Greška

Došlo je do greške.

Xbox 360 postaje pravi multimedijalni centar

05.12.2011 19:25 | 0 Games
Xbox 360 postaje pravi multimedijalni centar

Xbox 360 se do danas prodao u preko 57 miliona primeraka širom sveta, sa preko 35 miliona pretplatnika Xbox Live servisa. Statistika pokazuje da  korisnici u proseku provode dva sata dnevno za konzolom. Ova cifra govori da se radi o verovatno najvećem eko sistemu za konzumiranje multimedijalnog sadržaja. Istraživanja pokazuju da 40% korisnika konzole u SAD-u provede oko sat vremena dnevno gledajući filmove i TV program na svojoj Xbox konzoli, odnosno zabaljaju&#


Milan Jović

 

Xbox u Metro stilu

 

...konzole prilagodi upravo ovim, već omasovljenim navikama korisnika, sa ciljem da ih što duže zadrži pored konzole, odnosno Xbox Live servisu. Najuočljivije promene pretrpeo je korisnički interfejs koji je transformisan u Metro stilu kakav možete videti kod Windows Mobile 7 uređaja, a koji će činiti i deo Windows 8 operativnog sistema. Ovo znači da je sav sadržaj sortiran po kategorijama u vidu blokova sastavljenih iz više manjih panela koji zapravo predstavljaju sadržaj, odnosno igre, filmove, muziku i aplikacije.
 


 

Interakcija korisnika sa novim interfejsom je ostvariva na nekoliko načina. Oni koji poseduju Kinect kontroler će pored džojpeda moći da menjaju kategorije i pristupaju sadržaju pokretaima ruke, dok će glasom moći da pretražuju sadržaj na mreži preko Bing servisa. Ovo znači da će izgovaranjem ključnih reči kao što su “Xbox, Bing, Star Wars“ korisnik na ekranu dobija rezultate u vidu TV emisija, filmova i igara baziranih na ovom univerzuma Džordža Lukasa.
 


 

Verovatno najveći pomak na polju diverzifikacije i proširivanju namene konzole, ogleda se u bazi aplikacija i servisa koju će obogatiti imena kao što su BBC, Channel 4, Sky i YouTube (u Velikoj Britaniji). Microsoft u bliskoj budućnosti obećava i brojne aplikacije različitih vrsta (audio, video, društvene,...),  a čak 14 će biti dostupno kada i nova verzija softvera konzole.
  

Xbox u oblacima

 

Ipak, novi Dashboard donosi i neke novine koje se odnose i na igre i način na koji će se igrati. Jedna od njih je Cloud Saves servis koji će biti na raspolaganju Gold pretplatnicima, koji  će moći da čuva u “oblacima“ fajlove sa snimljenim pozicijama igara. Lepa vest je da će biti omogućena i migracija istih sa hard diska konzole na servere Microsofta. U slučaju da vam istekne Gold pretplata i dalje ćete biti u mogućnosti da učitate snimljenu poziciju, ali nećete moći da snimate nove.
 


 

Još jedna novina koju novi firmware donosi nosi ime Roaming Profile, a ima zadatak da omogući brži i lakši pristup vašem Xbox Live nalogu kada sadržaju pristupate sa nekog drugog mesta, odnosno druge (tuđe) konzole. Ovo znači da više nećete morati da čekate na preuzimanje podataka o vašem profilu, jer će i oni biti skladišteni online.

 

 

Poslednja, ali ništa manje korisna (mada ne i revolucionarna) novina je zakazivanje igračkih sesija koje će biti omogućeno putem Beacons opcije. Becons dozvoljava igračima da zakazuje online okršaje i o njima obaveštava druge igrače putem jednostavnih poruka. Dovoljno je da unesete “Battlefield 3 večeras u 21h.“ i svi vaši prijatelji će o tome biti obavešteni čim se uloguju na Xbox Live. Na ovaj način možete mnogo ranije obavestiti prijatelje o vašim planovima, što bi trebalo da smanji potrebu za slanjem pozivnica za vreme igranja.
 


 

Microsoft otvoreno priznaje ono što je i više nego očigledno, a to je da sa novim softverom planira da Xbox 360 konzolu pretvori u pravi multimedijalni centar sposoban da zadovolji sve potrebe (korisnika) ove vrste (uključujući i TV). Čelnici Xbox Live odeljka Microsoft-a navode da su ove drastične novine samo osnova za ono što sledi, a zbog kojih će sada već šest godina stari Xbox 360 delovati kao nova konzola.

 

Sve ovo ćete na svojoj konzoli moći da isprobati već sutra, 6 decembra.

 

 

Igranje na tabletima: Tegra 2 i Android

Q4 2011: Novogodišnji gejming vodič za kupovinu

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409