Greška

Došlo je do greške.

Windows 10 osnove: Multitasking

30.03.2017 14:51 | 9 Software/Web
Windows 10 osnove: Multitasking

Multitasking je odrednica koja u suštini označava paralelno izvršavanje više zaduženja. U računarskim okvirima, to znači istovremeni rad (u) nekoliko aplikacija. Naravno, ne moraju sve aplikacije biti "radne", već među njima može da se nađe i pokoja zabavna, neka koju koristimo za razonodu i slično. Problem je zajednički - kako to organizovati na dobar način? Windows 10 nam donosi nekoliko lepih mogućnosti u tom smislu.

Windows 10 osnove: Multitasking

Filip Majkić

Windows 10 je definitivno najbolji Windows kada je multitasking u pitanju. Pozitivni pomaci su načinjeni već sa Windows 7 i Windows 8 operativnim sistemima, ali je "desetka" definitivno sve ispeglala i dovela pod konac. Od lakoće korišćenja, preko animacija i prelaza, što je veoma bitno kada skačete sa aplikacije na aplikaciju - a naročito ukoliko imate neke od kvalitenijih monitora sa osvežavanjima od 144 Hz - pa sve do funkcionalnosti, definitivno svi koji su navikli da rade sa više aplikacija odjednom imaju razloga za zadovoljstvo.

Windows je oduvek težio ka uvećavanju produktivnosti, pa je tako i ovog puta. Ključni izazov jeste kako što bolje iskoristiti prostor koji je korisniku na raspolaganju - drugim rečima, kako iskoristiti prostor na displeju. Razlog je jednostavan: ukoliko želite da radite sa većim brojem aplikacija, nebitno da li je reč o intenzivnom radu i profesionalnim potrebama, ili o zabavi, potrebno je što bolje iskoristiti prostor i omogućiti brzi prelazak sa jedne aplikacije na drugu. Dva osnovna pojma koja je potrebno imati u vidu kada govorimo o multitaskingu u Windows 10 operativnom sistemu su Task View i Windows Snap.


Task View

Kada već imamo veliki broj pokrenutih aplikacija, te grafički raskošne interfejse, zašto to ne iskoristiti i stvoriti nešto što će omogućiti jasan pregled svega pokrenutog? To je ideja iza Task View koncepta, koji je u Windowsu 10 dorađen i unapređen. Sada na taskbaru možete kliknuti na njegovu ikonuci (dva prekrštena pravougaonika), ili alternativno upotrebiti tastere Windows + Tab. Ukoliko imate laptop, možete da svajpujete sa tri prsta po tačpedu da biste aktivirali Task View.


multitask1.jpg


Koji god od opisanih metoda da odaberete, njime aktivirate Task View, iz koga možete da se prebacujete između različitih desktopova, o čemu smo pisali u članku o multidesktopu u Windows 10 OS-u, ali i da vidite jasan pregled pokrenutih aplikacija u grafički raskošnom izdanju. Task View je još jedan vid unapređenja iskustva u multitaskingu. On je osmišljen kao svojevrsni grafički kontrolni centar iz koga možete efikasno da se prebacujete između desktopova i između aplikacija, uz odlično osmišljene međuanimacije. 

Važan deo Multitaskinga je i Multidesktop okruženje na koje smo se osvrnuli u posebnom članku, koji vam toplo preporučujemo.


Windows Snap

Snap je u suštini vid raspoređivanja aplikacija u vidu elemanata po ekranu. Najprostije rečeno, ukoliko imate nekoliko pokrenutih aplikacija, pomoću Snapa ih možete brzo i lako rasporediti po ekranu na način na koji želite, kako biste ih lepo organizovali, ali i obezbedili najviši nivo efikasnosti korišćenja prostora. Najlepša stvar kod Snap-a jeste što radi automatski, bez neke posebne intervencije sa strane korisnika.

O čemu je reč? Ukoliko imate pokrenuto nekoliko prozora, možete mišem da prevučete jedan od njih ka ivici ekrana. On će se automatski prilagoditi tako da se smanji (ili poveća). Recimo, ako kucate u Wordu, pa prevučete prozor u ćošak, on će se automatski smanjiti na četvrtinu i zauzeće taj deo ekrana u ćošku ka kome ste ga privukli, a ako ga prevučete ka nekoj od ivica, smanjiće se na polovinu i zauzeti upravo tu polovinu ekrana.


multitask3.jpg


Da sve bude još lepše, ukoliko imate pokrenuto nekoliko aplikacija, automatski će se pokrenuti Snap Assisstant, koji će vam ponuditi i ostale aplikacije, odnosno odakle možete da i njih uredite i prilagodite svom ukusu ili potrebama. Sve ovo radi lepo, tečno i glatko, pod uslovom da zadovoljavate minimum hardverskih zahtevnosti – drugim rečima, na praktično svim danas dostupnim računarima, uz jednu malu ogradu...

dejan87dex Users postova: 11472
Sve je super , ali ja bih dodao GPU activity u task manageru, jedina major komponenta koja je ostala uskracena u TM...
jericho Moderators postova: 7189
U "snap" delu treba da stoji i da se ukoliko se prozor prevuce na gornju ivicu, ta aplikacija "maksimizuje", kako je to vec krsteno u nastavku. Ovo sa stranama vazi samo za levo i desno.

Windows 10 osnove: Multidesktop

Windows 10: Creator's Update

10504
10505
10506
10507
10508
10509