Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master CM Storm Stryker

Cooler Master Storm Stryker je gejming kućište specifično po svojoj perla beloj boji. U suštini predstavlja belu verziju Storm Trooper kućišta i sa njim deli praktično sve karakteristike.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Skrivena fioka
 • Lakoća montaže komponenata
 • Opcije za kabliranje
 • Eksterni slot za 2,5" HDD/SSD
 • Front panel bogat konektorima
 • Prostranost i provetrenost

protiv

 • Montaža optičkih uređaja putem šrafova
Specifikacije
 • Proizvođač Cooler Master
 • Model CM Storm Stryker
 • Format Big Tower
 • Podržani formati ploča Micro-ATX, ATX, XL-ATX
 • Dimenzije (mm) 250.0 x 605.6 x 578.5
 • Masa (Kg) 13.7
 • USB 2.0 2
 • USB 3.0 2
 • Audio 2
 • Ostalo X-Dock 2.5", Tasteri za osvetljenje i podešavanje brzine ventilatora
 • Dodatne mogućnosti Ručka za nošenje, fioka za alat
 • Broj ventilatora (u paketu) 3
Opis proizvoda

Nakon što smo ga izvadili iz pakovanja, zaslepela nas je belina i moramo priznati da u ovom izdanju Stryker izgleda izuzetno privlačno i prosto se može reći da su bela i crna kućišta zamenila mesta. Doduše u neko ranije vreme, pre nego što su crna kućišta vladala, ne može se reći da su tadašnji modeli bili ovako beli već da se radilo o nekoj daleko manje privlačnoj krem varijanti. Bilo kako bilo, Cooler Master je iskoristio boju visokog sjaja koja je lakirana, pa je belina zaista zaslepljujuća, ali mišljenje svakog koga smo imali prilike da priupitamo je bilo univerzalno - "izgleda odlično", rekli su svi koji su ga videli. Problem prljanja će naravno biti prisutan, pa ćete biti primorani na relativno često čišćenje, ali to je cena koju morate prihvatiti ili da se jednostavno ne opterećujete time.
 


 

Što se ostalih karakteristika tiče, sa spoljne strane nismo našli mnogo izmena u odnosu na Storm Trooper. Na gornjoj stranici ćete naći karakterističnu ručku koju smo i prošlog puta pohvalili. Njena gornja strana je presvučena gumom, ali se sa donje nalazi niz gumenih "rebara" koji se prilagođavaju šaci i na taj način zaista efikasno smanjuju pritisak tokom nošenja. Naravno, verujemo da će većina korisnika gledati da izbegne bilo kakvo prenošenje kada u Strykera spakuje svoj računar, ali će u slučaju krajnje nužde gumirani široki rukohvat itekako pomoći. Ovo dizajnersko rešenje je zaista odlično izvedeno i Cooler Master nas je istom stvari po drugi put prijatno iznenadio.
 


 

Prednja strana kućišta je "načičkana" detaljima u svom gornjem delu. Tu se nalaze priključci kojih ovaj proizovod zaista ima u velikoj meri. Prisutna su po dva USB 2.0 i USB 3.0 konektora, jedan eSATA i dva audio džeka prečnika 3,5mm. U tom delu je locirano i pet tastera, od kojih su dva standardno rezervisana za paljenje računara i njegovo resetovanje, dok su preostala tri zadužena za kontrolisanje osvetljenja i broja obrtaja ventilatora. Dopada nam se to što je veliki heksagonalni "power" taster osvetljen u obliku "Storm" logoa. Ovo je običan detalj, ali jedan od onih koji vam izmami osmeh na lice. Tri mikroprekidača za kontrolu broja obrtaja ventilatora omogućavaju vam da povećate, odnosno smanjite njihov intenzitet rada kako biste proizvodnu buke sveli na željeni nivo. Između njih se nalazi i prekidač koji reguliše rad svetlećih elemenata u slučaju da vam osvetljenost kućišta smeta.
 


