Greška

Došlo je do greške.

Windows 10 osnove: Multitasking

30.03.2017 14:51 | 9 Software/Web
Windows 10 osnove: Multitasking

Multitasking je odrednica koja u suštini označava paralelno izvršavanje više zaduženja. U računarskim okvirima, to znači istovremeni rad (u) nekoliko aplikacija. Naravno, ne moraju sve aplikacije biti "radne", već među njima može da se nađe i pokoja zabavna, neka koju koristimo za razonodu i slično. Problem je zajednički - kako to organizovati na dobar način? Windows 10 nam donosi nekoliko lepih mogućnosti u tom smislu.

Filip Majkić

Windows 10 je definitivno najbolji Windows kada je multitasking u pitanju. Pozitivni pomaci su načinjeni već sa Windows 7 i Windows 8 operativnim sistemima, ali je "desetka" definitivno sve ispeglala i dovela pod konac. Od lakoće korišćenja, preko animacija i prelaza, što je veoma bitno kada skačete sa aplikacije na aplikaciju - a naročito ukoliko imate neke od kvalitenijih monitora sa osvežavanjima od 144 Hz - pa sve do funkcionalnosti, definitivno svi koji su navikli da rade sa više aplikacija odjednom imaju razloga za zadovoljstvo.

Windows je oduvek težio ka uvećavanju produktivnosti, pa je tako i ovog puta. Ključni izazov jeste kako što bolje iskoristiti prostor koji je korisniku na raspolaganju - drugim rečima, kako iskoristiti prostor na displeju. Razlog je jednostavan: ukoliko želite da radite sa većim brojem aplikacija, nebitno da li je reč o intenzivnom radu i profesionalnim potrebama, ili o zabavi, potrebno je što bolje iskoristiti prostor i omogućiti brzi prelazak sa jedne aplikacije na drugu. Dva osnovna pojma koja je potrebno imati u vidu kada govorimo o multitaskingu u Windows 10 operativnom sistemu su Task View i Windows Snap.


Task View

Kada već imamo veliki broj pokrenutih aplikacija, te grafički raskošne interfejse, zašto to ne iskoristiti i stvoriti nešto što će omogućiti jasan pregled svega pokrenutog? To je ideja iza Task View koncepta, koji je u Windowsu 10 dorađen i unapređen. Sada na taskbaru možete kliknuti na njegovu ikonuci (dva prekrštena pravougaonika), ili alternativno upotrebiti tastere Windows + Tab. Ukoliko imate laptop, možete da svajpujete sa tri prsta po tačpedu da biste aktivirali Task View.


multitask1.jpg


Koji god od opisanih metoda da odaberete, njime aktivirate Task View, iz koga možete da se prebacujete između različitih desktopova, o čemu smo pisali u članku o multidesktopu u Windows 10 OS-u, ali i da vidite jasan pregled pokrenutih aplikacija u grafički raskošnom izdanju. Task View je još jedan vid unapređenja iskustva u multitaskingu. On je osmišljen kao svojevrsni grafički kontrolni centar iz koga možete efikasno da se prebacujete između desktopova i između aplikacija, uz odlično osmišljene međuanimacije. 

Važan deo Multitaskinga je i Multidesktop okruženje na koje smo se osvrnuli u posebnom članku, koji vam toplo preporučujemo.


Windows Snap

Snap je u suštini vid raspoređivanja aplikacija u vidu elemanata po ekranu. Najprostije rečeno, ukoliko imate nekoliko pokrenutih aplikacija, pomoću Snapa ih možete brzo i lako rasporediti po ekranu na način na koji želite, kako biste ih lepo organizovali, ali i obezbedili najviši nivo efikasnosti korišćenja prostora. Najlepša stvar kod Snap-a jeste što radi automatski, bez neke posebne intervencije sa strane korisnika.

