Greška

Došlo je do greške.

Raidmax BlackStorm

Raidmax BlackStorm je kućište koje karakteriše nekoliko odličnih rešenja. Od kompletnog obaranja obe stranice tako da stoje pod uglom od 180 stepeni, preko velike provetrenosti, do vađenja kaveza sa hard diskovima na šini pod uglom od 45 stepeni.

Ocena redakcije

Ocena: 8
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Dva ugrađena ventilatora
 • USB 3.0 i eSATA konektori
 • Interesantan dizajn
 • Gomila praktičnih rešenja montaže
 • Cena

protiv

 • Bez otvora za kulere sa backplate-om
 • Malo tanji lim
Specifikacije
 • Proizvođač Raidmax
 • Model BlackStorm
 • Format Midi Tower
 • Dimenzije (mm) 520 x 205 x 480
 • Masa (Kg) 7
 • USB 2.0 1
 • USB 3.0 1
 • eSata 1
 • Audio 2
 • Dodatne mogućnosti Obaranje bočnih stranica, mehanizam za otvaranje
 • Broj ventilatora (u paketu) 2
Opis proizvoda

Blackstorm deluje veoma interesantno, ali je jasno da se radi o specifičnom dizajnu koji će buditi prilično podeljena mišljenja. Ljubitelji futurističkog dizajna će vrlo verovatno imati simpatije prema ovom Raidmaxovom kućištu. Sa druge strane, korisnici koji favorizuju uredan i jednostavan izgled, na ovaj proizvod gledati kao na nešto namenjeno deci. Ipak, nama se dopao Blackstorm, iako bismo rado zamenili teget, odnosno plave detalje za recimo crvenu boji.
  

Izgled ovog kućišta je vrlo neobičan. Prednja strana deluje kao da ima masivan plastični okvir koji okružuje optičke uređaje. Sa obe bočne strane se nalaze mehanizmi za oslobađanje bočnih stranica, koje se otvaraju po horizontalnoj osi, što je zaista neuobičajeno. Na levom boku se nalazi mrežica izrađena od aluminijuma, na koju je moguće montirati dodatne ventilatore veličine do 180mm.
  

Prednja strana krije i masku za ventilator u obliku saća. Iza njega se nalazi filter koji štiti unutrašnjost od prašine. Na kraju, tu je i ventilator izrađen od transparentne plastike koji je osvetljen plavim LE diodama. Sve to odaje specifičan "svemirski" dizajn, koji kao što smo već pominjali, neće lećim svakome.
 


 

Raidmax je, po svemu sudeći, kreativna firma koja vrlo lako rešava pristup mnogim problemima koji nastaju prilikom montaže i korišćenja kućišta. Sa prednje strane se nalazi četiri slota za optički drajv, a svaka maska se jednostavno uklanja pomoću plastičnog mehanizma. Iako sadrži minimalan broj delova, ne bismo ovaj mehanizam opisali krhkim, već funkcionalnim i jednostavnim.
 


 

Sa gornje strane se nalazi fin paket priključaka, kao i tasteri za paljenje i reset računara. Od konektora, Raidmax se vodio politikom "od svega po jedan" Tako imamo po jedan USB 2.0, USB 3.0, eSATA, kao i 3.5mm audio izlaz i ulaz. U svakom slučaju, moramo pohvaliti proizvođača na ovoj odluci, jer jedino za čim bismo mogli da žalimo jeste eventualno još jedan USB 3.0 port.
  

Sa bočnih stranica se nalaze "kvake" za otvaranje bočnih stranica. Izrađene su od plastike, ali uz normalno rukovanje ne bi trebalo da bude ikakve bojazni od kvara. Mehanizam koji se krije iza je prekriven metalnom pločom i deluje vrlo dobro izrađeno. Iskreno, nemamo utisak kao da će bilo kakav problem nastati čak i u slučaju da često otvarate kućište, mada smatramo da bi bilo dobro da je mehanizam izrađen samo malo robusnije.
 

Kao što smo već pomenuli bočne stranice se otvaraju po horizontalnoj osi. Ovo je vrlo praktično i zanimljivo, a kada je druga bočna stranica u pitanju čak i jako korisno. Odlično zamišljen koncept ne bi bio toliko dobar, da se cela bočna stranica ne može skinuti i da su šarke fiksne. Na svu sreću, to nije slučaj, pa celu stranicu možete ukloniti nešto jačim povlačenjem na gore.
 


