Greška

Došlo je do greške.

Windows Mobile - budućnost ili utopija? (Anketa)

07.04.2016 14:12 | 1883 Mobile
Windows Mobile - budućnost ili utopija? (Anketa)

Ima li Microsoft ikakve konkretne planove šta da radi sa Windows ekosistemom na mobilnim telefonima? To je glavno pitanje koje je proisteklo sa Build konferencije, koja je umesto da podstakne poverenje u Microsoftove sisteme zapravo doprinela da se korisnici još više začude, u najmanju ruku. Na konferenciji se novi operativni sistem za mobilne uređaje gotovo uopšte nije pominjao. Štaviše, eksplicitno je navedeno da on „nije u fokusu ove godine.“ Želimo da prodiskutujemo sa vama i čujemo vaše mišljenje – a naročito šta o tome misle korisnici telefona kompanije Microsoft?

Upitna budućnost Windows telefona

Zbilja, pravo je pitanje za korisnike Microsoft telefona kako se osećaju nakon najnovijeg razvoja događaja. Ukoliko ste među njima, pozivamo vas da komentarišete i opišete nam trenutno stanje stvari, iz vašeg ličnog ugla. Vaše najdirektnije iskustvo sa platformom je najmerodavniji pokazatelj i želimo da sagledamo stvari iz vašeg ugla. Šta mislite o novom razvoju događaja, dopadaju li vam se potezi koje Microsoft povlači, šta očekujete u narednom periodu?

O čemu zapravo govorimo? Naime, Microsoft je održao novi BUILD 2016 događaj sa fokusom na Windows 10 i nove alatke za razvoj, ali je jedna stvar upadljivo nedostajala: Windows Phone, ili kako god danas klasifikuju nakon unifikacije operativnih sistema – Windows 10 Mobile. Kao da je čitava platforma ostala u zapećku. Tokom konferencije je samo održan jedan demo Skype-a koji je prikazan kako radi na mobilnoj Windows platformi. To je istovremeno bio jedini primer da se telefon sa Windows 10 Mobile operativnim sistemom pojavio duže od nekoliko sekundi.

micwin4.jpg

Sve to nije mirisalo na dobro, posebno imajući u vidu da se gigant iz Redmonda hvalio tzv. Univerzalnim aplikacijama, odnosno softverom koji će raditi na svim uređajima, objedinjujući na taj način različite ekosisteme. No, Microsoft se više fokusirao i na Windows 10 za Xbox i HoloLens, te je bilo više nego upadljivo da je Windows Mobile izostavljen iz cele priče.

Kako je Microsoft na to reagovao? Nimalo ohrabrujuće po njegove korisnike, slobodni smo da primetimo. Novinari su razgovarali sa Terijem Majersonom, šefom Windows odeljenja. On je odgovorio doslovce da “ove godine telefoni nisu u fokusu kompanije Microsoft.” Na kontrapitanje kako žele da ostvare preko potrebni rast Windows platforme na mobilnom tržištu, Majerson je na opšte iznenađenje odgovorio: “Ukoliko želite da dođete do mnogo kupaca na tržištu telefona, Windows Phone nije način da to uradite.”

Premda je kao kontraargument ponudio snagu platforme na PC tržištu, ovakvi komentari su izazvali lavinu reakcija na internetu. Sama činjenica da jedan rukovodilac kaže da Windows Phone tj. Windows Mobile nije u fokusu ove godine deluje onespokojavajuće. To ne znači da je Microsoft odustao od mobilne platforme, ali možda jeste najava nekih budućih dešavanja i trendova, koji bi mogli ići u smeru tihog gašenja čitave platforme?

Naše nagađanje je da bi Microsoft mogao da postepeno prestane da insistira na sopstvenom hardveru, ali da bi mogao da dramatično pojača svoje prisustvo u domenu softverskih aplikacija i rešenja za druge platforme, kao što su Android i iOS. Drugim rečima, da ili prestane da proizvodi telefone ili da ih kreira u veoma ograničenim serijama, ali da se sa druge strane fokusira na razvoj softvera i na taj način uvuče ogroman broj korisnika Android i iOS uređaja u svoj ekosistem. Možda je upravo u tome odgovor na pitanje šta Microsoft sprema?

micwin5.jpg

Utehu korisnici mogu pronaći u tome što će se uskoro Facebook i Instagram na Windows platformi pojaviti u Universal Windows Apps izdanju, iako su još uvek u beta fazi. U tome će im se pridružiti i Twitter, Vine, Fitbit, Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Hulu, Uber i mnogi drugi, ukoliko je verovati najavama. Međutim, to nam i dalje ne donosi odgovor na ključno pitanje - koje su dalje smernice za mobilnu Windows platformu? Šta se priprema i šta će se dešavati u narednom periodu?

U Microsoftu kažu da žele da generišu interesovanje developera za platformu tokom naredne godine. Šta to podrazumeva, ostaje da sačekamo i vidimo. Da li je ovo realističan pristup, samo veoma iskren nastup jednog od Microsoftovih rukovodilaca, vreme će pokazati. Možda smo navikli na rukovodioce koji permanentno predstavljaju svet oko sebe ružičastim, pa nam je čudna ovakva reakcija.

