Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Cosmos II

Cooler Master Cosmos II je elitno kućište koje se nalazi na samom vrhu ponude matične kompanije. Napravljeno je u čast dvadesetogodišnjice Cooler Mastera i ujedno je uvelo i novu klasu među kućišta koja se zove Ultra Tower.

Ocena redakcije

Ocena: 9
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Dizajn
 • Kvalitet izrade
 • Ekskluzivnost
 • Provetrenost

protiv

 • Pojedini detalji izgledaju pomalo jeftino
 • Cena (uslovno)
 • Masa
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model Cosmos II
 • Format Ultra Tower
 • Podržani formati ploča MicroATX, ATX, E-ATX, XL-ATX, SSI CEB, SSI EEB
 • Dimenzije (mm) 344 x 704 x 664
 • Masa (Kg) 22
 • USB 2.0 4
 • USB 3.0 2
 • eSata 1
 • Audio 2
 • Ostalo Kontrola brzine ventilatora i intenziteta osvetljenja
 • Dodatne mogućnosti Ručke za nošenje
 • Broj ventilatora (u paketu) 5
Opis proizvoda

Dizajn je inspirisan modernim supersportskim automobilima sa jedne strane, ali se Cooler Master ipak trudio da ostane dosledan prepoznatljivom dizajnu koji je pratio Cosmos modele. Osnovu čini čelik koji je vrlo verovatno bio i neophodan da bi se Cosmos II učinio čvrstim. Preko čelične konstrukcije se naravno nalazi plastika kao i aluminijum koji čine spoljašnjost. Generalno dizajn nije preterano napadan, kao kod modela koji pripadaju Storm seriji gejming opreme, ali je veoma atraktivan i definitivno će biti jako dugo aktuelan i više će "štrčati" zbog svoje veličine nego zbog bilo čega drugog.Cosmos II poseduje aluminijumske &ˇipke, po dve sa gornje i donje strane koje služe da bi olakšale nošenje. Većini će verovatno pasti na pamet i ideja da ga koriste donje šipke kako bi ga vukli po podlozi, ali ovo nije preporučljivo, jer će se vrlo brzo izgrebati, a i sumnjamo da je Cooler Master predvideo takav scenario. Bočne strane, su izvedene kao vrata i tako se i otvaraju, što je veoma dopadljivo, a posebno dobar detalj je činjenica da su vrata "tapacirana" plastikom što je odlično rešenje i daleko bolje nego kada se uhvatite samo za "lim". Šarke koje vrata koriste su veoma jake i izrađene od čelika, tako da verujemo da će jako dugo trajati, kao i mehanizam za otvaranje koji se nalazi na zadnjoj strani kućišta.Napred ćete naći aluminijumsku mrežicu, kao i slotove za tri 5.25" i dva 3.5" uređaja, koji se kriju iza plastične maske. Maskice za optičke i eventualo floppy uređaje se skidaju putem mehanizma i to vrlo jednostavno, tako da ćete ih vrlo lako vraćati ukoliko smanjite broj optičkih uređaja.Vratanca koja ih kriju se nalaze na šinama i koristi magnet kako bi se čvrsto zatvorila, a njihovo kretanje je veoma glatko i stvara otpor koji je taman koliki bismo i želeli da bude. Ovo nije prvi put viđen sistem, ali moramo priznati da nam uvek izmami osmeh na lice.Na istoj strani se nalaze i priključci koji pokrivaju sve što bi vam ikada moglo zatrebati. Prisutna su dva USB 3.0 konektora, i četiri USB-a druge generacije, a tz su i eSATA i dva audio priključka. Iznad njih se iznad još jedne klizne ploče sa Cosmos logom nalaze i tasteri za kontrolu ventilatora, kojih ima četiri, kao i taster za paljenje i reset računara. Oni su plitkog hoda, što nam se izuzetno dopalo, a poseduju i osvetljenje čija se boja može menjati.Sa donje strane smo pronašli i filter za prašinu, koji će pokupti krupniju prašinu i zaštiti vaše napajanje koje će je "povlačiti" sa poda, a lako ćete ga skinuti i očistiti. Tokom isprobavanja kućišta, evidentno je bilo kako aluminijumse šine pomažu boljem hlađenju napajanja zbog činjenice da ga odižu od podloge na nekoliko centimetara, što je daleko bolje od scenarija gde bukvalno možete zapušiti dovod vazduha napajanju kada ga stavite na tepih i imate vrlo nisko kućište, jer se tako nešto ne može desiti sa Cosmosom II.

