Greška

Došlo je do greške.

Zašto APU?

14.03.2014 05:22 | 0 Hardver
Zašto APU?

APU koncept koji objedinjuje procesivna jezgra i integrisanu grafiku solidnih performansi u jednom čipu donosi sa sobom nekoliko prednosti. Upoznajte se sa prednostima i potencijalnim nedostacima ovog koncepta pre nego što se eventualno odlučite za kupovinu, koja je uzgred veoma popularna u pristupačnijim kategorijama...

U ovom tekstu ćemo se baviti prednostima APU koncepta iz perspektive tipičnog potrošača, odnosno razlikama u odnosu na klasičnu kombinaciju koja podrazumeva korišćenje kombinacije procesora i grafike. Objasnićemo ukratko zašto je ovakva kombinacija poželjna za širok krug kupaca, kao i na šta treba obratiti pažnju kada govorimo o APU konceptu.

Šta je to APU? Reč je o konceptu kombinacije procesora i integrisane grafike unutar jednog čipa, ali i nečemu mnogo većem od toga. APU je produkt filozofije koja već nekoliko godina dominira PC tržištem, a koja podrazumeva integraciju „što više svega“ u procesor. Međutim, kompanija AMD, koja i stoji iza APU koncepta, je otišla korak dalje. Njen APU koncept podrazumeva sposobnost integrisane grafike da pušta savremene video igre u razumnoj količini detalja i u tome leži razlog visokog stepena privlačnosti ovakvog koncepta. Nećemo se upuštati u tehničke specifikacije i objašnjenja na koji je način to postignuto, već ćemo se fokusirati na ono što je najbitnije za korisnika.

zastoapu1.jpg

Za sam početak, važno je objasniti u kojim se granicama krećemo. APU nije bolji od svake kombinacije procesora i diskretne grafike, daleko bilo. On je interesantno rešenje dok se krećemo unutar njegovog cenovnog razreda. Naravno da APU ne može da se takmiči sa kombinacijom snažnog procesora i snažne grafike, već sa kombinacijom low-end procesora i slabašne diskretne grafike. Tipičan primer konkurenta bi bio neki Celeron/Pentium procesor u kombinaciji sa Nvidia GeForce GT 630 grafikom. APU donosi bolje performanse od ovakve kombinacije u igrama, i stoga je veoma primamljiv za one koji bi želeli da se poigraju katkad, ali nisu u stanju da sebi priušte skupe mašine.

zastoapu2.jpg

Na ruku APU konceptu ide i to što je hardver generalno dosta odmakao od softvera. Stoga mnoge svakodnevne funkcije možete obavljati bez ikakve suštinske razlike i na APU mašini. Nezahtevni zadaci poput internet pretrage, kancelarijskog softvera, gledanja filmova i slično suštinski rade na isti način na APU hardveru kao i na tradicionalnoj kombinaciji.

Ne zaboravite, i dalje se krećemo na području pristupačnih mašina, odnosno kombinacija procesor + grafika. To neprestano ističemo i zbog toga što je APU koncept obrnut od priče koja je godinama išla uz svaki desktop PC – „integruša je nužno zlo, a poželjno je nabaviti makar kakvu diskretnu, odvojenu grafiku“. To više nije slučaj. Makar kada govorimo o pristupačnom segmentu.

zastoapu3.jpg

Sve nabrojano naravno ne znači da na APU računar ne možete dodati grafičku kartu. Naprotiv! AMD je ostavio sebi aduta i u tom smislu, pa ćete tako, ukoliko se odlučite za AMD Radeon grafičku kartu, biti u prilici da uživate u dodatnom uvećanju performansi zahvaljujući Dual Graphics tehnologiji. Istina, ne podržavaju sve AMD karte ovu mogućnost (za egzaktan spisak posetite AMD sajt), ali sve karte niže i srednje kategorije koje su zapravo idealan par za APU mašinu podržavaju. Reč je o proširenju nekadašnjeg Hybrid CrossFire koncepta, gde diskretna grafika radi skupa sa grafikom integrisanom u procesor, i na taj način ostvaruje bolje performanse u odnosu na konkurentsku kombinaciju. Samim tim, ukoliko koristite suparničku (dakle, Intel) mašinu, moraćete da nabavite još bolju diskretnu kartu da biste u igrama parirali performansama APU mašine sa odgovarajućom grafikom, što je dodatni bonus.

zastoapu4.jpg

Pripazite samo na memoriju! APU se oslanja na integrisan grafički čip, a on pak na sistemsku memoriju. Ovde beležimo ne više tako čest slučaj da zapravo od ubrzavanja memorije korisnik ima opipljivu korist u performansama. Što je memorija brža, to grafika radi brže, što je i logično budući da se grafika oslanja na sistemski RAM. Drugim rečima, ako vam memorija radi na 1866 ili 2000 MHz možete očekivati vidljivi boljitak u performansama u odnosu na situaciju gde bi memorija radila na 1600 MHz.

zastoapu6.jpg

To bi bile najznačajnije odlike i prednosti APU koncepta. Naravno, ukoliko trošite trocifreni iznos evra na ploču i još toliko na procesor, pa još toliko na grafiku, APU koncept gubi na težini. Sa druge strane, ukoliko ciljate pristupačnu mašinu, volite da se katkad poigrate, APU je veoma zanimljiv izbor koji će doneti sasvim solidne performanse u velikom broju igara. Razliku u novcu možete da ostavite u svom džepu, ili da je utrošite na SSD, hard disk, više memorije, bržu memoriju ili u startu da je ostavite sa strane u fond za neku Radeon grafiku – naravno, sa podrškom za Duakl Graphics tehnologiju.

Test: Intel Core i5 4690

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine procesora

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209