O čemu je reč? Ukoliko imate pokrenuto nekoliko prozora, možete mišem da prevučete jedan od njih ka ivici ekrana. On će se automatski prilagoditi tako da se smanji (ili poveća). Recimo, ako kucate u Wordu, pa prevučete prozor u ćošak, on će se automatski smanjiti na četvrtinu i zauzeće taj deo ekrana u ćošku ka kome ste ga privukli, a ako ga prevučete ka nekoj od ivica, smanjiće se na polovinu i zauzeti upravo tu polovinu ekrana.


multitask3.jpg


Da sve bude još lepše, ukoliko imate pokrenuto nekoliko aplikacija, automatski će se pokrenuti Snap Assisstant, koji će vam ponuditi i ostale aplikacije, odnosno odakle možete da i njih uredite i prilagodite svom ukusu ili potrebama. Sve ovo radi lepo, tečno i glatko, pod uslovom da zadovoljavate minimum hardverskih zahtevnosti – drugim rečima, na praktično svim danas dostupnim računarima, uz jednu malu ogradu...

...i hardverski resursi

Najzad, za dobar multitasking je važno imati kvalitetan hardver. Količina procesorske snage i sistemske memorije na raspolaganju je naravno uvek važan faktor, ali skrenuli bismo pažnju na nešto što je najbitnija stavka za kvalitetan multitasking, barem prema našem iskustvu u običnom, svakodnevnom radu. To je – SSD.

ssd_grupa.jpg

Naravno, postoje procesorski ili memorijski intenzivne i zahtevne aplikacije, ali diskovni podsistem je uvek bio usko grlo računara i ono se najlakše prevazilazi upotrebom SSD-a, koji je i generalno najbolja apgrejd investicija, ukoliko ga nemate u svom računaru. Odjednom je vreme prebacivanja kraće, nema više „rovarenja“ po hard disku, sve se radi instantno, pre svega zahvaljujući veoma malom vremenu pristupa, u čemu je SSD nenadmašan. Stoga, toplo preporučujemo da sebi priuštite bilo kakav SSD – razlika je ogromna u odnosu na hard diskove, makar se opredelili za najpristupačniji SSD anonimnog proizvođača. Naravno, kapacitet trpi, ali to je za neku drugu priču...

Bez obzira da li koristili kancelarijski računar, kvalitetan Lenovo Yoga 510 hibrid najnovije generacije koji smo dobili u okviru #WinWithWindows inicijative i MFL programa, ili svoj veoma snažan kućni računar, ta stavka se praktično i ne menja. Ukoliko imate SSD, svakodnevni rad je neuporedivo kvalitetniji, bez obzira da li je SSD među najpristupačnijim Kingston modelima najmanjih kapaciteta, ili se pak radi o velikom Samsung SSD-u od 1 TB. Važi i obrnuto - bez obzira na procesorsku snagu - dvojezgarni Core i7-7500 na laptopu, dvojezgarni Intel Pentium G3420 ili snažni četvorojezgarni Core i7-4700K procesor, 4 GB ili 16 GB RAMa ili snagu grafike, definitivno ispada da je najbitnije imati brz SSD kao podlogu, čega se mnogi korisnici neće setiti prilikom kupovine ili nadogradnje računara, pa ih ovom prilikom i na to podsećamo.


multidesktop3_1.jpg


Za kraj teksta, dajemo vam spisak prečica sa tastature koje obilato koristimo u svakodnevnoj praksi. Spisak naravno ni izbliza nije kompletan, ali se na njemu nalaze skraćenice koje često koristimo:


Taskview –
Windows + Tab

Promena aktivne aplikacije – Alt + Tab (ukoliko želite da pređete na neku od pokrenutih aplikacija koje su u pozadini, a ne poslednje dve koje ste koristili, držite Alt stisnutim svo vreme a pritiskajte Tab dok ne dođete do željene aplikacije sa spiska).

Show desktop – da minimizujete sve prozore, pritisnite Windows + D (isto važi i da ih vratite natrag)

Minimizacija, maksimizacija – Windows + strelica (donja za minimizovanje aktivnih prozora, gornja za maksimizovanje)

Snap-ovanje – Windows + leva ili desna strelica, zavisno od toga na koju stranu želite da slažete prozoreKomentari

0 Dodaj komentar

Windows 10 osnove: Multidesktop

Windows 10: Creator's Update

10504
10505
10506
10507
10508
10509