Međutim, u jedno smo sigurni, a verujemo i naši čitaoci - potrebno je hitno generisati dodatno interesovanje korisnika za platformu. Tada će i developeri dobiti jasnije motive da razvijaju Windows aplikacije, bile one univerzalne ili ne.

micwin6.jpg

Nažalost, prethodni učinak Microsofta ne daje dovoljno razloga za optimizam. Brojni Windows Phone korisnici su ostavljeni na cedilu. Mnogi neće dobiti apgrejd na Windows 10 Mobile, uprkos ranijim obećanjima da će svi Lumia telefoni dobiti tu mogućnost.

Da sve bude još gore, i pojedini partneri su ostavljeni na cedilu, a jedan od takvih primera može biti i HTC One M8 for Windows, koji takođe neće dobiti novi OS. Sa druge strane, Stiv Balmer, nekada prvi čovek Microsofta, i dalje jedan od glavnih deoničara i najuticajnijih ljudi i onaj ko je zapravo kupio kompaniju Nokia, sada tvrdi da univerzalne aplikacije “neće raditi” i da bi se Microsoft trebao okrenuti  emulaciji Android aplikacija.

Šta mislite o svemu? Da li Microsoft polako sprema tiho penzionisanje Windows Phone platforme? Ili možda samo sadašnje rukovodstvo ne veruje da je odgovor u kreiranju sopstvenih telefona i uređaja, već u kreiranju softvera za sve platforme? Ili je jednostavno prekasno za ovakvu vrstu odgovora na iPhone i Android, koji od 2007. i 2008. godine ruše sve pred sobom na mobilnom tržištu?

Može li vas umiriti najava da će Microsoft naredne godine predstaviti tri nova Surface telefona? Jedno je sigurno – mnoštvo korisnika je pošlo za obećanjima Microsofta i kupilo telefone u nadi da će dobiti telefon sa Windows 10 operativnim sistemom nakon apgrejda – apgrejda koji je indikretno potenciran iz raznih izvora. Poručite nam u komentarima šta mislite o svemu...

Šta će se dogoditi sa Windows Mobile platformom?
34%
Srediće to čika Bili da bude kako treba
33%
Zauvek će ostati tamo gde su i sada
17%
Nikad više Microsoft telefon
16%
Šta se dešava? Sve je u najboljem redu

Anketa se završava 20.04.2016. u 23:59

dejan87dex Član postova: 10831
obradovicsrdjan Član postova: 268
Epp
sent from wp10 L532ds
pixell Član postova: 2399
Citiram korisnika: Space BeerPa Google je udario na desktop, Chromebook-ovi se sasvim lepo prodaju u amerikama MS može i da ugasi mobile OS sada i opet ostane u mobile trci. On već sada agresivno gura sve kroz Windows Store. I ako uspe da pogura devolpere da prave responsive UI aplikacije za desktop, a to nije nemoguće ako/kada Win 10 uzme 50% tržišta. Jer nikad nije bio veći dijapazon ekrana u upotrebi, od 10" do 34", od 720p do 4k, pa bi svaki dizajner morao da obrati pažnju na to. I sve što će morati da urade kad izađe neki budući Snapdragon 480, koji je u rangu sadašnjeg 835, biće da izbace telefon i kažu ljudima evo vam vaš PC u telefonu od 250-300€, ili 1. dinar uz ugovornu obavezu od 24 meseca i paket od samo 1999 rsd
Chromebook-ovi odlično prolaze kod studenata. Većina kampusa daje besplatno laptopove učenicima jer su se pokazali kao najbolje rešenje bez obzira na inferiornije performanse.Prednost je mala težina, veličina i debljina kao A4 sveska kao i baterija koja izdrži celodnevno predavanje, znači bar 8-10 sati.Microsoft godinama pokušava da kontrira sa ultrabook-ovima ali cena konkurentnih rešenja koja počinje od 100 dolara im je najveći problem.
Space Beer Član postova: 2776
Nije pitanje da li će, nego kada će se spojiti smartphone i PC. Pri čemu Google i Apple treba da ubede svoje korinike da batale desktop Win, a MS da ubedi svoje korisnike da batale Android i iOS. U oba slučaja korisnik mora na toj platformi imati sve što sada koristi i na telefonu i desktop-u.
dejan87dex Član postova: 10831
Citiram korisnika: Space BeerPa Google je udario na desktop, Chromebook-ovi se sasvim lepo prodaju u amerikama MS može i da ugasi mobile OS sada i opet ostane u mobile trci. On već sada agresivno gura sve kroz Windows Store. I ako uspe da pogura devolpere da prave responsive UI aplikacije za desktop, a to nije nemoguće ako/kada Win 10 uzme 50% tržišta. Jer nikad nije bio veći dijapazon ekrana u upotrebi, od 10" do 34", od 720p do 4k, pa bi svaki dizajner morao da obrati pažnju na to. I sve što će morati da urade kad izađe neki budući Snapdragon 480, koji je u rangu sadašnjeg 835, biće da izbace telefon i kažu ljudima evo vam vaš PC u telefonu od 250-300€, ili 1. dinar uz ugovornu obavezu od 24 meseca i paket od samo 1999 rsd
Istina to zaista lepo zvuci ali dok se ne realizuje necu sanjati te snove XDSent from Kin

Test: Microsoft Lumia 950

Test: LG V10

10104
10105
10106
10107
10108
10109