Unutrašnjost

Ipak, možda i najveće iznenađenje Cosmos II krije u svom enterijeru. Zasita nam teško nam je da zamislimo da neko kaže za novi Cosmos kako mu fali mesta za bilo koju komponentu ili čak zamerku vezano za montažu bilo kog uređaja. Kompletna unutrašnjost kućišta je ofarbana u crno, što ga čini jako prijatnim za oko, ali to naravno nije sve...Nakon otvaranja vrata, shvatićete da je Cooler Master mnogo truda uložio da obezbedi laku montažu svega što može da se smesti u kućište. Deo lima oko procesora je prosečen kako ne biste morali da se mučite oko montaže kulera i pritom je dovoljno veliki otvor kako bi ovo bilo primenjivo na svaku platformu, pa čak i veliki LGA2011.Prisutan je i veliki broj otvora za creva vodenog hlađenja, a s obzirom na veliku količinu prostora, možete računati na smeštaj kompletnog vodenog hlađenja u unutrašnjost Cosmosa II, bez potrebe da neki element ide van njega uključujući i velike radijatore, mada je i ta mogućnost ostavljena korisnicima.Što se prostora za montažu hard diskova tiče, možete računati na smeštaj čak trinaest hard diskova, od kojih su dva slota praktično X-Dock koji služe za ubacivanje eksternih hard diskova i za njih dobijate čak i ključ kako biste ih osigurali, dok ostalih jedanaest možete montirati na klasičan način. Mehanizam za montažu je maksimalno jednostavan i praktičan, a odvija se preko jednog tastera koji fiskira hard diskove kao i optičke uređaje u odgovarajući slot. Za hlađenje šest hard diskova na dnu kućišta su zadužena i dva ventilatora.Treba primetiti i veliki broj kablova koji služe za povezivanje ventilatora i iako je njihova svrsishodnost neporeciva, upravo ćete na ovoj instanci izgubiti dosta vremena u kabliranju kućišta kako ne bi izgledalo neuredno, a sigurni smo da bi za mnoge korisnike ovo bilo zadovoljstvo, pogotovo nakon uspešno završenog posla.Dopala nam se činjenica da je donji deo Cosmos-a II fizički odvojen od ostatka, a predviđen je za šest hard diskova i napajanje. Na ovaj način se toplota stvorena od ostalih komponenti ne prelazi u drugi sektor kućišta i obrnuto. Kada je prosto u pitanju, možete montirati bukvalno sve što vam padne na pamet, a prostorno nećete biti ograničeni, čak i da se odlučite na četiri najveće grafičke kartice koje su dostupne u ovom trenutku, a verujemo da bi Cosmos II uspeo da udomi i nekoliko ASUS Mars II grafičkih karti.Ukoliko rešite da smestite vodeno hlađenje u Cosmos II, to kao što smo već pominjali, neće biti problem, a najveći deo, radijator možete smestiti na "plafon" kućišta na koji je po "difoltu" smešten jedan veliki izduvni ventilator. U tom slučaju ćete biti primorani da ga uklonite, a na njegovo mesto stavite radijator.


Zaključak

Cooler Master je svojim novim proizvodom još jednom pokazao koliko je u stanju da nas iznenadi s vremena na vreme. Cosmos II je u praksi fantastično kućište, kod kojeg nikada nećete poželeti da ima veći protok vazduha, više mesta ili bilo šta slično, prosto, jer ni jedan drugi model nije u stanju da ponudi više.Istina, jako je teško za prenos, zbog svoje sumanuto velike mase, ali ne verujemo da će se iko previše obazirati na ovu uslovno rečeno manu. Isto se može reći i za dimenzije, jer su toliko velike da je problematično smestiti ga u manje prostorije na pravi način. Komponente u njemu se hlade fantastično i imale su najniže temperature koje smo do sada videli u zatvorenom kućištu.Očekivano, ovde dolazimo i do jednog neprijatnog detalja koji će automatski ovo kućište staviti van domašaja većine korisnika, a govorimo naravno o ceni. Očekivano je da će biti visoka, ali sa oko 350 evra, što je prosečna srpska plata, malo ko će biti u mogućnosti da sebe usreći jednim ovakvim proizovodom. Na kraju, vredi samo reći da je malo koji proizvod uopšte moguće uporediti sa Cosmos-om II i da je Cooler Master uspeo da "izmisli toplu vodu" i upusti se u avanturu sa Ultra Tower modelom. Cosmos II je zaista fantastičan, a jedini njegov problem predstavlja činjenica da će to moći da ceni samo veoma mali krug ljudi sa specifičnim potrebama, ali se i pored toga nadamo da će i ostali proizvođači krenuti stopama Cooler Mastera koji se još jednom pokazao kao pravi lider na tržištu, što treba i nagraditi na pravi način.