Greška

Došlo je do greške.

Acer Aspire V5 551

Acer Aspire V5 551 je mejsntrim uređaj, opremljen AMD tehnologijom, sa ekranom od 15,6 inča rezolucije 1366x768. AMD A6-4455M APU sa integrisanom grafikom obezbeđuje solidne performanse pogodne za sve vrste primena. Tu su još i: 500 GB disk, 4 GB RAM memorije, USB 3.0 portovi i standardne opcije konektivnosti.

Ocena redakcije

Ocena: 7

Test uređaja

Možete koristiti skrolovanje mišem umesto navigacije sličica!

za

 • Fleksibilnost
 • Osvetljena tastatura
 • Cena
 • Autonomija

protiv

 • Tastatura i tačped bi mogli biti malo bolji
 • Plastika na nekim delovima deluje pretanko
Detaljna procena
Baterija
Ocena: 7
Ekran
Ocena: 7
Izrada
Ocena: 6
Dizajn
Ocena: 6
Tastatura
Ocena: 6
Tačped
Ocena: 6
Performanse
Ocena: 7
3D performanse
Ocena: 7
Temperatura i buka
Ocena: 8
Prenosivost
Ocena: 7
Subjektivan utisak
Ocena: 6
Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Aspire V5 551
 • Procesor AMD A6-4455M 2.1GHz
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1333MHz
 • Skladište 500GB 5400rpm
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana CineCrystal HD LED
 • Grafika AMD Radeon HD 7500G
 • Portovi HDMI, 2 x USB 2.0, USB 3.0, VGA, LAN, audio ulaz/izlaz čitač kartica
 • Web kamera Da sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj DVD/CD čitač i pisač
 • Dimenzije 38.1 x 25.6 x 2.3 cm
 • Masa 2.30 Kg
 • Baterija 4-cell 2500mAh Li-Ion
 • Operativni sistem Windows 8 64-bit
Rezultati testa

PCMark 7

PCMark Suite: 1329.00 (Poeni (više je bolje))
1000 1600 3200 4800 6400 8000
Poeni u PCMark 7 testu

Cinebench 11.5

OpenGL: 20.45 (fps (više je bolje))
5 30 60 90 120 150
Broj frejmova u sekundi koje grafika postiže

Cinebench 11.5

CPU: 1.00 (poena (više je bolje))
1 5 10 15 20 25
Broj poena koje CPU ostvaruje u renderingu

Resident Evil 5

1366 x 768, High: 28.20 (fps (više je bolje))
10 80 160 240 320 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Opis proizvoda

Naponski adapter je proizvela kompanija LiteOn i dopada nam se činjenica da je malih dimenzija i prilično lagan, dok se u radu ne zagreva u većoj meri. Ovaj model od 65W ćete lako spakovati i neće vam biti potrebno previše mesta u putnoj torbi ukoliko planirate da ga ponesete sa sobom. Sa masom od 320 grama, neće vam otežati torbu ili ranac u velikoj meri.

Baterija je veoma mala i jasno je da je veliki broj ćelija nemoguć u takvom kućištu. Na osnovu dimenzija smo pretpostavili da se radi o 3cell ili 4cell bateriji, a nakon provere specifikacija smo zaključili da je reč o potonjem modelu. Njen kapacitet je svega 2500mAh, a dobra vest je da makar radi na 14.8V, pa i pored skromnog kapaciteta može se očekivati makar pristojna autonomija. Ipak, njena prednost se ogleda u tome što neće narušiti "vitku" liniju kućišta. Osim što ne čini V5 debljim, baterija praktično ne štrči i uklapa se na odličan način što je za svaku pohvalu.

Vratimo se našem notebook-u. Jedna karakteristika se izdvaja kod Aspire V5 551 čak i kada je potpuno zatvoren. Reč je o dimenzijama. Zapravo, ne o svim dimenzijama u pogledu dužine i širine, jasno je da se radi o notebook-u sa ekranom dijagonale 15.6 inča i osim što su možda malo manje od proseka, sa svojih 381 x 256 milimetara, ovaj uređaj se ne razlikuje od ostalih 15-ica u bitnijoj meri.

Debljina je, sa druge strane, ono po čemu se ovaj model izdvaja. Svega 23 milimetara je nešto što se odmah može primetiti, a posebno je prijatan osećaj kada ga uzmete u ruku, a koji nije posebno drugačiji kada držite veliku svesku sa debelim koricama. Kada pomislite na cenu i klasu u koju je ovaj uređaj smešten, ova karakteristika nosi malo veću težinu nego kada biste govorili o modelima iz višeg cenovnog segmenta. Manja debljina se ne ogleda u posebno manjoj težini, pa Aspire V5 551 ima oko 2.2 kilograma. Ovo je nešto manje od proseka, ali zbog toga uređaj deluje zaista čvrsto i kompaktno što nam se dopalo.

