Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Cooler Master Sentinel III

Prošlo je gotovo šest godina od kada je Cooler Master ušao u svet igračkih periferija. Možemo da kažemo da je na ovom polju kompanija izuzetno uspešna i da ne čudi to što već neko vreme deluje kao da je upravo najviše fokusirana na ovaj segment tržišta. Jedan od pionira u Cooler Master ponudi je Sentinel miš, koji sada prolazi kroz treću etapu svoje evolucije.

Ocena redakcije

Ocena: 9

Test uređaja

za

 • Odličan senzor
 • OLED ekran
 • RGB osvetljenje
 • Završna obrada
 • Kvalitet izrade

protiv

 • Dobro bi došla kutijica za tegove
Specifikacije
 • Model Sentinel III
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Cooler Master
 • Senzor Laserski
 • Osetljivost 6400 dpi
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Pet dodatnih tegova od po 4.5 g. LED zone u više boja koje se mogu individualno podešavati, LED ekran sa prikazom DPI podešavanja
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Memorija Da
 • Promena osetljivosti Promena osetljivosti u toku letu
 • Dimenzije 135 x 83.6 x 40 mm
 • Masa 155 g (bez tegova)
 • Garancija 2 godine
Opis proizvoda

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici

Kada pogledate Cooler Master Sentinel III miš, deluje da se malo toga promenilo u odnosu na prethodnike. Istina, oblik je zadržan u potpunosti, što je i očekivano, jer je odziv publike na linije ovog miša oduvek bio mahom pozitivan. Za ljubitelje "palm" hvata ovaj miš zaista predstavlja odličan izbor što se tiče oblika i dimenzija. Kako spada uveće miševe i ima dizajn fokusiran na specifičan grip, oni koji imaju male šake ili preferiraju "claw" ili "fingertip" grip nemaju mnogo razloga da razmatraju Sentinel III.

cm_storm_sentinel_iii_008_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_010_s.jpg

Kao što smo rekli, oblik je praktično isti kao i kod prethodnika, međutim Cooler Master je slušao svoje korisnike i unapredio kvalitet izrade ili još bolje možda reći završnu obradu. Umesto "gumiranih" površina sada je nanet "UV Nano coating" kako se miš ne bi skidale boje i mikronanosi koji se nalaze na površini kućišta, a što je bila jedna od primedbi za prethodnika. Rekli bismo da je kompanija u tome uspela, sada pod rukom deluje bolje i finije od prethodnika.

cm_storm_sentinel_iii_015_s.jpg

Levi i desni klik su i dalje presvučeni drugačijim nanosom od ostatka miša. Reč je o nešto hrapavijem nanosu koji omogućava bolji taktilni osećaj. S obzirom na to da je statak miša vrlo gladak, zaista smatramo da je pametna odluka da ne učini isto i sa levim i desnim klikom, jer bi prsti po ovoj površini neprekidno klizali. Dobra vest je da su ugrađeni najnoviji Omron svičevi koji su testirani na 20 miliona klikova što garantuje dugovečnost levog i desnog klika.

cm_storm_sentinel_iii_014_s.jpg

Kada smo već kod klikova, na središnjem nelu se nalaze tri zasebna tastera, kao i prijatni gumirani točkić koji je potpuno nečujan, a u isto vreme poseduje distinktivne "klikove" prilikom okretanja koje osećate pod prstom. Točkić ne poseduje horizontalni skrol, već samo vertikalni, ali je jako prijatan pod prstom. Ostala tri tastera imaju funkciju promene DPI-a, kao i profila koji je aktivan. Svaka promena će biti registrovana i prikazana preko integrisanog OLED ekrana uz promenu boje za svaki profil i stepen DPI-a.

cm_storm_sentinel_iii_012_s.jpg

Kada smo već kod ekrana, on prikazuje aktuelna DPI podešavanja, ali ispisuje i koji je profil aktivan prilikom promene, logo Cooler Mastera koji možete da zamenite logoom svog tima, klana, firme... Iako će ga mnogi odbaciti kao nepotreban "gimick", ovaj ekran je zapravo vrlo koristan i pritom nudi dosta informacija uz "cool" faktor, jer je reč o jednom od retkih miševa sa posebnim OLED ekranom.

cm_storm_sentinel_iii_025_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_027_s.jpg

Na levoj bočnoj strani pronalazimo "forward" i "back" tastere. S tim što je "back" dugme poput supermena. Tokom dana (regularnog korišćenja) je obični "back" taster, a kada zatreba postaje Storm TX aktivator alternativne funkcije ostalih tastera. Konkretno, kada uključite Storm TX funkciju, "back" dugme postaje poput "Fn" prekidača na laptopovima i aktivira alternativnu funkciju svih ostalih tastera. Na ovaj način Cooler Master je udvostručio broj funkcija bez potrebe za "trpanjem" dodatnih tastera.

cm_storm_sentinel_iii_009_s.jpg

Sa donje strane imamo situaciju koja će nekoga obradovati, a nekoga ne. Sentinel III je prešao u tabor "optičkih miševa", jer je Avago 9800 senzor zamenjen novim Avago 3988. Reč je o optičkom senzoru koji ima maksimalni DPI od 6400 DPI-a. Iako, ima manji maksimalni DPI, ovaj senzor je fantastičan i ukoliko vam nije neophodan maksimalan DPI, možemo reći da je u svim ostalim podešavanjima bolji od Logitecha G500s i Cooler Master Reapera koje smo imali pri ruci. Senzor je veoma precizan, nema "jittera" niti bilo kakvih drugih anomalija pri radu, bilo da koristite miš za rad ili igru.

cm_storm_sentinel_iii_018_s.jpg

Pored senzora, tu je i poklopac ispod koga se krije pet tegića od po 4.5 grama. Osnovna težina miša bez tegića je 155 grama, a ukoliko ih ubacite svih pet ona skače na 177.5 grama. Ovde bismo primetili da bi bilo lepo da je proizvođač isporučio nekakvu kutijicu u kojoj bismo mogli da čuvamo tegiće, jer će ovako mnogi ostaviti sve u mišu samo da ih ne bi izgubili.

cm_storm_sentinel_iii_020_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_021_s.jpg

cm_storm_sentinel_iii_022_s.jpg

Kako bi mogao da reaguje instant na svaki zadatak u vidu promene profila, DPI-a, osvetljenja i slično, ugrađen je potpuno novi Sonix ARM Cortex-M0. Ne znamo njegove specifikacije, ali možemo reći da radi svoj posao odlično.

cm_storm_sentinel_iii_016_s.jpg

Što se kabla tiče, on je produžen sa 1.5 metara, na 1.8 m. Kao i kod svag gejming miša koji drži do sebe, kabl ima pleteno ojačanje koji sprečava da se lako prelomi. Konektor deluje robusno i ima pozlatu tako da je sve na nivou na kakav nas je Cooler Master navikao.


cm_storm_sentinel_iii_023_s.jpg

 

cm_storm_sentinel_iii_024_s.jpg

Kompletnu Benchmark recenziju ovog modela možete pronaći na sledećoj stranici