Greška

Došlo je do greške.

Windows 10 osnove: Task Manager

18.01.2017 13:34 | 4 Software/Web
Windows 10 osnove: Task Manager

Naš serijal tekstova o Windows 10 osnovama, ali i nadogradnjama i novinama, nastavljamo pričom o Task Manager-u. Reč je o nezaobilaznoj aplikaciji koja je izuzetna alatka i izvanredan uvid u stanje i presek vašeg operativnog sistema. Može biti podjednako korisna i početnicima, kao i entuzijastima, te stoga predstavlja odličnu temu, a svakako stavku na koju treba obratiti pažnju bez obzira na nivo (pred)znanja.

Filip Majkić

Task Manager je dobro poznata stvar, još od najranijih Windows iteracija. Naš pregled njegovih mogućnosti i opcija je pre svega namenjen početnicima, odnosno osobama koje nisu potpuno svesne opcija i moćnih kontrola koje Task Manager nudi. Postoji i mnoštvo trikova i opcija u koje nećemo previše detaljno zalaziti, jer prevazilaze okvire ovog teksta, već ćemo im naknadno posvetiti više pažnje. Na primer, da li ste znali da postoji čak 9 načina da pokrenete Task Manager? Ne brinite, nećemo ovom prilikom o svima njima...

Task Manager se najlakše pokreće tako što kliknete desnim klikom miša na taskbar (liniju na dnu ekrana) i odaberete opciju - Task Manager. Ukoliko ste pak skloniji tastaturi, pritisnite skupa Ctrl + Shift + Escape tastere za direktan pristup. Otvoriće vam se (relativno) mali prozor sa spiskom nekoliko pokrenutih aplikacija, ali toplo savetujemo da kliknete na More Details, kako biste dobili detaljniji prikaz sa više tabova, koji vam mogu itekako poslužiti u svakodnevnom radu. Najvažnije funkcije task managera su:

1) menadžment taskova, tj. pokrenutih aplikacija i procesa

2) menadžment Windows servisa

2) monitoring performansi

Postoje još neke funkcije, ali ćemo se zadržati na pomenute tri, jer se radi o najosnovnijim.


Menadžment taskova
je u suštini jezgro koje je dalje nadograđivano. Aplikacije i procesi su ono što operativni sistem izvršava u svakom trenutku, direktno ili u pozadini - drugim rečima, ono što je pokrenuto na vašem računaru. Pored činjenice da imate direktan uvid u njih, što je korisno samo po sebi, možete izvršiti niz operacija. U tabu Processes možete videti ne samo spisak, nego i koliko koja aplikacija troši procesorskog vremena, memorije, diska ili mrežnih resursa. Na ovaj način uvek možete videti šta i koliko opterećuje vaš računar.


taskmanager2_s.jpg


Pored toga, na svaki red, tj. na bilo koju aplikaciju ili proces možemo kliknuti desnim dugmetom i dobiti nove opcije. Najčešće korišćena opcija je svakako End Task, koja gasi aplikaciju ili proces, što je obično posledica korisnikove želje da uštedi resurse, ugasi aplikaciju koja "koči" računar uzimajući dragoceno procesorsko vreme i tako dalje. Prisutno je još nekoliko opcija od kojih su najznačajnije Open File Location, koji vam otvara lokaciju na kojoj je pohranjena aplikacija ili odakle je potekao proces, kao i Properties, koji ne moramo da dodatno pojašnjavamo. Najzad, tu je i Search Online, koji automatski otvara vaš internet pregledač i vrši pretragu kako biste brže saznali o kakvom se procesu radi.


taskmanager4_s.jpg


U sekciji Startup možete disejblovati proces ili aplikaciju koji se podižu zajedno sa operativnim sistemom. Ovo je korisno ukoliko jednostavno ne želite da se vreme pokretanja računara produžava zbog aplikacija koje se "guraju" u samo startovanje. Postoje i drugi načini za sređivanje startup okruženja, napredniji i sa više opcija, ali za ono rudimentarno - dobar je i Task Manager. Tab Users omogućava pregled pokrenutih aplikacija po korisnicima računara (ukoliko ste administrator). Na ovaj način možete zabraniti ili dozvoliti izvršavanje određene aplikacije nekom korisniku. Sekcija Details ima sličnu funkciju kao i osnovni prikazi, ali se daje detaljniji prikaz aplikacija i informacija o njima (da li su pokrenute, ko ih je pokrenuo, koliko resursa zauzimaju i tako dalje...)


Menadžment Windows servisa
je u suštini pojednostavljena varijanta Windows Services pregleda i operacija. Servisi su, najprostije rečeno, mnoštvo programa koji rade u pozadini, od kojih su neki stalno pokrenuti, neki ponekad, a najveći deo se pokreće prema potrebi, odnosno kada ih određena operacija koju korisnik vrši ili operativni sistem "pozovu."


taskmanager5_s.jpg


Task Manager nudi rudimentarne mogućnosti kontrole Windows servisa, koji su zapravo za najveći broj korisnika i više nego dovoljne. Omogućen je detaljan pregled servisa u listi, a desnim klikom ponovo dobijate dodatne opcije. Servis možete pokrenuti, pauzirati ili zaustaviti, možete pozvati Services radi dodatnih opcija rada sa servisima, ali i otići direktno online podrazumevanim internet pregledačem i dobiti više informacija o konkretnom servisu. Sve u svemu, odlična stvar, čak i vrlo edukativna.


Monitoring performansi
putem Task Managera je treća najvažnija funkcija, sa kojom ćemo zaključiti ovo kratko upoznavanje. U Performance tabu dobijate najznačajnije informacije vezane za resurse vašeg računara. Ovde imate grafike, detaljnije informacije, prikaze opterećenja, mogućnost direktnom pristupa Resource Monitor-u. Sve u svemu, sve što je potrebno da se detaljno upoznate sa tekućim stanjem računara - ili pak istorijatom.


taskmanager6_s.jpg


Svaki segment prikazuje informacije o posebnom delu hardvera (procesor, memorija, disk, mreža...), a informacije možete lako kopirati u clipboard. Takođe možete ovaj deo Task Managera koristiti prilikom dijagnostikovanja problema sa računarom, ili pak prosto dobijati kontinualne informacije o svom sistemu. Sve u svemu, izuzetno korisna opcija.


taskmanager7_s.jpg


Najzad, tu je i App History tab, koji pruža slične informacije, samo sortirano u odnosu na pokrenute aplikacije, kao što i ime sugeriše. Ovde možete videti koje su aplikacije potrošile najviše procesorskog vremena ili memorije. Ovo je posebno važno jer se ne odnosi samo na trenutno pokrenute aplikacije, već obuhvata i ugašene aplikacije u određenom vremenskom periodu. Ponovo, radi se o odličnoj alatki koja će vam pomoći da bolje razumete procese u svom operativnom sistemu, odnosno računaru.


Zaključak

Task Manager je jedna od najkorisnijih stavki u Windows 10 operativnom sistemu. Sada je dodatno unapređena i doterana i zaista pruža mnoštvo korisnih informacija. Istovremeno je prečica ka velikom broju jednostavnih operacija kojima možete značajno unaprediti ili optimizovati iskustvo korišćenja. U najmanju ruku, putem Task Managera ćete se lako upoznati sa karakteristikama računara i operativnog sistema, što vam uvek može zatrebati, imali problem ili ne.

Komentari

0 Dodaj komentar

Windows 10: Moć navike

Windows 10: Olovka kao poslovni alat

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509