Greška

Došlo je do greške.

Windows 10: Olovka kao poslovni alat

08.02.2017 10:39 | 0 Software/Web
Windows 10: Olovka kao poslovni alat

Jedan od najvažnijih aspekata integracije Windows Ink tehnologije jeste Office implementacija. Iako je olovka kao stvorena za kreativce, pokazuje se da može biti veoma značajan alat i za poslovne korisnike, koji je mogu koristiti u najrazličitijim scenarijima. Dok čekamo Creator's Update za Windows 10, opisujemo nekoliko realnih scenarija upotrebe u svakodnevnoj praksi.

Filip Majkić

Windows 10 je doneo podršku za Windows Ink tehnologiju, odnosno napredne mogućnosti korišćenja olovke kao input metoda. Međutim, te mogućnosti će biti dodatno unapređene, a podrška za olovku produbljena po svim nivoima kada tokom proleća bude stigao Creator's Update, odnosno naredni veliki apdejt za Windows 10. U ovom trenutku nije još uvek sigurno kada će se to dogoditi (nagađa se da će se to desiti u aprilu), ali Windows Insider članovi - istina, uz malo egzibicije - mogu već danas da isprobaju kako to sve radi u praksi.

Naravno, za to je potrebno imati i odgovarajući hardver. Trenutno se stvari ponajviše svode na kvalitetne ultratanke i lagane Windows 10 računare koji podržavaju unos olovkom. Bez obzira da li je to Microsoft Surface, ili neki od veoma kvalitetnih uređaja Microsoft partnera kao što su Lenovo Yoga Book, Dell XPS 13 ili Huawei Matebook, iskustvo korišćenja olovke je na visokom nivou, bez obzira što nije izvedba iste identična kod svih proizvođača, naprotiv. Stoga, kako može biti korišćena u poslovne svrhe?


olov_31_s.jpg


Pre svega, ukoliko vaš posao podrazumeva određenu dozu kreativnosti, odnosno ako ste arhitekta, dizajner ili umetnik, nema sumnje da možete imati značajnih benefita od samog postojanja podrške za olovku. Čak i ukoliko vam treba neki "moćan" softver, uvek olovku i neki rudimentarniji softver možete koristiti da napravite skicu, brzo posložite ideju, jednostavno kreirate rudimentarne objekte, bez potrebe za posezanjem za kompleksnijim softverom.

Osim toga, određene stavke iz svakodnevnog obavljanja posla će biti olakšane ukoliko koristite olovku. Tu će biti sticky podsetnici, razne mogućnosti implementirane u OS, poput opcije da se uradi dvoklik na vrh olovke kako bi bio snimljen prikaz ekrana, koji se posle može dalje koristiti. Ipak, Office je sinonim za produktivnost na polju softvera. Stoga, kako se olovka u njemu ponaša i na koje je sve načine moguće iskoristiti je?

 ol_1.png

ol_3.png


Office će, nimalo iznenađujuće budući da je osovina poslovne upotrebe, ponuditi više opcija za korišćenje olovke. Prilikom demonstracije smo isprobali nekoliko vidova upotrebe, od onih najrudimentarnijih pa do nekih za koje nismo ni nagađali da bi mogli zaživeti na takav način. Najpre, u zaglavlju će se pojaviti posebna traka/ribon specijalno namenjena za olovku. Nju će moći videti i moći će joj pristupiti samo korisnici na kompatibilnim mašinama gde se detektuje prisustvo olovke. Kako trenutno stvari stoje, nosiće ime Draw i u Creator's Update verziji. Ukoliko ne želite da Office automatski aktivira Inking režim rada, to je uvek moguće isključiti u opcijama.


olov_26_s.jpg


U Wordu je, primera radi, omogućeno podvlačenje željenog teksta i unosa (baš kao i u Excelu), ali i neke zanimljive, naprednije opcije. Recimo, pomoću Ink to Math funkcije možete brzo ispisivati kompleksne matematičke jednačine, koje će sistem automatski pretvarati u tekst. Verovatno ne moramo da naglašavamo koliko to uprošćava upotrebu svakome ko se bavi naukom, te ne mora da koristi kompleksne dodatke i mukotrpna, dugotrajna iscrtavanja integrala i sličnih stvari.


olov_27_s.jpg


PowerPoint nudi nekoliko alatki za brisanje, koje mogu da brišu čitave segmente unetih objekata. Takođe omogućava konverziju nacrtanog u oblike tj. Shapes, čime se faktički korisniku otvara mogućnost slobodnog izbora i kombinovanja između crtanja i grafičkih elemenata samog Office-a. Kada smo kod grafičkih elemenata, olovkom je moguće selektovati ih ili prevlačiti, slično kao što to možete raditi sa mišem, korišćenjem nešto dužeg pritiska. Još jedan primer funkcije korisne u preduzećima bi bio "replay", funkcija u Power Pointu koja omogućava sukcesivan pregled svega što je uneto ink-om. Primera radi, na gotovu prezentaciju šef ili kolege mogu uneti dodatne stavke, primedbe, efekte, još podataka i slično. Korisnik potom može da "pusti" tu prezentaciju i da ide korak po korak kroz unose drugih osoba, što može biti od izuzetnog značaja u korporativnim okruženjima i značajno olakšati kolaboraciju. Dakle, moguće je olovkom unositi komentare i upise u Power Point, pregledati ih naknadno poput videa sa funkcijom pauze ili premotavanja, i tako dalje.


olov_5.jpg


Jedno je sigurno, viđaćemo sve veći stepen integracije ove tehnologije. Usavršavanje samog hardvera je na OEM proizvođačima. Očekujemo da u budućnosti češće uključuju olovku u paket, posebno u pristupačnijim modelima, i mi želimo da to viđamo u sve većoj meri. Veoma je važno istaći da će sve ove mogućnosti biti dodavane potpuno besplatno, odnosno da vlasnici Windows / Office softvera neće morati da doplaćuju za njih, a podrška će se i dalje razvijati i neće stati sa Creator's apdejtom. Sve u svemu, u Microsoftu su svesni da bi Windows Ink mogao biti još jedan dobar razlog da koristite Windows, ali i nešto što će dodatno uzdići Office iznad konkurentskih poslovnih alata.

Komentari

0 Dodaj komentar

Windows 10 osnove: Task Manager

Windows 10 osnove: Multidesktop

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509