 

Odmah ispod je smešten i X-Dock koji služi kao slot za 2,5-inčne uređaje za smeštanje podataka, odnosno SSD i HDD-ove koje možete koristiti u hot-swap režimu. Ovo je odlično rešenje kada želite na brzinu da prekopirate podatke, a nemate eksterno kućište ili želju da otvarate računar. Mi pozdravljamo ovaj potez i zaista smatramo da bi svako kućište trebalo da ima ovakvo ili slično rešenje.
 

Takođe, gornja površina je izvedena u vidu plastične maske koju možete skinuti, a ispod se nalazi i filter. Njega možete jednostavno izvaditi po potrebi radi čišćenja, takođe bez otvaranja kućišta, a na isti način je montiran i drugi spoljni filter koji se nalazi na dnu kućišta i koji sprečava da prašina uđe u napajanje.Bočna leva stranica poseduje providni element u vidu velikog prozora izrađenog od pleksiglasa, a obe stranice poseduju proširenja kako bi kućište izgledalo dodatno široko. U kombinaciji sa velikom prostranošću unutrašnjosti ovog Strykera čini da deluje ogromno, što u neku ruku i jeste. Zahvaljujući ovim proširenjima i kabliranje je olakšano, jer ćete uvek znati gde sa kablovima kada ih se nakupi previše (a uvek ih je previše - prim. aut.).
 


 

Kao i spoljašnjost ovog kućišta i unutrašnjost je potpuno bela što smo i očekivali od proizvođača. Verujemo da će se crni kablovi odlično uklopiti u ovo okruženje, na isti način na koji beli kablovi čine lep kontrast u crnoj unutrašnjosti. Od sitnica koje život znače, treba pomenuti ogroman otvor za backplate matične ploče, koji čini da zamena i najvećeg kulera ne povlači mučno vađenje ploče iz kućišta. Otvori koji su predviđeni za provlačenje kablova su gumirani na isti način kao i otvori za creva vodenog hlađenja, što nam se izuzetno dopalo, jer dodatno skriva kablove i čini unutrašnjost urednijom. Naravno, montiranje hard diskova se izvodi preko isporučenih šina, pa je bilo kakav alat nepotreban, ali ništa manje nismo ni očekivali.Rešenje koje nam se ni kod Storm Troopera nije previše dopalo, a zadržano je i kod Strykera predstavlja sistem montaže optičkih uređaja koji se vrši preko klasičnih šrafova. Istina, ovo je definitvni najbolji način da osigurate hardver, ali je rešenje pomalo zastarelo. Uostalom, čak je i Cooler Master zaobišao ovaj pristup kod velikog broja svojih modela. Poseban deo za SSD uređaje je takođe spreman, pa vam upgrade kit neće biti neophodan, osim u slučaju da niste čvrsto rešili da ga smestite zajedno sa 3,5" uređajima. Za ventilaciju se može reći da ste od starta odlično zbrinuti, jer se fabrički pakuje sa tri ventilatora prečnika 120mm i jednim velikim od 200mm sa gornje strane. Ukoliko vam to iz nekog razloga ne bude dovoljno, tu su i predviđena mesta za još četiri 120-ice (dve bočne i dve na dnu).
Zaključak

Kako je Storm Trooper jedno od naših omiljenih kućišta koje smo do sada imali prilike da testiramo, ne možemo reći da imamo išta drugačije mišljenje o Stryker-u koji praktično da i ne donosi bilo šta novo osim bele boje i jednog ventilatora više sa bočne strane koji hladi hard diskove. Stoga moramo da pohvalimo Cooler Master na tome što se potrudio da razbije malo monotoniju i osveži ponudu modifikacijom jednog od boljih kućišta iz svoje ponude. Ukoliko želite malo da promenite uobičajni crni smeštaj za vaš računar ovo bi mogao biti savršen izbor.