Greška

Došlo je do greške.

Samsung B2430H

Samsung B2430H je 24-inčni monitor sa TN tipom panela, 16:9 odnosom stranica i rezolucijom od 1920 x 1080 tačaka. Poseduje CCFL tip pozadinskog osvetljenja sa maksimalnom vrednošću do 300 cd/m2 i odziv ekrana od 5 ms. Njegov citirani statički kontrast iznosi 1000:1, dinamički 70.000:1, a od konekcija poseduje HDMIDVI-D i VGA. Ergonomija monitora uključuje samo vertikalnu promenu ugla.

Ocena redakcije

Ocena:
Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Dizajn
 • Dorađeni OSD meni i pomoć za navigaciju
 • Brzi programabilni taster
 • Glatki gradijenti
 • Precizne boje
 • Vidljivi uglovi
 • Solidno rešen kontrast
 • Jedva primetno curenje pozadinskog osvetljenja

protiv

 • Niska ergonomija
 • Napredak u odnosu na nekoliko godina stare modele nije impresivan
Specifikacije
 • Proizvođač Samsung
 • Model B2430H
 • Dijagonala 24
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja CCFL
 • Odziv ekrana 5 ms
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 582 x 448 x 197 mm
 • Masa 5.1 kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 70.000:1
 • Konekcije HDMI, DVI-D, VGA
 • Mogućnosti promene ugla Vertikalni
 • Ugao gledanja 170/160
Opis proizvoda

Ispravljač napona je integrisan u kućište koje nije ni tanko ni duboko, a od video priključaka zatičemo, dakle, analogni D-Sub, te DVI-D priključak sa HDCP (High Definition Content Protection) zaštitom, ali i HDMI, koji je takođe HDCP kompatibilan. OSD tasteri su, kao što smo i pomenuli, smešteni ispod logotipa, centralno, ali ne sa donje strane, već pri dnu ivice i, bez obzira što su touch-sensitive, vrlo su ugodni za rad. Sveukupno, kvalitet izrade i završne obrade jeste na nivou, ali se čini da je plastika nešto tanja, pa monitor nije robustan kao prethodne generacije, što moramo oprostiti zbog prilično povoljne cene po kojoj se prodaje ovaj lepotan. Plava dioda blago osvetljava donju ivicu, ali nekome može da zasmeta kada u mraku gleda filmove, pa je dobro znati da ova iluminacija može da se ugasi. Primera radi, na prethodnim modelima (SyncMaster 2333) je jedino u verziji HD postojala opcija u OSD-u koja kontroliše plavu diodu i u kojoj je bilo moguće uključiti je da radi stalno, potpuno isključiti ili postaviti da radi samo kada je monitor isključen.


http://img.benchmark.rs/tests/monitors/24/TFT/samsung_2433bw/sample1.jpg


Takođe, postoji i čak deset nivoa intenziteta osvetljenja - od diskretne iluminacije do blješteće plave koju retko ko može da podnese. SyncMaster 2433BW nije imao ove opcije, ali novi model ih ima i njih pozdravljamo. I dalje je prisutna lepa opcija označavanja funkcije tastera, jer se lepo na ekranu pored vidi šta koja dirka radi. U praksi, SyncMaster B2430H nudi tačno onoliko podešavanja koliko je dovoljno za ovu klasu monitora - ne oduševljava, ali ni ne razočarava i ovo potonje je jako bitno za nas koji smo više puta videli sve varijante Samsung-ovih BTNIII panela, a koje je nekad jako teško dovoljno dobro setovati. Inicijalno, slika je možda i previše svetla, osim ako radite u dobro osvetljenom prostoru, kada su boje veoma prijatne i lepo kalibrisane. Doduše, preporučili bi smo da koristite gamma mod 3 umesto predefinisanog profila 1, bar ako radite na PC računaru. Objasnićemo prednosti i mane koje bi vam doneo ovaj postupak.

 

http://img.benchmark.rs/tests/monitors/24/TFT/samsung_2433bw/sample1.jpg


Počnimo baš od gamma vrednosti, koja je setovana na 1. Tada su gradijenti u testu prikazani savršeno - za ocenu 9 ili 9.5. Međutim, kontrast je tada prenaglašen već od vrednosti 42 pa nadalje, a tada je sasvim solidan, ali ne i impresivan, pogotovo što tada, kao što znamo, boje postaju bleđe. Kompenzacija putem RGB kanala (50 po svakom je default) je jedna opcija, ali će tada puristi da kažu da su veštački napumpane - slike će pomalo da vrište, kao da ste na fotoaparatu uključili opciju Vivid kad ste ih snimali ili... kao da je aktiviran dinamički kontrast. Na kraju krajeva, to vam ne donosi povećanje opšte dinamike, jer je kontrast, i dalje ostao na niskoj vrednosti. Kada ga povećate, sve svetlije nijanse (sive) se stapaju i gubite detalje u svetlim tonovima. Ali, kada gamma vrednost postavite na 3 (2 je kompromis između ove dve, ali ne baš sjajan), gradijenti postaju grubi i sa greškama, ali ne toliko katastrofalnim. Međutim, kontrast je tada izraženiji već na 45%, a možete ga povećati i do 58-62%, bez većeg prenaglašavanja. Slika je tada znatno živahnija, a dinamika dosta bolja. Gledanje filmova i tamnih scena u igrama je daleko prijatnije iskustvo.


http://img.benchmark.rs/tests/monitors/24/TFT/samsung_2433bw/sample1.jpg

 

Kada je kontrast u pitanju, na kraju možemo reći da B2430H dobija veoma dobre ocene i tu je nešto bolji od prethodne generacije. Moguće je da će slika većini korisnika izgledati fenomenalno (mi smo ipak strogi kad je ova kategorija u pitanju, jer znamo da Samsung ume da oduševi i u nižim klasama, pa ćemo samo reći da je vrlo dobra). Pozadinsko osvetljenje (od 300 kandela po kvadratnom metru) je i izvedeno veoma dobro, pa je na testiranom primerku bilo tek jedva primetno probijanje pozadinskog osvetljenja, što je, u najmanjoj meri, očekivano. U ovoj kategoriji, monitor se pokazao znatno bolje od proseka svoje klase. Takođe, sama reprodukcija crne je izuzetno dobra, ali smo, iskreni da budemo, viđali i zagasitije crna na TN montorima - doduše, manjih dijagonala. Uniformnost bele i svih osnovnih boja je na zavidno visokom nivou za ovu klasu monitora. Vidljivi uglovi su iznenađujuće dobri, tu uključujući i vertikalni, koji jeste za nijansu manji, ali ne i osetno manji, pa smo i tu ovom modelu upisali dobru ocenu, a to je vrlo važna kategorija za monitor velike dijagonale. Kada je reprodukcija boja u pitanju, monitor sa testa je prikazao glatke gradijente, naravno, na prepodešenoj vrednosti gamme - fini nijansirani prelazi su karakteristika svakog kolornog kanala (R,G,B, C, M i Y). Inicijalno, SyncMaster B2430H prikazuje prirodne, ali uz niži kontrast (bez prenaglašavanja) i ne tako živahne boje, iako bismo, po našem internom ocenjivanju, ipak mogli da kažemo da je i ovde ostvaren napredak u odnosu na model 2433BW, koji je koristio Samsung-ov panel LTM240CT04. Pošto Samsung ima 23.1" i 23", ali ne i 24" panele sa rezolucijom 1920 x 1080 piksela, nema sumnje da novi model koristi jako sličan panel iz AUOptronics-a - M240HW01 V2. Nema sumnje da je novi panel ipak nešto bolji od Samsung-ovog, jer su i rezultati za nijansu bolji.


http://img.benchmark.rs/tests/monitors/24/TFT/samsung_2433bw/sample1.jpg
10404
10405
10406
10407
10408
10409