Aspire V5 je izrađen u potpunosti od plastike, ali kao što smo već rekli u prethodnom pasusu, njegova izrada je prilično dobra. U odnosu na određene konkurentske proizvode V5 deluje kao da je iz jedne klase iznad samo na osnovu izbora mat plastike i činjenice da deluje kao da je svaki kubni centimetar unutrašnjosti iskorišćen, te da nema "šupljih" delova koji zveckaju, krckaju ili se na bilo koji način ponašaju tako da uređaj deluje nekvalitetno.

Nama je na test stigla crna verzija koja je ovom bojom prekrivena u potpunosti. Pored nje moguće je doći u posed sive/srebrne varijante koja, da budemo iskreni, po našem mišljenju nije privlačna. Jednostavno, imamo utisak da bi siva boja zapravo učinila da V5 deluje jeftino, dok je "all black" model daleko elegantniji. Naravno, ova tema je proizvod potpuno subjektivnog mišljenja autora, tako da nemojte to previše uzimati u obzir ukoliko imate drugačije mišljenje.

Kada ga otvorite, Aspire V5 551 deluje prilično jednostavno, odnosno uredno, a što je bitno ne i siromašno. Velika tastatura sa numeričkim delom je dobro organizovana, a pojedinci će imati zamerku na izostanak velikog "Enter" tastera. Sa druge strane, ušteda na prostoru tako što su smanjene "strelice" je dobar potez. Acer je dodatni prostor obezbedio time što je "suzio" tastere numeričkog dela, kao i "ctrl", "alt" i još ponešto. U praksi, navikavanje protiče brzo, a jedina manja zamerka ide na račun toga što su za naše standarde tasteri možda čak i malo više "plitki". Konkretno, fali nam malo jasniji "klik" mehanizma tastature prilikom kucanja, a oni koji mnogo vremena provode za tastaturom će znati o čemu govorimo.

Ono što tastaturu izdvaja od proseka je pozadinsko osvetljenje. Moramo priznati da smo ostali zatečeni činjenicom da model ove klase ima prijatno belo pozadinsko osvetljenje tastature koje zaista kucanje u mraku čini izuzetno udobnim. Takođe, ovaj detalj sugeriše da se radi o proizvodu iz skupljeg cenovnog ranga što je za vlasnika uvek plus, zar ne?

Odmorište za dlanove je takođe veoma veliko, a uz njega ide i tačped prilično velikih dimenzija. Njegova površina je prijatna i dopada nam se odsustvo "agresivnih" tekstura. Ovaj tačped nema fizički odvojeni levi i desni klik, već su isti smešteni ispod površine tačpeda. Tačped je bez bilo kakvih dodatnih podešavanja i prilagođavanja responsivan i precizan iako nismo preveliki fanovi tačpeda koji nemaju fizički odvojene tastere.

Dolazimo i do ekrana. Već smo rekli da ima dijagonalu od 15.6 inča, a njegova rezolucija iznosi 1366x768 piksela. Kvalitet je prosečan za ovu kategoriju uređaja. Pikseli su krupni (veliki dot pitch), ali će proći još prilično dug period dok u ovoj kategoriji ne dobijemo barem 1600x900 kao standard. Sa druge strane, osvetljenje je prilično snažno i dovoljno uniformno da ne možemo bilo šta zameriti. Koloritet i uglovi su malo slabiji, ali s obzirom na to da je Aspire V5 toliko tanak, zaista nismo ni očekivali da će se unutra naći bilo šta više od prosečnog TN panela. Jedna stvar je za nas izuzetno velika, iako verovatno mnogi ne bi ni primetili. Radi se o okviru koji je mat boje i ima istu teksturu kao i ostatak kućišta ovog uređaja. Dakle, konačno da jedan "jeftiniji" notebook bude potpuno oslobođen od "glossy" površina.

Sjajna karakteristika koju ima V5 je mogućnost otvaranja, tako da ekran i tastatura budu pod uglom od nekih 160 stepenei. Nakon ekrana prelazimo i na zvučnike, koji nisu imali mnogo šanse da budu posebno snažni zbog toga što je kućište prilično malo i plitko. To znači da je bilo kakva akustika na koju se drajveri mogu osloniti nepostojeća. Interesantno, kontra očekivanom rezultatu, nakon puštanja nekoliko filmova dočekao nas je prilično dobar zvuk koji je sve segmente pokrio možda bolje nego nedavno testirane Toshibe.

Dolazimo i do negativnih strana koje nosi tanko kućište, a govorimo o konektivnosti. Bežične veze nisu trpele, pa je WiFi sa N standardom i Acer SignalUp tehnologijom prisutan. Sa druge strane, portovi su trpeli, što je neizbežno. Na desnom boku se nalaze dva USB 2.0 i VGA priključak, između kojih je smešten "tray-in" DVD-RW. Da ne zaboravimo tu je i Kensington lock.

Na levoj ivici se mogu naći gigabitni LAN, HDMI 1.4, usamljeni USB 3.0, čitač kartica i jedan audio izlaz od 3.5mm. Dakle, kompromisi su očigledni. Svega jedan USB konektor treće generacije i jedan audio konektor za slušalice su za mnoge nedostatak. Mi Aceru opraštamo, mada bismo više voleli da smo dobili dva USB 3.0 umesto dva ova porta druge generacije. Što se jednog audio porta tiče i on može biti dovoljan, imajući u vidu da je mikrofon ugrađen pored solidne Web kamere iznad ekrana.

Što se hardvera tiče, Acer je zasnovan na AMD-ovoj tehnologiji. Konretno radi se APU-u koji nosi oznaku A6-4455M. On se svrstava u Ultra Low voltage modele koji su deklarisani na svega 17W čime se kompenzuje nedostatak 4cell baterije. Kada smo to saznali, moramo priznati da su nam se očekivanja u pogledu autonomije povećala. A6-4455M poseduje dva Piledriver jezgra koja imaju 2MB keš memorije i rade na frekvenciji od 2.1GHz dok uz Turbo Core tehnologiju mogu da se "protegnu" do 2.6GHz. CPU prati integrisani grafički čip koji nosi oznaku Radeon HD 7500G. Njegov GPU ima 256 Stream Procesora, a bazira se na VLIW4 arhitekturi. U pogledu performansi, ovo rešenje je osetno brže od integrisanih Intel HD Graphics modela.

U pogledu memorije, činjenica da ima 4GB DDR3 RAM-a, Acer V5 551 je obezbeđen za većinu uobičajenih potreba. Imajući u vidu da se radi o procesoru relativno skromnih performansi, njegova namena i nisu korišćenje previše zahtevnih aplikacija, tako da je za ciljnu grupu 4GB RAM-a više nego dovoljno. Isto se može reći i za hard disk koji ima kapacitet od 500GB. Ipak, imamo utisak da je nešto sporiji od proseka, ali u stvari je reč o Seagate modelu čije se magnetne ploče vrte na 5400 obrtaja u minuti.

Tokom korišćenja Acer V5 551 se pokazao istinski odlično. Veliko odmorište za dlanove čini rad na njemu udobnim čak i na duže staze. Tastatura omogućava korisnicima da ne požele da koriste neki eksternu varijantu, a jedino imamo primedbu na tačped koji kada koristite sa dva prsta u isto vreme (jedan kao kursor, a drugi za kliktanje), ume da se "zaglupi". Razlog za to je nedostatak odvojenih tastera za levi i desni klik koji nisu deo površine tačpeda. Izgleda da je to vreme iza nas, ali nam ne ide da prihvatimo taj trend. Zagrevanje nije problem, jer i pored tankog kućišta koje po "difoltu" ima slabiji rashladni sistem, upotreba ULV APU-a rešava sve. Sa maksimalnih 56 stepeni koliko su očitavali senzori, čak ni posle dugog rada za računarom nismo osetili zagrevanje na površini.

Što se tiče aplikacija i igara ovde nas čekaju prilično lepe vesti. Iako će većina korisnika kupiti V5 551 zbog svoje prenosivosti i činjenice da odlično radi za osnovnim aplikacijama poput Office-a, surfovanja internetom, pa čak i prikazivanjem multimedije, on može da vam obezbedi i soldne performanse u manje zahtevnim igrama. Kao što možete zaključiti iz rezultata igre kao što su Resident Evil i Street Fighter rade čak i na visokom nivou podešavanja potpuno glatko. Uz smanjivanje detalja čak se i zahtevni Alien vs. Predator odvija u pristojnom frejmrejtu što je za svaku pohvalu.


10504
10505
10506
10507
10508
10509