 

Unutra nailazimo na još praktičnih rešenja. Plastični mehanizmi omogućavaju ugradnju optičkih uređaja vrlo jednostavno i bez potrebe za alatom i šrafovima. Isto važi i za hard diskove za koje se dodatna oprema nalazi skrivena u maloj fioci na dnu kućišta.
 


 

Možda ne biste odmah ni primetili, ali se na dnu nalazi jednostavno napravljena i skrivena fioka sa šrafovima i "šinama" za montažu 3.5-inčnih u 2.5-inčnih uređaja. Bilo da govorimo o hard diskovima, SSD-ovima ili čak Floppy drajvu, montiranje prolazi bez potrebe za dodatnim alatom, što je stvarno lepa vest.
 


 

Simpatično je primetiti i uputstvo za korišćenje mehanizama za montažu koje jako lepo ilustruje postupak i nalazi se na uvek dostupnoj lokaciji.
 


 

Na zadnjem delu je smešten izduvni ventilator prečnika 120 milimetara, a koji je u skladu sa ostatkom kućišta teget i plave boje. Montaža PCI(Express) komponenti se vrši putem šrafova, ali su isporučene varijante sa velikom glavom, tako da vam ni za njih posedovanje šrafcigera nije imperativ iako ćete sa njim moći bolje da zategnete i osigurate komponente u svom slotu.
 


 

Još jedan jako simpatičan detalj je donji "kavez" za hard diskove. Naime, kada ga oslobodite i krenete da ga vadite, shvatite da se on nalazi u šini i da se pri vađenju okređe za 90 stepeni. Čemu ovo služi? U slučaju da imate jednu ili više velikih grafičkih karti, ovaj sistem će omogućiti neometano vađenje hard diska, što ne bi bio slučaj da je kavez fiksiran.


 

Iako smo mislili da je iznenađenjima ovde kraj, krenuli smo da otvorimo i drugu stranu kako bismo pogledali kako je sve rešeno. Na naše iznenađenje otvaranjem druge bočne strane bukvalno rastavljate celo kućište i bilo kakva intervencija ili ponovno sklapanje računara postaje izuzetno jednostavno. Obaranjem druge stranice bukvalno vadite sve osim "storage" jedinica i napajanja, a treba primetiti i to da je ostavljena mogućnost ugradnje dodatnog 80-milimetarskog ventilatora radi hlađenja hard diskova ili SSD-ova.
 


 

Verujemo da vam je jasno zašto je montaža izuzetno laka. Prosto, na ovaj način je sve na dohvat ruke i nema nikakvog komplikovanja. Nažalost, ovo rešenje iako sjajno, ima nekoliko mana. Kabliranje će zahtevati više pažnje kako biste dobili unutrašnjost koja izgleda uredno, a kako biste u isto vreme mogli da otvorite kućište bez bojazni da li će se neki kabl otkačiti ili pokidati. Takođe, na ovaj način je obesmišljen otvor za backplate kulera, tako da ukoliko koristite neki od velikih aftermarket hlađenja, prilikom zamene neophodno je i vađenje cele matične ploče. Sve u svemu, ovo rešenje je kreativno, zanimljivo, pa čak i funkcionalno, ali specifično tako da neće odgovarati baš svakome.
 

 

 

Zaključak

Konačno nije teško reći da je Raidmax Blackstorm više nego korektan proizvod, jer je u svakom smislu funkcionalan. Proizvođač se zaista potrudio da dobro promisli pre primene svakog specfičnog rešenja i krajnji rezultat je jako dobar. Ipak, Raidmax je nova firma i treba napomenuti da ovog proizvoda još uvek nema na tržištu, kao i to da će mu cena biti formirana u relativno skorom roku. Ukoliko ne bude previše visoka, ovo midi-tower kućište bi moglo da nađe put do velikog broja domova. Što se nas tiče, Raidmax nas je ubedio da ima solidan kvalitet i dobre proizvode, tako da se nadamo da će se zadržati na domaćem tržištu na duže staze. Istina, nije reč o previše popularnom brendu, ali je jasno da se ova kompanija trudi da to postane.