog miša sa najboljom dostupnom tehnologijom, onda je G303 veoma ozbiljan kandidat za vas.

Sve ide na krajnju jednostavnost kojoj teže korisnici simetričnih miševa

Podešavanja možete smeštati u memoriju. Prisutna je podrška za do tri profila, u koja možete smeštati ne samo DPI podešavanja, već i makroe, podešavanja LED osvetljenja i tome slično. Iako vam najviši DPI možda neće pasovati – realno, koliko igrača ima u Srbiji koji koriste multimonitorska setovanja od tri monitora, kod kakvih se ovakav DPI najviše oseća – tu je veliki spektar podešavanja. Možete uskladiti po pet DPI podešavanja u profilu, u koracima po 50 DPI u spektru od 200 DPI do 12000 DPI. Sve u svemu, po pitanju osetljivosti senzora, nećete zažaliti, niti će vam išta zafaliti. Menjanja u letu vršite preko za to unapred određenog tastera ispod (ili ispred, kako god posmatrate) točkića.

g303_softver_1.jpg

Zanimljivo je da možete vršiti i specijalne optimizacije senzora prema određenim Logitech podlogama. Postoji polje Surface Tuning u kome se određuje da li da se miš optimizuje i prilagodi za mekanu Logitech ili tvrdu Logitech podlogu, ili pak za univerzalno korišćenje. Predviđena je i mogućnost dodavanja novih podloga u bazu podržanih podloga, tako da bi u budućnosti to moglo da znači igračima koji kupuju paket Logitech periferija i podloga.

g303_softver_2.jpg

Za kontrolu je zadužen 32-bitni mikrokontroler izrađen na bazi ARM tehnologije, kakav smo već viđali kod sličnih miševa koji su u stanju da iskontrolišu sulude brojke kada je akceleracija u pitanju. Iskreno, sumnjamo da će iko biti u prilici da u realnom korišćenju cima miša tolikim brzinama. Akceleracija od čak 40G je više nego adekvatna, ako i deklarisana brzina od 300 inča po sekundi (IPS). Da li ćete zaista biti u prilici da pomerate miša većom brzinom? Mi smo probali sa meračem koji se isporučuje uz softver i nismo bili ni sa ranije testiranim G402 u stanju ni da priđemo takvim vrednostima, čak i kada smo hteli...

g303_softver_3.jpg

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici