Greška

Došlo je do greške.

Zašto je AMD Ryzen 5000 Zen 3 pametan izbor

01.06.2022 12:43 | 0 Hardver
Zašto je AMD Ryzen 5000 Zen 3 pametan izbor

AMD procesori Ryzen 5000 serije već neko vreme figuriraju kao najbolji izbor paltforme za PC desktop računare dobrih performansi i jednako dobre povratne vrednosti za uloženi novac. Bez obzira da li se radi o klasičnom "mejnstrim" računaru ili ratobornoj gejming stanici, AMD je za mnoge prvi izbor, a za takav stav ima dosta razloga...

Mnogi su skloni tvrdnji da je AMD Ryzen 5000 Zen3 najbolji izbor za vaš PC. Kao glavni razlog se navodi odnos dobijenog i uloženog, kao i aktuelnost čitave platforme kroz produženo vreme mogućnosti nadogradnje sistema i kompatibilnosti novijih procesora sa prethodnim generacijama ploča i čipsetova. Ovakav pristup praktično produžava radni vek računara u smislu njegove aktuelnosti i mogućnosti da pokreće nove verzije Windows operativnih sistema, igara i aplikativnog softvera. 

AMD Ryzen procesori odlikuju se dobrim ponašanjem u radu – manje troše električne energije i manje se greju, a što je rezultat naprednije proizvodnog procesa. Ukoliko poredite najjače 16-jezgarne predstavnike u segmentu desktop procesora, vro brzo ćete doći do zaključka da Intel Core i9 12900K troši čak 50% više električne energije u poređenju sa Ryzen 9 5950X modelom. Zbog toga je Ryzen procesor lakše ohladiti i ne zahteva komplikovane rashladne sisteme. Slično je i sa modelima sa manjim brojem operativnih jezgara, praktično kroz čitavu liniju Ryzen 7 i Ryzen 5 modela.

AMD_Ryzen_1.jpg

AMD AM4 – novi procesori i starije matične ploče, kompatibilnost u prvom planu

Od samog početka AMD Ryzen serije procesora pa sve do danas, AMD održava kompatibilnost svojih ploča zahvaljujući univerzalnom AM4 procesorskom podnožju u kome se mogu koristiti stari i novi modeli Ryzen čipova, praktično četiri generacije. Sve što je potrebno za ugradnju novih procesora i ubrzanja je samo ažuriranje upravljačkog softvera (BIOS) na matičnim pločama. Uz ovo dodajte i pravilo da su matične ploče za Ryzen procesore jeftinije od sličnih modela za Intel platformu.

U pitanju je velika ušteda jer ne morate stalno kupovati novi i skupi hardver kada poželite bolje performanse, već samo preuzeti i “flešovati” BIOS na ploči. Nakon toga promenite procesor i odmah uživate blagodeti novih tehnologija.

X3D.jpg 

Upravo kroz taj vid softverske podrške novim proizvodima, AMD neprekidno produžava životni vek svojim proizvodima jer recimo prva generacija AM4 ploča sa X370 čipsetom uz odgovarajuću nadogradnju BIOS-a je u stanju da podrži rad čak i sa najnovijim Ryzen 7 5800 X3D modelima centralnih procesora.

Sve to govori u prilog činjenici da je platforma od prvog trenutka dizajnirana imajući u vidu potrebe korisnika, što je dijametralno suprotan pristup od konkurencije kod koje praktično svaku sledeću ili drugu generaciju procesora, prati obaveza nabavke nove matične ploče. Ovaj svojevrsni put bezbolne nadogradnje sistema je nešto što korisnici prepozanju kako kvalitet i veliku vrednost AMD-a procesorske platforme.

 AMD_Ryzen_2.jpg

Dotična činjenica posebno dolazi do izražaja u jeftinijoj i “mejnstrim” klasi računara gde su korisnici ogranićenog budžeta posebno osetljivi na cenu. Možda i najbolji primer u praksi je popularnost do nedavno “besteseler” procesora u vidu AMD Ryzen 5 1600X čipa i najnovije supstitucije boljih performansi u vidu Ryzen 5 5500 i 5600 modela koji se praktično mogu koristiti na istoj, B450 matičnoj ploči.

U pomenutom primeru to znači da samo prostom zamenom procesorskih čipova ostvarujete 30%-48% tj za trećinu i bolje performanse u igrama i aplikativnom softveru. Jednostavnije i bolje u ovom trentuku – ne može čak ni konkurencija.

AMD Re-Size BAR i StoreMi – bolje performanse sa naprednim BIOS opcijama

Dobitak nadogradnjom upravljačkog softvere se ne svodi samo na sirovu procesorsku snagu novije generacije procesora, jer se kroz ažuriranje BIOS-a uključuju nove mogućnosti na matičnoj ploči koje pogoduju bržem radu i gejmingu, boljem kvalitetu rada.

U skorije vreme matične ploče sa AMD B450 i X470 kao i one sa novijom serijom B550 i X570/S čipsetova su dobile opciju direktnog pristupa centralnog procesora podacima u video memoriji - funkcija koja se obeležava terminom Smart Access Memmory. Dovoljno je nakon ažuriranja ući u BIOS ploče i aktivirati “Re-Size BAR” funkciju i ostvariti skoro 10% bolje performanse u gejming naslovima. Jednom kada je uključite, AMD kroz unaprešene verzije Adrenalin softvera periodično donosi poboljšanje performansi koristeći ovu opciju i dodatnu optimizaciju rada.

Re_Size_BAR.jpg 

Rezultat aktiviranja ove opcije u BIOS-u je potvrđen kada nakon učitavanja Windows OS-a pokrenete AMD Adrenalin softver:

SAM_Adrenalin.jpg 

Uticaj aktiviranja Re-Size BAR opcije na performanse:

 ReSizeBAR_performancegraph.png

Brz rad sa diskovima - AMD StoreMi funkcija

StoreMi1.jpg

U pitanju je alat koji ubrzava vreme učitavanja operativnog sistema, aplikacija i igara, utičući na osećaj brzog odziva u radu sa računarom. Koristan je u slučaju korišćenja kombinacije sporijih hard diskova i bržih SSD uređaja. StoreMI tehnologija prati koje podatke najčešće koristite i prebacuje njihovu kopiju na brži disk kako bi imali kraći odziv, istovremeno čuvajući kopiju orginalnih datoteka.
 StoreMi2.jpg

 StoreMi3.jpg

Ukoliko vam je Windows OS instaliran na starom hard disku, a u međuvremenu ste kupili i dodali u sistem brži SSD uređaj i želite da dobijete performanse bržeg SSD diska – StoreMI može pomoći. Drugi slučaj je ako koristite primarni SSD manjeg kapaciteta na kome držite Windows OS, a imate drugi disk i obično je u pitanju hard disk većeg kapaciteta na kome držite mnoštvo igara i želite da u radu postignete performanse SSD-a, ponovo StoreMI pomaže u takvim situacijama. StoreMI prihvata i objedinjuje rad HDD i SSD uređaja bilo kog kapaciteta, koristeći SSD keš algoritam u svrhu postizanja maksimalnih performansi.

Instalira se jednostavno uz pomoć softvera koji besplatno možete preuzeti ovde.

 StoreMI_Win11.png

 

 StoreMI_Games.png

 

 StoreMI_App.png

 

AMD PCIe Gen4, DDR4, 100% Windows I gejming kompatibilnost

Pored toga AMD Ryzen 5000 platforma raspolaže PCIe Gen4 standardom koji tek sada doživljava punu zrelost i omogućava koristi punog kapaciteta novog i bržeg standarda transporta podataka. Uz sve to memorijski kontroler podržava DDR4 standard memorija. Nema konfuzije oko hibridnog DDR4-DDR5 kontrolera jer praktično od uvođenja novog standarda na postojeću generaciju procesora koristi su minimalne. Dakle, nema potrebe da plaćate veću cenu da bi se praktično afirmisao novi standard, več koristite dokazano brze DDR4 modele koji isporučuju jednak nivo performansi poput prvih, početnih DDR5 modela i uz to izbegavate konfiuziju oko izbora adekvatnog modela matične ploče.

 AMD_Ryzen_2.jpg

AMD Ryzen 5000 platformu krasi i 100% kompatibilnost sa Windows operativnim sistemima, aplikacijama i igrama. Postojeći softver nema problema sa prepoznavanjem resursa arhitekture na kojoj je izrađena Zen 3 generacija procesora kao što je to slučaj kod Intel Alder Lake procesora 12. generacije. Konkurencija da bi isporučila maksimalne performanse, zahteva rad pod Windows 11 operativnim sistemom, ali i pored toga zna da pravi probleme u pojedinim igrama poput Assassian Creed Valhalla i sličnim kada jednostavno odbija da pokrene igru zbog aktivnosti tzv “štedljivih” jezgara. Da bi izbegli ovakve, vrlo neprijatne situacije AMD Ryzen 5000 serija je sigurnija opcija jer radi jednako brzo sa Windows 10, ali isto tako i Windows 11 OS verzijom i nema pomenutih problema u igrama, niti zahteva oslazak u BIOS i podešavanje aktivnih jezgara tj korišćenje specijalizovanih softverskih alata – jednostavno odmah su vam na raspolaganju maksimalne performanse.

AMD Precision Boost Overdrive 2 (PBO2)

Dolazimo i do jedne od svakako najprepoznatljivijih funkcija AMD Ryzen procesora koja kombinuje osobine efikasnosti i performansi Zen 3 generacije procesora. U pitanju je Precision Boost Overdrive 2 (PBO2), tehnologija automatskog overklokinga. Zadatak ove funkcionalnosti je da u najkraćem, izvuče maksimalne performanse iz vašeg Ryzen 5000 procesora. Dakle, nema brige i učenja komplikovanih tehničkih termina, ukoliko ste prosečan korisnik dovoljno je aktivirati PBO2 funkciju iz BIOS-a ili Ryzen Master softverskog alata i ostvariti bolje performanse.

PBO2BIOS.jpg 

Ukoliko ste malo napredniji i iskusniji korisnik koji voli stvari da drži pod kontrolom, možete ručno podesiti ključne parametre funkcionisanja PBO2 mehanizma. Za dotičnu operaciju su vam dostupne napredne opcije u BIOS-u matične ploče ili možete koristiti besplatni softverski alat AMD Ryzen Master koji možete preuzeti ovde.

 MasterRyzen.jpg

Mnogi korisinici dodatne fukcije kao što su prethodno pomenuti Smart Access Memory (Re-Size BAR) ili PBO2 uzimaju zdravo za gotovo i u mnogim slučajevima ga zaborave da aktiviraju ili nakon reseta BIOS-a zaborave da ga ponovo uključe. Kako to ne bi postala i vaša praksa, dajemo vam i jednostavan pregled uticaja aktivacije PBO2 funkcije na performanse sistema:

 PBO2Gaming.png

 

 PBO2Blender.png

 

 PBO2ACAD.png

 

Na kraju ostaje konstatacija da je nakon ovog sažetog pregleda i prikaza mogućnosti AMD Ryzen 5000 procesorske platforme, potpuno jasno zašto je Zen 3 najpopularniji i trenutno prvi izbor korisnika koji žele da svoj računar izgrade na bazi najbolje procesorske platforme. Zrela tehnologija, odlične performanse, efikasan rad i nenadmašna cena za dobijeni nivo performansi te produženi radni vek računara u ovom trenutku nemaju dostojnu konkurenciju – zbog čega se preporučuje kao idealan izbor za vaš novi računar!

Test: AMD Ryzen 7 5800X3D

AMD Ryzen 5000G APU – formula za pristupačan i dobar računar

10203
10205
10206
10207
10208
10209